Wednesday , November 30 2022

Donbasul nu ține cont de coronavirus: Recrutări în plină epidemie de coronavirus, la Cernăuți, cea mai afectată regiune din Ucraina

Comisariatul militar din regiunea Cernăuți continuă să lucreze cu cetățenii în vederea înrolării în serviciul militar sub contract, deoarece „necesitatea protejării țării rămâne urgentă”. Asta în condițiile în care în Ucraina erau înregistrate, vineri – 10 aprilie (ora 09:00), nu mai puțin de 2.203 de cazuri de bolnavi diagnosticați cu infecție de coronavirus COVID-19 (311 de cazuri noi în ultimele 24 de ore) din care 69 au fost letale, 61 au fost vindecate.

Potrivit molbuk.ua care citează Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina, regiunea Cernăuți conduce în topul regiunilor din Ucraina cu bolnavi diagnosticați cu coronavirus, cu 366 de cazuri, depășind capitala țării vecine, orașul Kiev cu 18 cazuri. Ba chiar potrivit altor estimări încă din data de 9 aprilie erau confirmate 379 de cazuri în regiunea Cernăuți iar cifra de 366 comunicată în dimineața de 10 ar fi rezultatul unei „erori de sistem”.

Cu toate acestea, potrivit serviciului de presă al Procuraturii Regiunii Cernăuți, citat în ediția electronică a molbuk.ua, selecția candidaților este făcută în continuare, dar sub rezerva restricțiilor legate de situația epidemică și „furnizarea de consultări preliminare prin telefon”. Componente invariabile ale ofertei pentru serviciul militar sunt în continuare stabilitatea, suportul financiar decent și contribuțiile sociale, fiind căutați bărbați și femei cu vârsta de până la 45 de ani, indiferent de experiența militară, pentru posturi de ofițeri și subofițeri iar, oficial, prioritatea este de 44 de brigadă de artilerie – în regiunea Ternopil și Volyn. Deci nu Donbas.

In condițiile în care in aceste zile situația în Donbas a continuat să fie tensionată, este de notat un foarte recent demers al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, de a modifica prevederile privind serviciul militar în forțele armate de către cetățeni.

În ceea ce privește situația din țara vecină, este de notat un eveniment recent când, după ce pe 31 martie un tânăr ucrainean originar din regiunea Cernăuți și-a pierdut viața în zona frontului din Donbas, la funerariile care au fost organziate în Cernăuți, pe 4 aprilie, au fost zeci de persoane în centrul orașului.

În cursul zilei de vineri, când comisariatul militar organiza recrutări la Cernăuți sub rezerva „furnizării de consultări preliminare prin telefon”, în zona liniei frontului din regiunea Donețk, un soldat ucrainean a fost rănit ca urmare a unei ambuscade – despre care presa ucraineană susține că a fost organizată de „trupele rusești de ocupație”, nu de separatiști – iar starea sa de sănătate a fost considerată gravă. (D.P.)

 

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …