Friday , March 29 2024

Documentația pentru consolidarea malului drept al râului Suceava ar urma să fie gata în două luni

Primăria Municipiului Suceava va realiza pe cheltuiala sa studiul de fezabilitate privind îndiguirea malului drept al râului Suceava pe porțiunea unde este în construcție zona de agrement. La începutul lunii au fost perfectate demersurile privind contractarea serviciilor de proiectare pentru lucrările aferente, municipalitatea având în vedere realizarea unor apărări de maluri cu înălțimea 2,4 m și pe o lungime până la 1800 m. Asta în condițiile în care zona de agrement construită pe malul drept al râului Suceava are circa o mie de metri. Demersurile pentru contractarea serviciilor au fost finalizate, suma contractată fiind de 88.000 de lei fără TVA, municipalitatea având în plan realizarea acestei documentații în termen de realizare de 60 de zile. Se vor elabora studiu topografic (4.500 lei), studiu hidrologic (3.500 lei), studiu geotehnic (19.200 lei), documentații tehnice întocmite în vederea obținerii avizelor prevăzute în certificatul de urbanism (acord mediu, aviz ape – 18.800 lei), precum și studiul de fezabilitate (42.000 lei), taxele de avizare/autorizare urmând a se achita de către beneficiar. După finalizarea documentației, Primăria Suceava intenționează ca să continue lucrările de consolidare fie din surse proprii, fie cu susținere financiară de la Compania Națională de Investiții.

În prima parte a anului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, anunța că în paralel cu lucrările de amenajare a zonei de agrement de pe malul drept al râului Suceava se vor fac demersuri pentru demararea lucrărilor de bază se referă la consolidarea malului, însă pe o lungime de 1,6 kilometri în vederea protejării la inundații iar acum se pare că s-a luat în considerare o lungime cu două sute de metri mai mare. Desigur, demersurile cu privire la protejarea malului drept se fac în colaborare cu cei de la Apele Române. De altfel, după cum a declarat Ion Lungu în conferința săptămânală de presă de miercuri, 18 martie, valoarea lucrărilor pentru consolidarea malului drept – estimate a fi necesare de către specialiștii consultați în această privință înainte de realizarea studiului de fezabilitate – ar fi de peste șase milioane de lei, adică aproximativ 1,25 de milioane de euro fără TVA. și în martie, ca și într-o conferință mai recentă din luna mai, edilul susținea că sunt șanse ca Suceava să primească banii, cel mai probabil prin Compania Națională de Investiții.

Reamintim că la începutul lunii februarie, primarul Ion Lungu s-a întâlnit la sediul Primăriei cu conducerea filialei de la Bacău a celor de la Apele Române pentru a discuta cu privire la regularizarea cursului de apă al râului pe porțiunea aflată pe raza municipiului reședință de județ. Practic, subiectul central l-a constituit porțiunea având o lungime de circa 1 km situată în aval și amonte de podul de la Bazar unde municipalitatea vrea să facă o zonă de agrement, sens în care a accesat un proiect cu finanțare europeană și a organizat o licitație pentru demararea lucrărilor, ordinul de începere fiind dat cu câteva zile în urmă. Numai că deoarece cheltuielile de regularizare a cursului de apă nu erau eligibile pentru Primărie, s-a ajuns în situația în care municipalitatea să acceseze bani europeni ca să amenajeze o zonă de agrement care să fie expusă unor creșteri peste medie a debitului de apă. Soluția: memorandum între municipalitate și Administrația Bazinală Siret a Apelor Române, vizat de Ministerul Mediului, cum s-a procedat la Oradea. (D.P.)

Vezi si

Cinci persoane rănite după ce un microbuz s-a răsturnat la Prisaca Dornei (FOTO)

Vineri dimineață, în jurul orei 06.45, un microbuz în care se aflau șase persoane s-a …