Doi medici noi la Compartimentul de Chirurgie Toracică de la Spitalul Județean

reportersite
29 iunie 2017, 9:07

Incepând cu luna iulie, medicul Cătălina Aldea și medicul Denis Baican vor fi noii specialiști în chirurgie toracică de la spitalul sucevean

spital conferinta de presaIn cadrul unei conferințe de pre­să ce a avut loc ieri la Spitalul Ju­dețean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, conducerea unității medicale a prezentat doi noi membri ai personalului chirurgical. In­ce­pând cu luna iulie, medicul Că­­tă­­lina Aldea și medicul Denis Baican vor fi noii specialiști în chirurgie toracică de la spitalul sucevean. Doina Ganea, directorul me­dical al Spitalului Județean Su­ceava, a explicat ieri că postul de specialist în chirurgia toracică a rămas vacant după ce medicul care îl ocupa a decis să își desfășoare acti­vitatea peste hotare.

Chirurgia to­racică este un domeniu important în cadrul spitalului sucevean, mai ales în diagnosticarea pacienților cu can­cer pulmonar, care în ultima perioadă erau trimiși pentru confirmare la Iași sau București. “Din punct de vedere oncologic, eram în dificultate pe aspectul și de confirmare a cazurilor suspecte de neoplasm bronho-pulmonar și de tratament. O parte din patologia tumorală se diagnostica cu frecvența impusă de competența unui singur medic la Secția de Pneumologie de a efectua bronhoscopii, respectiv doamna doctor Liliana Merchea. Evident că la nivel de județ, cu o patologie care din punct de vedere epidemiologic este de top în județul Suceava, mă refer la cancerul bron­ho-pulmonar, care vizează ambele sexe, era insuficient sau, de cele mai multe ori, se limita la o confirmare doar citologică a unui aspirat bronșic, neputându-se preleva, în condiții de siguranță pentru pacient, produs de biopsie din tumoră, ceea ce crea un foarte mare handicap pentru planul terapeutic al pacientului, întrucât, la ora actuală, vorbim de personalizarea tratamentului oncologic și în cancerul bronho-pulmonar, unde forma histopatologică este esențială pentru abordarea din punct de vedere chimio-terapic a tratamentului, ca să nu mai vorbim de teste imuno-histo-chimice, care se pot face la Suceava, de cele genetice, în care avem stabilite colaborări cu laboratoare din străi­­nătate, pentru a putea ținti cu cel mai bun tratament planul terapeutic al pacientului”, a explicat ieri directorul medical al SJU Suceava.

Cei doi medici nou-sosiți la spitalul sucevean au fost colegi de generație, ambii fiind absolvenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “ Gr.T. Popa” Iași, tot la Iași des­fă­șurând și stagiul de rezidențiat. După finalizarea rezidențiatului cei doi s-au specializat în străinătate, ambii efectuând stagii de pregătire în Franța: Cătălina Aldea a efectuat un stagiu de pregătire în domeniul chirurgiei generale și vasculare cu o durată de șase luni, iar Denis Baican a efectuat un stagiu de pregătire în do­meniul chirurgiei vasculare și to­ra­cice cu o durată de un an și ju­mă­tate. Noii membri ai personalului me­dical sucevean s-au arătat mulțumiți de dotările moderne ale Spitalului de Urgență Suceava, arătând că aces­ta a fost unul dintre motivele pentru care au ales să își desfășoare activitatea la Suceava.

De asemenea, aceștia au spus că printre motivele pentru care au venit la SJU Suceava se numără și faptul că aces­ta este un spital monobloc, dotat cu o aparatură modernă, dar și faptul că, cel puțin în România, specia­lizarea chirurgie toracică este una pentru care numărul de locuri de muncă este limitat. Cei doi au mai arătat că nu se gân­desc ca în viitor să își desfășoare activitatea peste hotare, spunând că au avut posibilitatea să rămână în Franța după desfășurarea stagiilor de specializare, dar au ales să se întoarcă pentru a dezvolta acest domeniu și în România, dar și pentru că își doresc ca în viitor să își întemeieze o familie în țara în care s-au născut. In prezent, Compartimentul de Chirurgie Toracică din cadrul Sec­ției de Chirurgie Generală are o capacitate de șase paturi, urmând ca acesta să poată fi dezvoltat în viitor, în funcție de modul în care vor evo­lua lucrurile. Compartimente de chi­rurgie toracică există în România doar în centre universitare, Suceava fiind singurul oraș care are și aceas­tă specializare și care nu este centru universitar. Compartimentul de Chirurgie Toracică al spitalului sucevean ar urma să fie completat în următorii ani cu un alt specialist, care în pre­zent își desfășoară stagiul de rezidențiat. (Alexandra IONICA)