Saturday , December 10 2022

Doi elevi suceveni reprezintă România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

Maurizio Pavel și Dragoș Andrei Sîrghi, elevi la  Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” din Suceava, vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, după ce s-au calificat în lotul național.


Maurizio Pavel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” din Suceava, a fost pregătit de profesorii Sorin Golda, la clasă, precum și Petru Crăciun la Cercul de astronomie și astrofizică de la Palatul Copiilor. El a obținut medalia de aur și trofeul ”Învingător la proba observațională” la categoria Seniori 2 (elevi din clasele XI-XII), având cel mai mare punctaj dintre toți elevii la această probă.
Dragoș Andrei Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, a fost pregătit de profesorii Carmen Amorăriței, la clasă, și Crăciun Petru la Cercul de astronomie și astrofizică, obținând medalia de aur la categoria de vârstă Seniori S1 (clasele IX-X).
La categoria Juniori, a obținut medalie de bronz și suceveanul David Palaghianu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” din Suceava, fiind pregătit la clasă de Carmen Amorăriței și de Petru Crăciun la Cercul de astronomie și astrofizică.
Festivitatea de premiere a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc luni, 9 august 2021.
La evenimentul ce s-a desfășurat cu prezență fizică, în perioada 26-29 iulie, au participat 100 de elevi dintre cei mai buni din țară pentru trei categorii de vârstă: Juniori (elevi cl. V-VIII, respectiv cl. a IX-a, pentru elevii care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent), Seniori 1 (elevi din cl. IX-X) și Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII).
Olimpiada a fost organizată în colaborare cu Societatea Ştiințifică Cygnus – centru UNESCO.
Potrivit organizatorilor, elevii participanți la această olimpiadă trebuie să aibă cunoștințe avansate de matematică și fizică, unele din aceste cunoștințe fiind studiate doar în primii ani de facultate.
În urma acestei olimpiade s-au selectat elevii lotului național care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, și care, anul acesta, se va desfășura la Bogota, în Columbia, în perioada 14-21 noiembrie, relatează Agerpres. 

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …