Tuesday , May 17 2022

Doar patru medici de familie din municipiul Suceava testează pacienții pentru depistarea Covid 19

La nivelul județului sunt 73 de cabinete de medicină de familie care fac teste Covid 19

De la începutul anului, numărul doctorilor de familie care testează Covid pacienții înscriși pe liste, a crescut cu peste 100%, de la 30 de cabinete medicale înscrise în acest program, fiind acum 73 de astfel de cabinete. Ministerul Sănătății a făcut publică lista acestora și se poate vedea că în municipiul Suceava sunt doar patru medici de familie care au încheiat contract cu CAS pentru a face aceste teste.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică sunt îngrijorați de creșterea foarte mare a cazurilor de infectare cu Coronavirus, de la începutul anului și consideră că dacă toți medicii de familie din județ și-ar testa pacienții înscriși pe liste și le-ar prescrie tratament în caz de nevoie, nu s-ar mai crea presiune pe unitățile spitalicești. Situația este gravă pentru că printre sucevenii infectați cu Covid 19, în ultimele zile, sunt și foarte mulți copii, iar o eventuală testare la medicul de familie ar veni în ajutorul părinților.

Medicii de familie aflați în relație contractuală cu CAS, vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2, în baza unui contrct distinct. Aceștia vor cumpăra testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afișată pe site-ul Ministerului Sănătății, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligația raportării rezultatelor în aplicația Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei respective Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum și persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puțin 48 de ore, între două testări succesive. (C. RUșTI)

Vezi si

În județul Suceava s-a autorecenzat 37.7% din populația rezidentă estimată. Perioada de autorecenzare s-a prelungit până pe 27 mai

Comunele Bălăceana, Ciocănești, Breaza, Moldova Sulița, Ilișești, Zamostea și municipiul Câmpulung Moldovenesc dețin locurile fruntașe, …