Thursday , April 25 2024

Dosar penal pentru omor în cazul morţii fetei de 20 de ani, căreia medicii nu au avut voie să-i facă transfuzii de sânge

Procurorii s-au sesizat din oficiu în cazul fetei care a murit, joi, în Spitalul Judeţean Suceava, după ce părinţii nu au permis medicilor să îi facă transfuzie de sânge, Parchetul Tribunalului Suceava deschizând dosar penal pentru omor. Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, în acest caz există suspiciuni cu privire la împrejurările în care tânăra a încetat din viaţă. Astăzi se vor cunoaşte rezultatele preliminare ale necropsiei  

 spital


Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu în urma apariţiei în presă a articolelor care au relatat drama Georgianei C., de 20 de ani, din comuna Drăgoieşti.  In 5 noiembrie 2015, în comuna Ciprian Porumbescu, din judeţul Suceava, a avut loc un accident de circulaţie în urma căruia tânăra a fost rănită grav şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava cu traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plămânul stâng şi fracturi la picioare.
În comunicat se precizează că, din motive religioase, părinţii pacientei au semnat că nu sunt de acord şi refuză transfuzia de sânge necesară, astfel că, urmare a complicaţiilor medicale şi a stării critice, pacienta a încetat din viaţă în seara de 12 noiembrie 2015.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, vineri, că pacienta  s-a prezentat la SJU Suceava în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism toracic grav, cu pneumotorax stâng, cu fracturi costale şi de vertebre multiple, dar şi cu fracturi ale ambelor femururi. În aceste condiţii, tânăra a necesitat stabilizarea funcţiilor vitale şi apoi, în urma evaluării, în comisia formată din medicii de gardă de la Chirurgie, Neurochirurgie şi Ortopedie a fost internată în Secţia Anestezie Terapie Intensivă.
În primele zile, pacienta a fost stabilă hemo-dinamic, cu valori ale hemoglobinei 7,2, ulterior 8,6, a spus directorul medical al SJU Suceava, care a menţionat că s-a precizat atât în consimţământul informat, cât şi în foaia de observaţie din secţia Chirurgie, din secţia ATI şi Unitatea de Primire a Urgenţelor faptul că familia aparţine unui cult religios ale cărei practici interzic transfuzia de sânge sau orice transplant de organe.
El a explicat că, în acest context, pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale ortopedice, care presupunea refacerea continuităţii celor două oase fracturate şi care era o intervenţie chirurgicală sângerândă, cu risc major pentru pacientă, s-a pus problema administrării transfuziei sanguine, care a fost din nou refuzată de familia pacientei.
“Din acest motiv, s-a instituit, conform legii drepturilor pacientului, comisia de arbitraj formată din trei medici – şefi de secţie, care a studiat cazul şi, în prezenţa familiei, însoţită de reprezentantul legal, de un avocat, respectiv medicii curanţi, a decis că este necesară administrarea transfuziei de sânge”, a spus Brădăţan. El a adăugat că, în momentul în care familiei i-a fost comunicată decizia comisiei, rudele au cerut o scurtă amânare, pentru a decide asupra conduitei de urmat şi au hotărât să ceară transferul la o clinică universitară.
Directorul medical a precizat că, în acest sens, SJU Suceava a făcut toate demersurile necesare pentru a facilita transferul către Terapia Intensivă a Spitalului clinic universitar “Sf. Spiridon” Iaşi, s-a asigurat transport aeropurtat, iar elicopterul a aterizat pe Aeroportul Suceava, dar în momentul transferului din secţia Terapie Intensivă către ambulanţă pacienta a intrat în stop cardio-respirator repetat, a fost resuscitată de două ori, iar a treia oară, în ciuda manevrelor întreprinse de echipa de terapie intensivă, aceasta a murit.
Brădăţan a spus că s-a constituit, joi, o comisie de arbitraj, în momentul în care s-a decis realizarea intervenţiei chirurgicale, pacienta fiind permanent internată în Secţia ATI, cu valori tensionale normale, cu frecvenţă cardiacă între 90 şi 100 pe minut, iar saturaţia în oxigen, fiind ventilată mecanic, era de sută la sută.
