Friday , March 29 2024

DOCUMENT. Incidență 3,07 în municipiul Suceava. Se închid restaurantele, sălile de jocuri și de spectacole. Luni se stabilește cum vor funcționa școlile

De marți se închid săli de cinema și de spectacole, teatrul, precum și activitățile desfășurate „în interiorul clădirilor” de cafenele, baruri și restaurante. De asemenea, toate sălile de jocuri de noroc sunt închise. Deși s-a discutat relativ insistent la ultima ședință a CJSU Suceava pentru ca grădinițele și creșa, precum și structurile after – school din municipiul Suceava să nu fie închise, și acestea, la fel ca toate scolile din oras, vor trebui să transmită spre avizare la DSP, până luni, la ora 10:00, propuneri de funcționare pentru următoarele 14 zile. Restricțiile privesc și Ipotești, Ilișești și Dornești, unde incidența depășește 3 la mie. În aceste localități școlile se închid.

Numărul cazurilor active de noul coronavirus a continuat să crească a patra zi consecutiv în municipiul Suceava, prin urmare posibilitatea într-o „minune” în sensul de a se diminua rata infectării cu COVID-19 la nivelul municipiului Suceava sub 3 la mia de locuitori era și mai scăzută. Dacă sâmbătă rata infectărilor a depășit a doua oară într-o săptămână indicele de 3 la mie, duminică trendul a continuat de la 3,05‰ la 3,07‰. Intrarea în ceea ce autoritățile numesc „scenariul roșu” nu a mai putut fi evitată așa cum a fost miercuri, când incidența cazurilor active de COVID-19 a scăzut de la 3,02‰ la 2,79 ‰. „Având în vedere faptul că municipiul Suceava a înregistrat două zile consecutiv peste 3 persoane active la mia de locuitori, respectiv 3,02 în ziua de sâmbătă și 3,07 duminică, în conformitate cu prevederile legale suntem în scenariul roșu”, a declarat primarul Ion Lungu.

La ședința de duminică, 1 noiembrie, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava – care trebuie să aibă loc în maximum 48 de ore de la data la care s-a confirmat depășirea incidenței cazurilor de noul coronavirus de peste 3 la mia de locuitori – nu a mai putut fi amânat setul de măsuri specifice scenariului roșu, așa cum s-a întâmplat miercuri. Creșterea de la 3,05‰ la 3,07‰ nu a mai lăsat niciun fel de posibilitate autorităților de a edulcora situația destul de amară din municipiul reședință de județ și, la ședința CJSU convocată de prefectul Alexandru Moldovan la care a fost invitat să ia parte primarul Ion Lungu, s-au adoptat o serie de măsuri de diminuare a impactului de risc la nivelul localităților unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori – municipiul Suceava (3,07) și comunele Dornești (3,16), Ilișești (3,06) și Ipotești (3,23) – precum și măsuri la nivelul localităților unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este între 1,5 – 3 la mia de locuitori – comunele Frătăuții Noi (1,79), Frumosu (1,75) și Valea Moldovei (1,70). Toate aceste măsuri sunt prevăzute de către H.G. nr. 856/2020 și vor intra în vigoare începând cu data 03.11.2020, ora 00.00, pe o perioadă de 14 zile.

CITITI AICI Hotararea nr. 60 a CJSU Suceava

Astfel, în municipiul Suceava și comunele Dornești, Ilișești și Ipotești se vor adopta următoarele măsuri, cu începere de marți, 3 noiembrie, ora 00:00: desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă; purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. „A fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, la care am participat, astăzi (duminică, 1 noiembrie – n.r.) la ora 14.00 și s-a adoptat hotărârea nr. 60. Începând cu data de 3.11 2020, este obligatorie purtatul măștii in spațiile închise și deschise din municipiul Suceava, se suspendă activitățile comerciale la interior în restaurante și cafenele, iar în cinematografe și săli de spectacole este interzisă organizarea de evenimente”, a declarat primarul Ion Lungu.

De asemenea, școlile gimnaziale din Dornești, Ilișești și Ipotești vor fi închise.

În ceea ce privește unitățile de învățământ din municipiul Suceava, ele vor funcționa luni, 2 noiembrie potrivit scenariului aprobat în 30 octombrie, urmând a fi analizate propunerile consiliilor de administrație ale tuturor unităților de învățământ în ședința extraordinară a CJSU de luni, 2 noiembrie, ora 14. Până atunci, Inspectoratul Școlar Județean Suceava va solicita consiliilor de administrație ale tuturor unităților de învățământ din municipiul Suceava până luni, 2 noiembrie, ora 10.00, să fie deja formulate propuneri pentru scenariile de funcționare în următoarele 14 zile. Se va ține cont de incidența cazurilor pozitive la mia de locuitori în municipiul Suceava și de particularitățile locale, infrastructura fiecărei unități de învățământ, resursele umane, resursele logistice și accesul la rețeaua medicală ale fiecărei unități de învățământ în parte. „PENTRU ZIUA DE LUNI 2.11.2020, unitățile de învățământ din orașul nostru VOR FUNCTIONA CONFORM SCENARIULUI DIN ZIUA DE VINERI, 30 OCTOMBRIE 2020. Mâine se va stabili modalitatea de funcționare a școlilor din municipiul Suceava pentru următoarele 14 zile”, a transmis primarul Ion Lungu în cadrul unui comunicat redactat după ședința CJSU.

Contactat telefonic pe această temă, primarul Ion Lungu și-a exprimat convingerea că „nu toate unitățile de învățământ vor fi închise de marți”. Edilul a precizat că trebuie îndeplinite unele condiții, inclusiv cu privire spațiile disponibile și la infrastructura de utilități, iar înaintea unei hotărâri a CJSU în sensul intrării liceului/școlii/grădiniței în scenariul roșu sau menținerii în scenariul galben va trebui să fie avizul dat de DSP. Primarul Ion Lungu a evitat să facă o nominalizare concretă a vreunei unități de învățământ care să nu intre în scenariul roșu, dar a precizat că sunt unități de învățământ unde ar putea fi evitat acest lucru.

Totuși, suplimentar față de cele specificate în comunicatul transmis de CJSU și de Hotărârea nr. 60/01.11.2020 a CJSU, primarul Ion Lungu a precizat în comunicatul său că în ceea ce privește activitatea școlară „rămân deschise grădinițele, after-school, creșa, iar pentru școli conform Ordinului comun al Ministerului Educației si Ministerului Sănătății nr. 5487/1194/31.08 .2020, unitățile de învățământ vor propune până mâine la ora 10.00, scenariul de funcționare spre aprobare la DSP”. Și în legătură cu acest aspect l-am contactat telefonic pe primarul Ion Lungu, care a precizat că au fost făcute demersuri pentru ca grădinițele și structurile de învățământ tip after-school, dar și creșa să continue să funcționeze. Pe de altă parte, primarul a ținut să precizeze că și grădinițele, creșa și after-school-urile sunt obligate să transmită spre avizare scenariile de funcționare.

„Fac apel în continuare să respectăm regulile referitoare la această epidemie, să purtăm în mod special masca și în mod deosebit în spațiile deschise, să păstrăm distanța fizică în locurile aglomerate ca să putem limita răspândirea acestui virus. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a conchis primarul Ion Lungu.

În schimb, în celelalte localități avute în vedere la ședința CJSU de duminică, 1 noiembrie (Frătăuții Noi, Frumosu, Valea Moldovei) sunt valabile următoarele măsuri: desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 23:00; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului; purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii. (Dan PRICOPE)

 

 

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …