Saturday , July 20 2024

Doi elevi ai Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cadeți în SUA

Elevul plutonier-major Marius-Alin Curcă și eleva sergent-major Alexia Ursuțu vor avea șansa de a se forma ca ofițeri în două dintre cele mai prestigioase academii din Statele Unite ale Americii: United States Military Academy West Point, respectiv, United States Air Force Academy Colorado Springs. După o selecție riguroasă și o perioadă stresantă, plină de examene, cei doi ștefăniști au reușit să își depășească propriile limite.

Ambițioși, determinați și neobosiți, și-au perfecționat abilitățile de comunicare în limba engleză și s-au antrenat din greu pentru a reuși să treacă de toate testele și probele eliminatorii din această competiție, demonstrând că nu există limite atunci când îți dorești ceva cu adevărat. Timp de trei ani au sperat că vor ajunge cadeți ai academiilor din SUA, iar acum, când au trecut și de ultimele examene, ștefăniștii și-au îndeplinit ”visul american”.

Povestea lui Marius a început în anul 2019, când a pășit pentru prima dată în spațiul cazon. Originar din orașul Hârlău, județul Iași, și-a dorit să îmbrace uniforma militară și a fost admis, printre primii, în Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. Proaspăt elev al colegiului, a fost înconjurat de poveștile celor care au reușit, an de an, să studieze în Statele Unite ale Americii, fapt care l-a motivat să se înscrie anul acesta în lupta pentru singurul loc alocat elevilor români la Academia Militară West Point, explică profesorii elevului. ”Am aflat despre această posibilitate de la fosta mea colegă, Miruna Duracu, când aceasta încă era în procesul de admitere, în schimb motivația a fost mereu intrinsecă. Am vrut să-mi demonstrez mie, în primul rând, dar și celor din jurul meu de ce sunt în stare și să-mi asigur un viitor în una din cele mai prestigioase academii din lume. Cred că secretul pentru a reuși, indiferent de context și oricât de clișeic ar suna, este de a nu renunța niciodată la lucrurile pe care le porți în inimă, lucrurile pe care le consideri importante și de a avea grijă să nu depășești linia subțire dintre obsesie și determinare. Nu consider că am făcut nimic extraordinar, nu sunt primul și, cu siguranță, nici ultimul, ci fac parte dintr-un lung șir de oameni care și-au dorit să-și depășească condiția, să demonstreze că orice este posibil, că totul ține de cât de mult îți dorești și cât ești dispus să sacrifici”, este de părere Marius.

Alexia este din comuna Bogdănești, județul Suceava, și a crescut admirând uniforma militară. A dorit să învețe la unul dintre cele mai bune colegii din țară și a reușit, în anul 2019, să devină elevă a Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare”. Pe parcursul celor patru ani de liceu, eleva în uniformă militară a demonstrat de multe ori că locul ei este printre cei mai buni. A obținut rezultate remarcabile la diferite concursuri și olimpiade școlare, iar prin modestia și simplitatea ei a câștigat respectul colegilor, a profesorilor și a cadrelor militare.

”Alegerea unei cariere militare a fost o decizie luată acum patru ani cu multe emoții și curaj. Ca orice copil care urmărea fascinat defilarea militarilor de 1 Decembrie, am fost atrasă de acel sentiment de mândrie și iubire față de țară, pe care ei o emanau cu fiecare pas. Știam că tot ceea ce urmează este o mare provocare pentru mine, însă prestigiul și performanțele școlare pe care liceul din care fac parte acum le prezenta m-au făcut să îmi doresc și mai mult să mă alătur acestei mari familii ștefăniste. Recunosc faptul că am dezvoltat o pasiune pentru forțele aeriene încă din primul an de liceu și am știut că voi vrea să mă îndrept în această direcție după absolvire. Din acest motiv, în momentul în care am fost nevoită să aleg una dintre cele trei academii militare din SUA, hotărârea mea a fost una rapidă și lipsită de dubii: United States Air Force Academy. Sunt sigură că mă voi integra cu succes în acest mediu academic și că voi avea șansa să îmi îmbunătățesc toate atuurile”, a spus Alexia.

Cei doi elevi ștefăniști se alătură numărului tot mai mare de absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar ”Ştefan cel Mare” care s-au format ca ofițeri în instituţii de învăţământ din Statele Unite ale Americii. În toate cazurile, pregătirea continuă şi responsabilă, începută încă din primii ani de liceu, a constituit premisa unor cariere de succes. Pentru liceenii militari câmpulungeni aceste rezultate reprezintă un exemplu, constituie modele în alegerile pe care trebuie să le facă pentru viitoarea lor carieră militară. (O. N.)

Vezi si

Absolvent al Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare”, admis primul la specializarea aleasă din cadrul Academiei Tehnice Militară ”Ferdinand I”

Nu doar elevii Colegiului Națiaonal Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc obțin rezultate remarcabile, ci …