Thursday , March 28 2024

Doi suceveni au beneficiat anul trecut de tratamente revoluționare împotriva cancerului  în străinătate, pe banii statului

Ministerul Sănătății a plătit, prin DSP Suceava, peste 200.000 de lei pentru terapia acestora

Direcția de Sănătate Publică a achitat, anul trecut, tratamentul a doi suceveni diagnosticați cu cancer, în străinătate. Aceștia au beneficiat de terapie cu protoni, care este o formă extrem de precisă și mult mai puțin invazivă de tratament pentru cancer. Pentru protonoterapie și controale medicale periodice, DSP a plătit suma de 146.000 de lei. Pe lângă acești bani, s-a achitat și contravoloarea sumei de 1.648 de euro, sumă care a reprezentat costul evaluării post terapeutice.

Aprobarea pentru efectuarea tratamentului medical în străinătate se face numai după ce pacientul a parcurs și epuizat toate nivelele de  asistență medicală din țară și există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are  nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România. Dosarul depus la sediul DSP trebuie să conțină o cerere din partea bolnavului sau aparținătorului, documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fișa pacientului, bilet de ieșire din spital, analize), declarația de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, procesul verbal  pentru trimitere la tratament medical în străinătate completat de comisia  de specialitate teritorială, propunerile comisiei teritoriale de specialitate cuprinzând cel puțin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând și datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax, declarația pacientului că este informat asupra procedurilor medicale și a riscurilor ce pot apărea, angajamentul scris al bolnavului sau aparținătorului acestuia că în termen de trei zile de la întoarcerea în țară va prezenta Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava documentele justificative privind utilizarea sumei aprobate pentru tratamentul în străinătate.

și cardul european de sănătate este la mare căutare printre suceveni acest document permițându-le să beneficieze de servicii medicale, în afara țării. Casa de Asigurări de Sănătate a eliberat anul trecut aproximativ 4.000 astfel de documente. Cardul european acordat asiguraților este gratuit, atât cardul cât și certificatul provizoriu deschid dreptul titularului la servicii medicale, care devin necesare (și nu pentru tratarea afecțiunilor existente), pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislația statului respectiv și nu poate fi utilizat pe teritoriul României. Cardul european înlocuiește asigurarea medicală. Cardul european de sănătate este eliberat gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările medicale plătite la zi. Un astfel de card înlocuiește asigurarea medicală obligatorie și poate fi utilizat în toate țările membre ale Uniunii Europene, fiind foarte folositor în cazul unor urgențe medicale. Cheltuielile ocazionate de asistența medicală vor fi rambursate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Serviciile medicale de care beneficiază deținătorul nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical, în timpul șederii temporare. De asemenea, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de tratament medical. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …