Saturday , April 20 2024

Doi tineri care vindeau amfetamină, cannabis și etnobotanice în zona Rădăuți au fost ridicați de procurorii DIICOT

Iosif Marian Grijincu și Daniel Molociniuc au fost duși la audieri la sediul DIICOT Suceava, în urma a șapte percheziții desfășurate ieri la Rădăuți. Procurorii au stabilit că cei doi ar fi vândut amfetamină, cannabis și etnobotanice în zona Rădăuți. Grijincu este inculpat și în dosarul traficanților ce vindeau etnobotanice amestecate cu materiale de construcții, gruparea respectivă având peste 300 de clienți

perchezitii diicot

Procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Su­­­ceava, beneficiind de suportul tehnic al Serviciului Operațiuni Speciale Su­cea­va, începând cu luna aprilie 2017 au documentat  activitățile infracționale privind procurarea de droguri de risc și mare risc, precum și de alte substanțe interzise prin sistemul informatic „dark-net”, care ulterior erau puse în vânzare consumatorilor de pe raza municipiului Rădăuți, dar și din împrejurimi.

In urma cercetărilor efectuate a rezultat că suspectul Iosif Marian Grijincu a pus la punct o schemă infracțională care să-i permită derularea de activități de traficare de droguri de risc și mare risc, precum și de substanțe cu efecte psihoactive destinate comercializării lor către diverși clienți prin intermediari de încredere, cu scopul obținerii a unor importante beneficii financiare. Pentru a nu risca să fie descoperite cantitățile cu substanțe interzise pe care le trafica în locații care să-l pună în legătură cu persoana sa și care să conducă la probarea activităților sale infracționale și să riște arestarea preventivă (întrucât este cercetat deja sub control judiciar în dosarul nr. 2D/P/2011 al DIICOT – Serviciul Teritoral Suceava pentru comiterea de infracțiuni de trafic de droguri de risc și mare risc, precum și de substanțe cu efecte psihoactive), suspectul Iosif Marian Grijincu a utilizat, pentru a-și depozita aceste substanțe, cutii poștale ori spații aparținând unor persoane care nu erau în cunoștință de cauză cu privire la astfel de demersuri, având acces la aceste locuri prin intermediari de încredere.perchezitii diicot 2

Astfel, la data de 20 aprilie 2017 au fost descoperite într-o cutie poștală a unui apartament din municipiul Rădăuți, de că­tre o persoană întoarsă din străinătate și ca­re dorea să ridice corespondența, un nu­măr de 50 de pliculețe autosigilante în care se afla cantitatea totală de 8,82 gra­me de substanță pulverulentă care con­ținea amfetamină, două pungi în care se afla cantitatea totală de 17,19 grame de cannabis, precum și 36 de pliculețe autosigilante în care se afla cantitatea totală de 4,37 fragmente vegetale.

S-a stabilit că persoana care a descoperit substanțele menționate este o rudă a suspectului Daniel Molociniuc, pe care suspectul Iosif Marian Grijincu îl folosea în activitățile de comercializare a drogurilor și celorlalte substanțe interzise.

Totodată, la data de 8 mai 2017, fiind făcute cercetări într-un alt dosar al DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, cu ocazia efectuării unei percheziții domiciliare, într-un fișet din magazia localului administrat de un martor au fost descoperite 200 de plicuri din plastic, în care se afla cantitatea totală de 42,45 grame de substanță pulverulentă care conține amfetamină. Pe trei dintre cele 200 de plicuri au fost găsite trei fragmente de urme papilare aparținând suspectului Iosif Marian Grijincu.

Ieri, polițiștii din cadrul BCCO Sucea­va, cu sprijinul unor lucrători din cadrul IPJ Suceava – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, au făcut șapte per­che­ziții domiciliare pe raza municipiului Ră­dăuți, în urma cărora au fost ridicate mai multe sisteme informatice și de stocare a datelor informatice, constând în trei hard-disk-uri și opt telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei, iar cei doi suspecți au fost duși la sediul DIICOT Su­cea­va pentru continuarea cercetărilor și dis­punerea măsurilor legale.

Grijincu – inculpat în dosarul traficanților care vindeau etnobotanice amestecate cu materiale de construcții

In urmă cu un an de zile, procurorii DIICOT Suceava au destructurat o rețea de traficanți de droguri care avea peste 300 de clienți pe raza județului. Ancheta a scos la iveală faptul că liderul grupării, Răzvan Percec, alias „Boss”, din municipiul Rădăuți, apela la o rețetă ieșită din comun pentru a obține mai multe plicuri cu droguri din categoria etnobotanicelor.

Traficantul amesteca substanțele halucinogene primite din străinătate cu prafuri folosite pentru obținerea materialelor de construcții. Astfel, Percec a reușit să-și mă­­rească numărul plicurilor care ajungeau pe mâna clienților spre a fi consumate.

Cinci tineri din zona Rădăuți – Răzvan Percec, Alexandru Huțuleac, Andrei Iulian Lungoci, Romeo Mihăiță Roman și Iosif Marian Grijincu – au fost arestați preventiv de Tribunalul Suceava, ei fiind acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri și spălare de bani.

Polițiștii și procurorii DIICOT au descins la membrii unei grupări infracțio­nale care timp de trei ani ar fi vândut dro­guri pe raza județului Suceava, ob­ținând sume importante de bani. Pe parcursul cercetărilor au fost identificați 22 de membri, au fost făcute 10 constatări în flagrant și au fost depistate terenuri și case, autoturisme de lux și conturi bancare deschise în străinătate, în insulele Marshall, Belize și în Ungaria.

Polițiștii Serviciului Anti­drog din cadrul BCCO Su­cea­va, sub coordonarea pro­curorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Su­ceava, au desfășurat 19 per­cheziții domiciliare, 18 în ju­dețul Suceava, mai ales în zona Rădăuți și una pe raza județului Harghita, fiind puse în executare 24 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că un grup infracțional organizat ar fi acționat pe raza municipiului Rădăuți, pe linia traficului de substanțe interzise, cu precă­de­re substanțe cu efect psihoactiv – etnobotanice.

Pe parcursul cercetărilor, au fost reunite 13 dosare penale, fi­ind făcute cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc. Anchetatorii au identificat 22 de membri ai grupului infracțional organizat, ade­renți sau sprijinitori ai acestuia.

Au fost făcute 10 constatări în flagrant, privind activități legate de traficul cu substanțe interzise, totalizând peste opt kilograme de astfel de substanțe. Au fost depistate bunuri imobile achiziționate sau construite de către liderii grupului infracțional organizat, reprezentând tere­nuri și case, 15 autoturisme de lux, precum și conturi bancare deschise în străinătate, în care aceștia ar fi trimis sume importante de bani.

Grupul infracțional organizat ar fi fost inițiat și constituit, începând cu luna martie 2013, de doi bărbați și ar fi fost coordonat de un al treilea, care ar fi primit, din Slovacia, 31 de colete cu substanțe interzise.

De asemenea, polițiștii și procurorii au depistat că liderul grupării ar fi comercializat, prin intermediul altor membri, un colet de 15.226 de grame de substanțe interzise, ce conținea aproape 127.000 de pliculețe, cu suma de 25 de lei pliculețul. Membrii grupului infracțional organizat ar fi fost sprijiniți în activitatea lor infracțională de către partenerele de viață, soții și concubine.

În timp, în gruparea infracțională au fost racolați tineri de încredere, așa-numite „săgeți”, care să vândă substanțe interzise, prețul per pliculeț crescând de la 25 la 40 de lei. În urma investigațiilor s-a stabilit că numărul clienților de încredere era de peste 300. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …