Thursday , April 18 2024

Doi suceveni înșelați prin metoda “șmen” când au vrut să schimbe valută. Polițiștii recomandă din nou ca astfel de tranzacții să se facă doar la casele de schimb autorizate sau la bănci

În luna decembrie mulți dintre românii plecați în străinătate revin acasă pentru a celebra împreună cu familiile Sărbătorile de Iarnă. De asemenea, se remarcă o creștere a circuitului valorilor monetare și a tranzacțiilor comerciale. În multe dintre cazuri, cetățenii schimbă valută și mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului. Deși în mod constant polițiștii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetățeni, din dorința unui câștig material, ignoră aceste sfaturi și cad victime ale escrocilor. Metoda „șmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colțul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puțini bani. Modul de operare intitulat „șmen” este aplicat de suspecți în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată și a primit mai puțini bani. Două astfel de cazuri s-a înregistrat în acest weeekend și pe raza municipiului Suceava.

Astfel,pe 13 decembrie, Poliția a fost sesizată direct de către un tânăr de 25 ani din Bălăceana cu privire la faptul că  a fost înșelat de către o persoană necunoscută  în timp ce se afla pe raza municipiului Suceava. În jurul orelor 11:00, în timp ce se afla în zona caselor de schimb valutar din zona centrală, mai exact vis-a-vis de Piața Centrală Suceava, tânărul a fost abordat de către o persoană necunoscută, care l-a determinat să îl însoțească spre o altă casă de schimb valutar, ce oferă un curs valutar mai convenabil. Astfel,  tânărul de 25 de ani a însoțit respectiva persoană, iar în momentul în care au ajuns pe strada Curtea Domnească, persoana în cauză i-a propus să îi schimbe o suma de bani, la un schimb mai avantajos ca cel oferit de casele de schimb din zonă. Între cei doi a avut loc un acord verbal, urmând ca tânărul de 25 de ani să îi ofere persoanei necunoscute suma de 200 euro, iar aceasta din urmă să îi remită suma de 950 lei. În aceste condiții, persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate o suma de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar după ce a numărat banii a constatat că i-a oferit o suma mai mică decât cea convenită, respectiv suma de 900 lei, fapt pentru care i-a atras atenția persoanei în cauză.  Persoana necunoscută i-a solicitat suma de 900 lei pentru a completa cu încă o bancnotă de 50 lei conform înțelegerii prealabile, iar tânărul de 25 de ani s-a conformat.  Ulterior persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate din nou o sumă de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar aceasta i-a remis suma de 200 euro. După efectuarea tranzacției persoana necunoscută a părăsit zona, iar tânărul de 25 de ani a numărat suma de bani primită și a constatat că i-a fost înmânată suma de 350 lei .  În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de „înșelăciune”.

În aceeași zi, la orele 10:52, Poliția Suceava  a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că, o persoană a fost înșelată cu ocazia unuei operațiuni de schimb valutar în cartierul Burdujeni. S-a cosntatat că în jurul orei 10:40, o femeie de 78 ani din Siminicea a intrat în incinta unei case de schimb valutar cu intenția de a cumpăra euro, astfel s-a așezat la rândul casei de schimb. Persoana vătămată a declarat că în acel loc a fost abordată de către o persoană necunoscută care tocmai efectuase operațiuni la acea casă de schimb valutar și care i-a propus un schimb valutar mai avantajos, astfel că a însoțit-o afară din magazin.

Astfel, în fața magazinului, persoana necunoscută i-a spus că îi va vinde suma de 400 euro în schimbul sume de 1900 lei, fapt cu care femeia de 78 de ani a fost de acord. În aceste condiții, femeia i-a înmânat persoanei necunoscute suma 1900 lei, care s-a întors cu spatele pentru un scurt moment, după care a revenit și i-a spus acesteia că nu mai dorește să efectueze operațiunea asupra căreia au convenit, i-a înmânat o sumă de bani și a părăsit zona. Femeia de 78 de ani a mai declarat că imediat a numărat suma de bani înmânată de acea persoană și a constatat că i-a returnat doar suma de 900 lei.

Zilnic, polițiștii se deplasează în zonele comerciale și în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetățenii și informându-i cu privire la situațiile de risc victimal.  Pentru că astfel de infractori acționează în apropierea unităților bancare și de schimb valutar, polițiștii recomandă cetățenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. “Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacții să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potențial câștig nesemnificativ.  Atenție la metoda “șmen” și dacă totuși cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunați imediat la 112 și rețineți semnalmentele pentru a le comunica polițiștilor”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. Și acum erau în centru, în față la Marelbo, câțiva dubioși care căutau victime din priviri, și au abordat un bărbat pe la 65-70 de ani să îi spună ceva.
    De ce nu își mișcă ăia de la poliție c**ul? E mai simplu să stea pe scaun, la birou la căldurică, și să dea numere de înregistrare la plângerile fraierilor, nu?
    Și ăia de la locală, plătiți cu mii de lei, rușine bă! Sunt înșelați oamenii sub nasul vostru și problema voastră e să nu parcheze cineva pe locurile “voastre” de la piață, să nu vă scadă glicemia dacă mergeți mai mult de la mașini până la birouri.