Friday , September 30 2022

Doi ani de la ultimul concert în toată regula în centrul Sucevei

Luni, 14 februarie, 2022, se împlinesc doi ani de când sucevenii nu au mai avut parte din un concert de muzică ușoară în centrul orașului și, în general, de vreun concert în Suceava afară de unele evenimente organizate în contextul sau sub auspiciile prevederilor restrictive din pandemia de noul coronavirus.

Început inițial ca o acțiune ușor populistă a primarului Ion Lungu care anunțase că voia să marcheze nici mai mult, nici mai puțin de 632 de ani de la atestarea documentară a Sucevei – la 631 de ani sau la 629 de ani nu s-au organizat manifestări de acest gen – concertul a fost mutat, ulterior, de pe data de 10 februarie pe data de 14 februarie. În felul acesta edilul se punea la adăpostul criticilor că nu era oportună o manifestare la 632 de ani de la atestarea documentară, decalând evenimentul în ziua în care tinerii petrec odată cu tot mai populara sărbătoare cu iz occidental „Vallentine’s Day”. De altfel, în 2020 data de 10 februarie pica într-o zi de luni când nu era chiar cea mai potrivită perioadă pentru un concert în aer liber. În schimb, data de 14 cădea într-o zi de vineri, ceea ce era cu totul altceva, mai ales pentru tinerii liceeni sau studenți.

În final, s-a dovedit că tocmai acel concert avea să rămână singura amintire frumoasă pentru tineri – nu mai puțin de opt mii de suceveni au participat pe 14 februarie 2020 la concertul oferit de Primărie pentru a marca aniversarea a 632 de ani de atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei – și acum nu puțini privesc cu nostalgie la acele concerte de odinioară. Și ce concert chiar!! Nume mari au venit atunci pe scenă: Alex Velea cu un incendiar show de 45 de minute, urmate de Antonia și Delia cu un show de aproximativ 40 de minute fiecare.Edilul a oferit artiștilor o medalie aniversară, diplomă de excelență iar pentru Antonia și Delia a avut pregătit câte un coș de flori pe care le-a oferit după recitaluri.

De atunci, doar un concert a mai avut loc pe esplanada din centrul Sucevei – nu în 2020, ci pe la mijlocul lui 2021 – și nici acela de amploare atât de mare, condiționările impuse de contextul pandemic fiind cât se poate de evidente. Este vorba de concertul cunoscutei cântărețe americane de origine română, Laura Bretan, organizat de Biserica Creștină Filadelfia, ocazie cu care primarul Sucevei – invitat fiind pe scenă – i-a înmânat personal o „Diplomă de excelență” alături de cu un frumos buchet de flori, felicitând Biserica Creștină Filadelfia Suceava pentru organizarea acestui eveniment, catalogat a fi „un prim pas către întoarcerea la normalitate”.

Nici vorbă însă de așa ceva. De fapt, concertul Laurei Bretan a fost un eveniment – totuși, cel puțin ca număr de participanți și „efervescență” a tineretului, nu de amploarea celui din 14 februarie 2020 – care a demonstrat mai degrabă că „nu se face primăvară cu o singură floare”, decât că a fost un pas spre normalitate. În orice caz, au fost mulți pași ratați și poate singurul eveniment de dată (relativ) recentă care să mai amintească de concertele de odinioară, inclusiv de concertul din 14 februarie 2020, a fost focul de artificii de la Revelion. Departe de a fi suficient pentru a mai anima orașul. (D.P.)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …