Monday , April 29 2024

Doar aproximativ 10% dintre medicii stomatologi din județ au încheiat contract cu CAS

Din cauza fondurilor mici și a birocrației, dentiștii suceveni fug de relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din cei aproape 600 de dentiști suceveni, doar 65 au încheiat contract cu CAS, la începutul lunii iulie.

De la începutul acestei luni, doar 65 de medici dentiști au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea unor tratamente iar numărul acestora este foarte mic, deoarece la nivelul județului sunt aproape 600 de dentiști. Se pare însă că din cauza fondurilor mici și a birocrației, aceștia fug de relații contractuale cu CAS iar cei care au de suferit sunt sucevenii, tratamentele stomatologice fiind de cele mai multe ori, foarte scumpe.

Dentiștii suceveni aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu reușesc să facă față solicitărilor venite din partea pacienților pentru că fondurile pe care aceștia le primesc sunt mult sub nivelul cerințelor, și nu reuesc nici să facă față urgențelor stomatologice, iar de tratamente complexe, decontate de CAS nici nu poate fi vorba. Dentiștii suceveni beneficiază de un plafon lunar de aproximativ 6.000 de lei, în limita căruia pot face tratamente gratuite pentru pacienți. În practică, această sumă înseamnă aproximativ 18 plombe sau zece coroane sau trei proteze. Potrivit contractului, asigurații au dreptul și la decontarea a 60% din prețul unei consultații, dar nu mai mult de o consultație pe an, la fel și în cazul extracțiilor dentare. În mediul rural plafoanele sunt cu aproximativ 50% mai mari. Tratamentul cariei simple se face gratuit, în limita fondurilor disponibile, iar pansamentul calmant este decontat de către CAS la un tarif de aproximativ 60 de lei. Tratamentul afecțiunilor pulpare cu anestezie se face cu decontare de la CAS în procent de 60%. O dată la cinci ani, asigurații beneficiază de decontare 60%, la protezare acrilică, iar o dată pe an beneficiază de reparație sau rebazare proteză. Cu toate aceste servicii și cu liste ce cuprind peste 1 000 de pacienți, nu este de mirare că medicii dentiști aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, epuizează fondurile din primele zile ale lunii. Victime directe ale acestei situații sunt sucevenii, care trec din ce în ce mai rar pragul unui cabinet stomatologic.

”Adresabilitatea populației este foarte mică. Pentru că nu sunt bani, oamenii merg din ce în ce mai rar la dentist și din acest motiv suntem pe primul loc în Europa la numărul de carii. Foarte mulți copii se confruntă cu această problemă. Populația suferă din cauza lipsei banilor. Încurajăm medicii stomatologi să facă contract cu CAS. Cu cât sunt mai mulți, cu atât ar fi mai mulți pacienți care ar beneficia de tratamente compensate”, a declarat medicul stomatolog Gabriel Gospodaru, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Suceava.

În funcție de gradul profesional și mediul unde activează medicii dentiști, se aplică și anumite sporuri la suma alocată prin contract. De exemplu, pentru un medic specialist dintr-un oraș, suma orientativă alocată este de 6.000 de lei pe lună, iar pentru un medic specialist dintr-un sat suma alocată este 9.000 de lei pe lună. Pentru medicul dentist fără grad profesional care profesează într-un oraș, suma orientativă este de 4.000 lei/lună, iar pentru medicul dentist fără grad profesional din zona rurală este de 6.000 lei/lună.

Printre comunele unde sunt cabinete stomatologice în contract cu CAS, se află Grănicești, Udești, Ilișești, Pătrăuți, Ipotești Moara, șcheia, Dumbrăveni, Mitocu Dragomirnei, Breaza, Pojorâta, Botoșana, Preutești, Slatina, Horodniceni, Volovăț, Gălănești, Arbore, Frătăuții Noi, șerbăuți, Marginea, Horodnic de Sus, Falcău, Putna, Horodnic de Jos, Bilca și Brodina. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …