Tuesday , September 27 2022

Doi ani de trai pe vătrai pentru 94 de angajaţi ai Termica ce vor fi trimişi în şomaj

Cei 94 de lucrători ai falimentarei societăţi de termoficare ce vor fi trimişi în şomaj din 15 octombrie vor primi în completare venituri din fondul de şomaj până la salariul mediu net pe economie, vreme de un an. In anul următor, nu vor mai primi ajutor de şomaj, dar vor încasa în medie 1.200 de lei lunar conform unei hotărâri de guvern luate ieri, la Bucureşti. Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava a mulţumit Guvernului pentru adoptarea măsurilor de protecţie socială a persoanelor concediate care vor contribui la atenuarea impactului social al aplicării planurilor de disponibilizare 

termica secatuita [800x600]

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă că în şedinţa de miercuri, 7 octombrie a.c., a Guvernului României a fost luată hotărârea privind aprobarea sumei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea TERMICA S.A. Suceava.
Preşedintele CJ Suceava a ţinut să mulţumească Guvernului României pentru adoptarea măsurilor de protecţie socială a persoanelor concediate care vor contribui la atenuarea impactului social al aplicării planurilor de disponibilizare şi va asigura un climat socio – economic favorabil reintegrării în muncă a persoanelor disponibilizate. Aplicarea măsurilor privind plata venitului de completare va avea un impact social favorabil, prin asigurarea unei protecţii sociale a persoanelor concediate şi stimularea participării acestora la programe de formare profesională.
Concret este vorba despre un număr de 94 de salariaţi care vor beneficia de noua hotărâre de guvern, din cei 264 care mai au până pe 14 octombrie a.c., cartea de muncă la SC Termica SA. Conform convenţiilor anterioare, 157 dintre angajaţii Termica vor fi preluaţi după 15 octombrie de către Thermonet, societatea care va prelua de la Termica şi activitatea de termoficare în municipiul reşedinţă de judeţ, din 15 octombrie. 13 angajaţi ai SC Termica, societate intrată în faliment, vor rămâne la datorie pe ultima redută a vechiului CET, până când procedurile falimentului vor fi terminate, trebuind să gestioneze atât administrarea documentelor dar şi supravegherea bunurilor aflate în patrimoniul unităţii.
Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al SC Termica SA a explicat cum vor fi distribuiţi banii oferiţi ieri prin hotărâre de guvern, angajaţilor termica ce vor intra în şomaj: “Se va acorda, din fondul de şomaj, o sumă de bani, separat de ajutorul de şomaj, care să completeze veniturile foştilor angajaţi până la media veniturilor realizate de aceştia în ultimele 12 luni, dar să nu fie mai mare decât salariu mediu pe economie”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, care a oferit şi un mic calcul aritmetic ce ar putea fi util pentru viitorii şomeri de la Termica. Astfel, la ajutorul de şomaj de 375 de lei lunar, de adaugă o indemnizaţie fixă de 10% din salariul de bază brut din ultimul an. La suma rezultată se va adăuga prin noua hotărâre de guvern, o sumă suplimentară, dar adunarea tuturor veniturilor nu va putea depăşi salariul mediu net, calculat acum la 1.750 de lei în fiecare lună, timp de un an. In anul următor, nu va mai fi alocat ajutorul de şomaj dar ajutorul lunar, care va însemna cam 1.200 de lei lunar va fi primit în continuare de cei 64 de foşti salariaţi de la Termica, dacă nu îşi vor fi găsit între timp un alt loc de muncă.
Conform calculelor făcute la nivel guvernamental, sumele necesare pentru completarea ajutorului pentru cei 94 salariaţi de la Termica ce vor intra în şomaj este de 228 mii lei. Anul viitor, efortul bugetar, din fondul de şomaj va fi de 1,23 milioane de lei, iar pentru 2017 se preconizează o cheltuială publică de 974 mii lei, pentru a asigura aceste sume din bugetul fondului de şomaj pentru angajaţii de la Termica ce vor deveni şomeri începând cu 15 octombrie a.c.. Desigur, aceste sume vor fi alocate în totalitate doar în ipoteza în care niciunul din cei 94 nu îşi va găsi, în decurs de doi ani, un loc de muncă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O femeie din Ipotești, grav rănită într-un accident în Bulgaria, are nevoie de proteze pentru a putea merge și a-și crește fetița în vârstă de patru ani

Intreaga familie a trecut printr-un crunt accident de circulație, în Bulgaria, în timp ce voiau …

One comment

  1. Pentru cei din mediul privat , aflati in aceeasi situatie , ajutorul este un picior in fund . De aici si dragostea deosebita pe care o purtam statului protector .