El a mai declarat că intervenţia chirurgicală ortopedică poate fi amânată săptămâni şi chiar luni de zile, în funcţie de starea pacientului.
“Este recomandat să se asigure condiţii optime pentru a se putea face intervenţia chirurgicală, iar după o săptămână de la accident se punea deja problema să pregătim intervenţia chirurgicală. Pentru a putea face intervenţia chirurgicală era nevoie, întâi şi întâi, de o transfuzie de sânge şi aceasta este decizia comisiei”, a spus Brădăţan.
El a explicat că din cauza traumei toracice, care nu a permis în primă fază o ventilaţie eficientă permanentă a pacientei, nu se putea pune problema efectuării intervenţiei chirurgicale ortopedice mai repede.
Brădăţan a spus că în momentul transferului pacientei de la ATI spre ambulanţă, starea pacientei era staţionară.
“Nu putem decât face speculaţii, de regulă, la o mobilizare, poate să apară o embolie pulmonară, date fiind fracturile de oase lungi. Fracturile de femur sunt fracturi emboligene şi şocogene, prin natura lor. Sunt fracturi de oase mari, de oase importante din organism, şi poate surveni decesul ca urmare a unei embolii grase, aşa cum se numeşte în termeni ştiinţifici. Adică, din măduva osoasă, pleacă nişte bule de grăsime care ajung să blocheze arterele pulmonare şi/sau arterele coronare”, a precizat medicul sucevean, arătând că după efectuarea necropsiei se vor afla cauzele exacte ale decesului pacientei..
El a subliniat că, în faţa comisiei de arbitraj, familia a luat decizia de a solicita transferul la clinica ieşeană, deşi i-a explicat acesteia riscurile transferului pacientei, asumându-şi şi posibila apariţie a unor complicaţii.
“Nu sunt de dorit, dar se pot întâmpla oricând la mobilizarea unui pacient. Să nu uităm că era vorba de un pacient politraumatizat grav, deci se pleacă de la un pacient care, chiar dacă fiind organism tânăr, a trecut printr-un accident feroviar, cu leziuni multiple, care, fiecare în sine, putea să provoace decesul. Transfuzia sanguină se impunea pentru a putea asigura condiţii optime de intervenţie chirurgicală”, a spus Brădăţan.
Întrebat dacă transfuzia de sânge era necesară şi înaintea efecturării intervenţiei chirurgicale, Brădăţan a spus că administrarea transfuziei de sânge ar fi putut grăbi procesul de îmbunătăţire a stării generale a pacientei şi ar fi pregătit-o pentru intervenţia chirurgicală.
El a spus că, din momentul prezentării la UPU, familiei pacientei i s-a pus în vedere că este posibil să fie nevoie de transfuzie, aceasta a refuzat atât în UPU, cât şi pe consimţământul informat.
Tânăra de 20 ani, rănită grav după ce maşina în care se afla a fost lovită de un tren, a fost internată în comă indusă la Spitalul Judeţean Suceava. Familia sa le-a interzis medicilor să îi facă transfuzie de sânge din motive religioase, fiind membri ai cultului Martorii lui Iehova. Fata a murit în cursul zilei de joi.
Avocatul Maria Narcisa Rusu, din Baroul de Avocaţi Bucureşti, reprezentantul familiei Georgianei C. din Drăgoieşti, a ţinut să mulţumească medicilor suceveni că au făcut tot ce a fost omeneşte posibil, iar în primul rând şi-a exprimat mulţumirea că a fost respectată legea.
“Fata a semnat pe propria răspundere, în prezenţa a patru martori, după ce a împlinit vârsta de 18 ani, o declaraţie prin care a menţionat că refuză transfuzia sanguină de sânge şi transplantul de organe”, a precizat avocata Maria Narcisa Rusu.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor  Suceava au declarat că monitorizează situaţia şi că, în funcţie de rezultatele necropsiei, vor demara o anchetă,  iar reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava au declarat şi ei că au întocmit un dosar de urmărire penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. In cursul zilei de astăzi se vor cunoaşte rezultatele preliminare ale necropsiei, iar oamenii legii vor şti în ce direcţie să meargă cu cercetările. (O.S.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

One comment

  1. dupa ce a murit… fac dosar penal. A stat cateva zile in spital, atunci trebuia sa caute solutii, nu acum . PACIENTUL E MORT ! daca ii faceau transfuzii pe ascuns in spital, si fata traia, toata lumea fericita… dar asa, hartii ….