Saturday , July 20 2024

Doi elevi suceveni, calificați în lotul lărgit pentru olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică, seniori și juniori, care vor avea loc în Brazilia și Nepal

 Elevii David Palaghianu și Alexandra Ecaterina Balabașciuc fac parte din lotul lărgit al României, din care se vor selecta echipele reprezentative pentru participarea la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică IOAA 2024 din Brazilia, pentru seniori și IOAAJ 2024 din Nepal, pentru juniori.

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași a găzduit, în perioada 24-29 mai a.c., etapa națională a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică (ONAA), ediția a XXI-a. Au participat elevi din clasele V-XII la categoriile Juniori1 (V-VI), Juniori 2 (VII-VIII), Seniori 1 (IX-X) și Seniori (XI-XII).

Elevii suceveni s-au remarcat și de această dată, obținând câteva rezultate frumoasea la etapa națională a ONAA 2024 și, mai ales, doi dintre ei s-au calificat în lotul lărgit și au șansa să ajungă la etapa internațională.

Potrivit IŞJ Suceava, Palaghianu C. David, secțiunea Seniori1, de la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Amorăriței Carmen Elena, Centrul Județean de Excelență Suceava, coordonator prof.dr. Crăciun Petru, a obținut Mențiune din partea Ministerului Educației și calificarea în lotul lărgit, dar și Medalie de aur de la Societatea Română de Fizică.

Balabașciuc O. Alexandra Ecaterina, secțiunea Juniori 2, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița, prof. Balabașciuc Ovidiu, Centrul Județean de Excelență Suceava, coordonator prof.dr. Petru Crăciun, a obținut Mențiune de la Ministerul Educației și s-a calificat în lotul lărgit, dar are și o Medalie de bronz de la Societatea Română de Fizică.

Au mai primit Mențiune de Onoare, de la Societatea Română de Fizică, Barac-Bologa Rafaela Alexandra, clasa a XI-a, prof.dr. Crăciun Petru, Centrul Județean de Excelență Suceava, prof. Golda Sorin, Colegiul Național ”ștefan cel Mare” Suceava; Pîțu T. Teodora Maria, clasa a VI-a, prof. Andrei Carmen, Centrul Județean de Excelență, prof. Tănase Sorin Iulian, Colegiul Național ”ștefan cel Mare” Suceava; Balan D. Dragoș, prof.dr. Crăciun Petru, Centrul Județean de Excelență Suceava, Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava. Elevii Palaghianu David și Balabașciuc O. Alexandra Ecaterina fac parte din lotul lărgit al României, din care se vor selecta echipele reprezentative pentru participarea la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică IOAA 2024 din Brazilia, pentru seniori și IOAAJ 2024 din Nepal, pentru juniori.

Probele teoretice care cuprind probleme teoretice și de analiza datelor, împreună cu cele practice – harta mută și proba observațională de zi, vizează cunoștințe despre mișcarea și interacțiunea corpurilor cerești, despre structura și evoluția Universului în plan local dar și în ansamblu, respectiv despre cucerirea spațiului cosmic de omenire și cosmologie. Pentru obținerea unor rezultate remarcabile elevii trebuie să dețină cunoștințe avansate de geometrie sferică, de algebra și fizică gravitațonlă și cosmologie, care depășesc uneori programa școlară de la clasă , elevii urrmănd cursuri speciale la nivelul cercurilor de specialitate din școli sau la Centrele de Excelență de la nivel județean cu profesori pasionați și dedicați de domeniul astronomiei și astrofizicii. (O. N.)

Vezi si

Mobilizare de forțe pentru a asigura apă menajeră locuitorilor din Solca. Șoldan: Nu accept răspunsuri de genul: “Nu avem soluții!”

Președintele ales al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a anunțat vineri seara că împreună cu …