Friday , May 17 2024

Doi bebeluși născuți la Spitalul Județean au murit în urma infectării cu o bacterie periculoasă

Unul dintre prunci a murit la 27 de ore de la naștere, altul la 11 zile, ambii fiind diagnosticati cu infectie cu bacteria Pseudomonas. Conducerea DSP a demarat o anchetă după ce a găsit în aproximativ 60% dintre probele prelevate de la secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie bacteria Pseudomonas. O serie de probe au fost trimise și la Institutul Cantacuzino pentru serotipare. Urmează ca specialiștii de la București să stabilească dacă bebelușii au murit din cauza unei infecții intraspitalicești. Chiar în această perioadă, spitalul sucevean este verificat de inspectori sanitari de la DSP Satu Mare, pentru a se constata dacă există o raportare corectă a acestor tipuri de infecții 

 
Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]


Direcția de Sănătate Publică Suceava a demarat o anchetă după ce doi copii născuți la secția de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Suceava au murit, fiind diagnosticați pozitiv cu bacteria Pseudomonas. Unul dintre bebeluși a murit la doar 27 de ore de la naștere. “Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, ne-a explicat doctorul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean. Cel de-al doilea copil a murit la vârsta de doar 11 zile. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a completat doctorul Tiberius Brădățan.
Reprezentanții DSP au dispus de urgență dezinfectarea celor două secții ale Spitalului Județean de Urgențe Suceava, și anume secția de Neonatologie și secția de Obstetrică-Ginecologie, unde se pare că în urmă cu o săptămână, inspectorii DSP au identificat prezența unei bacterii periculoase. In aproximativ 60% dintre probele prelevate s-a descoperit prezența bacteriei Pseudomonas. “Există o anchetă în desfășurare. S-au recoltat probe de pe suprafețe și s-au trimis la Institutul Cantacuzino pentru serotipare, să vedem exact despre ce fel de bacterie este vorba”, a declarat Andrei Ianovici, director în cadrul DSP Suceava.
Dobândită de cele mai multe ori în spital, bacteria Pseudomonas spp este foarte periculoasă pentru că este rezistentă la cele mai multe antibiotice. Analizele de laborator vor depista care este sursa infectării. Specialiștii spun că de regulă bacteria se găsește în cele mai comune locuri, în special în zone umede.
Pseudomonas este o specie cu potențial periculos atunci când este găsită în mediul spitalicesc, iar personalul spitalului poate avea un rol în vehicularea bacteriei. Aceasta se dezvoltă foarte bine acolo unde găsește umezeală: în jurul chiuvetelor, la băi, în lavetele păstrate. Are o capacitate extraordinară de dezvoltare chiar și în medii considerate neprielnice, cum ar fi dezinfectanți, alcool sau chiar și apă distilată.
Toată această anchetă se suprapune cu verificarea inspectorilor sanitari de la DSP Satu Mare, care până pe data de 25 martie verifică dacă la spitalul sucevean există o corectă raportare a cazurilor de infecții intraspitalicești. Verificarea face parte din campania de controale încrucișate, desfășurate în toate spitalele din țară. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …

One comment

  1. Acestea Sunt boli care sunt fabricate de laboratoare pt a ucide la date f.precise deoarece criminalii revin nu doar la locul faptelor ci si aniverseaza in libertate pasiunile criminale nestingheriti tronand asupra victimelor lor ? (cand legea si legiuitorii se Tocmesc nu se Aplica/Discuta… Corect, Normal … !?)