Thursday , March 28 2024

Dosar de urmărire penală pentru rele tratamente aplicate minorului la Casa de Copii din Broşteni

In cursul zilei de ieri, poliţiştii au audiat 15 persoane la sediul Postului de Poliţie Broşteni u au fost audiaţi atât foşti copii instituţionalizaţi la acest orfelinat, cât şi actuali asistaţi social, dar şi foşti angajaţi ai orfelinatului. Dosarul a fost întocmit în baza plângerilor făcute de Cecil Pagel, vicepreşedintele Fundaţiei “Pâinea Vieţii”. Despre neregulile de la Casa de copii “Pâinea Vieţii” din Broşteni, cotidianul “Obiectiv” a relatat, periodic, încă din vara anului 2014 

copil amarat

 Ieri, la sediul Postului Orăşenesc de Poliţie Broşteni au fost audiate mai multe persoane într-un dosar penal întocmit în baza plângerilor făcute de Cecil Pagel, vicepreşedintele Fundaţiei “Pâinea Vieţii”. Dosarul deschis în anul 2015 se află în cercetare la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Suceava. In acest dosar s-au reunit o plângere făcută prin DGASPC şi una de la o secţie de poliţie din Bucureşti. Astfel, ieri s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunii de “rele tratamente aplicate minorului”, iar până la ora 16,00 au fost audiate cel puţin 15 persoane. Dintre acestea, patru persoane din Broşteni şi una din Călăraşi, foşti copii instituţionalizaţi la Căminul “Pâinea Vieţii” din Broşteni, alţi patru copii ce se află în acest moment la acest orfelinat, fiind făcute totodată  cinci comisii rogatorii pentru audierea altor cinci persoane ce au beneficiat de serviciile Centrului din Broşteni. Tot în cursul zilei de ieri, 10 martie, a fost audiat şi un fost angajat al acestui orfelinat privat, care a povestit în faţa oamenilor legii ce s-a întâmplat între pereţii acestui centru.
Ancheta a demarat ca urmare a acuzaţiilor aduse de către Cecil Wayne Pagel, vicepreşedinte al Fundaţiei “Pâinea Vieţii”, la adresa directorului Casei de Copii din Broşteni, plângere penală pe care a înregistrat-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti. După cum v-am informat la sfârşitul lunii trecute, Pagel îl acuză pe Adrian Pănican că îi bate pe copii, îi leagă de copaci, îi înfometează, iar pedeapsa supremă, după cum  reiese din povestirile copiilor, este să le injecteze apă în muşchi, ceea ce le provoacă dureri cumplite şi îi împiedică să se deplaseze pentru aproximativ trei ore.
“Toată viaţa am crezut şi cred în şansa la o viaţă mai bună a copiilor năpăstuiţi de soartă şi mi-am propus ca prin activitatea mea să fac tot ce e posibil să ajut o parte din copiii defavorizaţi din România. Nu am crezut că speranţele mele pot fi năruite de comportamentul total reprobabil al numitului Adrian Pănican, care în loc să se ocupe cu grijă, atenţie şi dragoste de copiii aflaţi în Centrul de îngrijire din Broşteni, acesta îi abuzează, îi loveşte şi îi înfometează”, a menţionat Cecil Pagel în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti. Cecil Wayne Pagel, cetăţean american şi fondator al acestei Fundaţii, a sesizat şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bucureşti despre toate aceste nelegiuiri care s-ar petrece în judeţul nostru, acuzaţiile care i se aduc directorului Adrian Pănican fiind dintre cele mai grave, iar DGASPC Bucureşti a solicitat o anchetă reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Despre neregulile de la Casa de copii “Pâinea Vieţii” din Broşteni, cotidianul “Obiectiv” a relatat încă din vara anului 2014, când un copil a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava cu fractură de coloană, după ce a fost folosit la muncile agricole de către un angajat al centrului. Un copil instituţionalizat, folosit în interese personale de către cei care se presupune că ar fi trebuit să-i poarte de grijă, după cum chiar el a povestit, s-ar putea să rămână blocat într-un scaun cu rotile, dar se pare că accidentul acesta nefericit nu a fost considerat de către persoanele abilitate un eveniment important, din moment ce nimeni nu s-a sinchisit să descâlcească această poveste, iar copiii locuiesc în continuare acolo, fără forme legale, şi sunt folosiţi la diferite munci, după cum declară şi localnicii din Broşteni. Casa privată de copii din Broşteni nu are nici acum acreditare de funcţionare, iar activitatea orfelinatului pare să fie în continuare o mare necunoscută pentru autorităţile sucevene. Poate în urma sesizărilor depuse de cetăţeanul american Cecil Pagel la reprezentanţii statului din Bucureşti se va face lumină în acest caz, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …

One comment

  1. Acel domn Cecil Pagel a citit undeva intr-un ziar de pe vremea comunismului ca asa erau tratati copiii in orfelinatele romanesti ….acum zeci de ani si,vezi doamne,a venit el sa ne salveze copiii din Romania pentru ca noi nu am fi in stare….Sa fim seriosi,injectii cu apa….cred ca suntem cu totii oameni la minte si ne dam seama ca acel domn Cecil urmareste cu totul si cu totul altceva de aceea procedeaza asa.Sunt foarte curios daca macar 2 din copiii anchetati spun cat de cat adevarul …sau doar fanteziile care cecil pagel l-ea bagat in cap la lume….ca ce injectii si rele trataemente se fac acolo la camin…..fantezii de ingrozit lumea.Macar ma bucur ca ancheta se face pe raza localitatii Brosteni si vede si lumea care sunt de fapt acei copii credibili…delingventii Brosteniului,care fura,beau,fac spargerii si ti-e frica sa treci pe langa ei seara cand te indrepti spre casa.Acei copiii care datorita faptului ca nu s-au supus nici unei reguli de morala din viata aceasta….au credibilitate in fata organelor abilitate…Ar fi mare pacat….si angajati?care fosti angajati?cei care nu aveau nici macar grija de copii si nu faceau treaba care o aveau de facut si au luat drumul tarilor straine…ca aici in Romania…le era scarba sa aibe grija de un copil amarat….