Monday , May 20 2024

Dorneanul care a scris cel mai lung poem în pușcărie se întoarce după gratii

Florin Geanopol, de 52 de ani, din Vatra Dornei, a devenit cunoscut după ce, în cei 16 ani petrecuți după gratii pentru o dublă crimă, a scris cel mai lung poem din lume, ce are 1.500 de pagini și 27.000 de strofe. Dorneanul a fost eliberat în decembrie 2012, însă va ajunge din nou după gratii pentru că a furat bagajul unei femei aflate în tren și din cauză că a amenințat un judecător. Geanopol are de executat cinci ani și 13 zile de închisoare

Florin Geanopol

La data de 20 octombrie 2016, la ora 23.15, o patrulă din cadrul Poliției Câmpulung Moldovenesc l-a prins pe Florin – Nicolae Geanopol, de 52 de ani, din municipiul Vatra Dornei, în gara de pe raza localității de domiciliu. Acesta era dat în urmărire după ce pe numele său Judecătoria Alba – Iulia a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, prin care a fost condamnat la cinci ani și 13 zile de închisoare. Geanopol a fost escortat și încarcerat în Penitenciarul Botoșani.
Pe baza poveștii de viață a lui Florin Geanopol se poate face un film ce ar avea un real succes până și peste Ocean.
Dorneanul a devenit relativ cunoscut pentru că în timp ce s-a aflat în închisoare, în perioada 1996 – decembrie 2012, a compus cel mai lung poem din lu­me. In anul 1996, Florin Geanopol a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru că a comis o dublă crimă chiar în Vatra Dornei. Bărbatul și-a înjunghiat mortal un amic, precum și pe concubina acestuia. Chiar dacă a susținut tot timpul că a fost în legitimă apărare, nu a putut demonstra acest lucru, astfel că judecătorii l-au tri­mis după gratii pentru 20 de ani, fiind acuzat de „omor deosebit de grav”.
Din momentul în care a fost încarce­rat și până în decembrie 2012, când a fost eliberat condiționat, Florin Geanopol a scris zilnic versuri. Timp de 16 ani, dor­neanul a reușit să scrie un poem intitulat „Scrisoarea umanității”, ce are 1.500 de pagini și 27.000 de strofe, cântărind nu mai puțin de șase kilograme.
Acesta lucra zilnic cam 10 ore la poem, însă făcea mai multe pauze în care deseori desena. Florin Geanopol a explicat că manuscrisul pe care l-a compus în închisoare îi este dedicat lui Mihai Eminescu, poet ce l-a inspirat. In versurile din poem, bărbatul prezintă mai multe momente ce l-au marcat, precum și detalii despre apropiați de-ai săi.
„Am scris câteva strofe și despre fiica mea și tatăl meu, dar și despre moartea lui Michael Jackson. Am făcut referire și la corupția din jus­tiție. Nu îmi fac ciorne înainte, ci totul vine de la sine”, poves­tea Florin Gea­nopol, din Peni­ten­ciarul Iași.
Incă din acea perioadă, suce­veanul a făcut unele de­mer­suri la conducerea închi­sorii ieșene, do­rind să-și omo­logheze lucra­rea drept „cea mai lungă poezie din lume”. Cei de la Guiness World Re­cords i-au promis lui Gea­no­pol că vor trimite o echipă la Vatra Dornei pentru a-i omologa poezia.
In perioada în care a stat închis, individul a încercat să doboare un alt record mondial. Când se afla încarcerat la Peni­tenciarul Botoșani, ca semn de protest pentru că nu a fost lăsat de conducere să participe la înmormântarea tatălui său, Florin Geanopol și-a bătut un cui în cap, cu care a stat așa timp de nouă luni, recordul mondial fiind de șapte luni.
Pe lângă cele două închisori din Mol­dova, Geanopol a „frecventat” și Peniten­ciarul Rahova. După eliberare, suceveanul a dat în judecată statul român pentru condițiile insalubre de la închisoarea Rahova, iar cei de la CEDO i-au dat dreptate, obligând statul român să-i plătească despăgubiri în valoare de 3.000 de euro.
După eliberare a devenit vânzător de sucuri și bere prin trenuri
După ce a fost lăsat în libertate la finele anului 2012, Florin Geanopol s-a apucat de vândut sucuri, apă și bere prin trenurile ce se deplasează pe ruta Iași – Timișoara. Perioada petrecută după gratii nu l-a făcut pe sucevean să se teamă prea mult de justiție. Astfel, de când este în libertate el s-a pricopsit cu două dosare penale, unul pentru ultraj și celălalt pentru furt calificat.
Pe rolul Curții de Apel Cluj, Florin Geanopol are un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ultraj. El este acuzat că l-ar fi amenințat pe magistratul Ioan Georgiu, de la Judecătoria Gherla, pentru că acesta i-ar fi refuzat o cerere de eliberare condiționată. Următorul termen în acest caz este pe 19 ianuarie 2016.
In vara anului trecut, dorneanul a fost arestat preventiv pentru că a furat bagajul unui călător aflat într-un tren ce circula pe relația Iași – Timișoara. Pentru această faptă, Florin Geanopol a fost trimis în judecată pentru furt, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Alba–Iulia.
Fapta a fost comisă la data de 8 iunie 2015, în jurul orei 07.00, când agenții Postului de Poliție Transport Feroviar Alba-Iulia au primit un apel prin 112 din partea Alinei G., care se afla în trenul Interregio Iași – Timișoara și care reclama faptul că i-a fost furată valiza. In gara din Alba-Iulia, polițiștii au reușit să-l prindă pe Florin Geanopol, asupra căruia a fost găsită valiza sustrasă. Astfel, dorneanul s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, el a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost arestat preventiv pentru 18 zile, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba. Intre timp, el a fost eliberat, împotriva sa fiind luată măsura controlului judiciar, având interdicția de a părăsi teritoriul României. (Dănuț ZUZEAC)
 
 

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …