Sunday , October 2 2022

Doi fraţi, suspectaţi de DNA Suceava că au fraudat fonduri UE într-un proiect al Primăriei Botoşani

DNA

Procurorii DNA consideră că firmei sucevene Inginer Consultant SRL Suceava i s-a atribuit în mod nelegal contractul de “Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor-sursa şi reţele” în cadrul unui proiect de reabilitare a termoficării din municipiul Botoşani

Doi fraţi, unul dintre ei preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Botoşani, sunt suspectaţi de procurorii DNA Suceava că au fraudat fonduri europene în cadrul unui proiect derulat în municipiul Botoşani pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Percheziţiile care au premers audierilor  şi aducerii la cunoştinţă a acuzaţiilor pentru principalii inculpaţi au vizat şi un sucevean din comuna Scheia.
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava le-au adus la cunoştinţă, joi, fraţilor Bogdan Vasile-Alexa şi Cătălin Virgil Alexa calitatea de suspecţi într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, în care au fost făcute percheziţii în urmă cu o săptămână.
Astfel, Bogdan Vasile Alexa este suspectat de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
El este acuzat că, fără ca Primăria Botoşani să ştie că documentele ofertei SC Inginer Consultant SRL Suceava şi contractul de servicii de supervizare au fost falsificate, a acţionat conştient, “contribuind mijlocit la prezentarea unor declaraţii false sub aspectul conţinutului şi a unor documente falsificate sub aspectul semnăturii aplicate, înlesnind astfel obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cuantum de 2.241.620.91 lei, cu TVA inclus”.
Fratele său, Cătălin Virgil Alexa, este suspectat de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru că în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Botoşani şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu având ca obiect verificarea ofertei şi documentelor care atestau îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie depuse de SC Inginer Consultant SRL Suceava, atribuind în mod nelegal acestei societăţi contractul de “Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor-sursa şi reţele” în cadrul Proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană în municipiul Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.
El mai este acuzat şi de conflict de interese pentru că în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de servicii “Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor – sursa şi reţele”, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea deciziei de atribuire a contractului amintit către S.C. Inginer Consultant SRL Suceava, obţinând indirect pentru sine un folos patrimonial de 142.115,32 lei cu TVA, în calitatea sa de asociat în cadrul SC Edifico SRL (subcontractant nedeclarat), cât şi pentru fratele său, Vasile Alexa Bogdan, în cuantum de 801.452,64 lei cu TVA, în calitatea acestuia de asociat în cadrul SC Edifico SRL, SC HIT AG SRL şi SC Confast SRL, care au fost subcontractanţi nedeclaraţi.
Procurorii DNA au făcut, în 23 martie, percheziţii la mai multe societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane din Botoşani şi Suceava într-un dosar privind utilizarea de fonduri europene la lucrări de reabilitare a reţelei termice a municipiului Botoşani, fiind ridicate documente şi de la Primărie. (O.S.)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …