Wednesday , October 5 2022

Doar 68 de medici dentişti mai au contracte cu CAS Suceava

Potrivit celor spuse de Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, cea mai mare parte a medicilor dentişti din judeţ au renunţat la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, din cauza sumelor mici de bani alocate pentru asistenţa stomatologică u în urma acestui fapt, pacienţii suceveni au ajuns să suporte din buzunarul propriu cheltuielile aferente serviciilor stomatologice pe care le primesc, ajungând uneori chiar în situaţia de a negocia cu medicul dentist

Serviciile stomatologice gratuite sau cu reducere au devenit în ultimii ani un vis pentru sucevenii care apelează la medicii dentişti din judeţ. Deşi, legea aflată în vigoare prevede faptul că persoanele care plătesc asigurări medicale au dreptul la unele servicii gratuite sau compensate, acest lucru nu se întâmplă însă decât la copii sau în unele cazuri urgente. Potrivit medicilor dentişti din judeţ, s-a ajuns la această situaţie, după ce s-a renunţat la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece banii alocaţi de stat sunt insuficienţi, iar un medic dentist cu aceşti bani nu poate acorda pacienţilor decât câteva consultaţii, şi în cel mai fericit caz 2-3 plombe. “Banii destinaţi serviciilor stomatologice au fost din ce în ce mai puţini în ultimii ani, drept urmare şi numărul scăzut al contractelor cu CAS. ~n urma acestui fapt, pacienţii au trebuit să se trateze din buzunarul propriu. Un alt motiv pentru care s-a renunţat la contractarea cu CAS a fost faptul că medicul trebuia să-şi programeze pacienţii în aşa fel încât să se încadreze în suma de bani alocată. ~nsă, odată ajuns pacientul la dentist trebuie tratat atunci când este nevoie şi medicul nu poate să-l refuze pentru că există posibilitatea ca starea de sănătate a acestuia să se înrăutăţească, şi atunci medicul ar putea fi tras la răspundere”, a declarat Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava. Preţurile pentru serviciile stomatologice nu sunt la îndemâna oricărui sucevean. Doar pentru o plombă un pacient trebuie să scoată din buzunar în jur de 2-3 milioane de lei, nemaipunând în calcul serviciile medicale mai complexe. Reprezentantul medicilor dentişti din Suceava a mai susţinut că odată ajuns pacientul la dentist se are în vedere tratarea acestuia, iar în ceea ce priveşte plata se negociază cu pacientul.
Doar 68 din cei 359 de medici dentişti au contract cu CAS, anul acesta
Potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate, din cei 359 de medici dentişti existenţi la nivelul judeţului, doar 68 dintre aceştia au încheiat anul acesta contracte cu CAS Suceava. Sumele contractate şi decontate pentru luna februarie (bugetul alocat reprezentând media lunară a anului 2012) medicilor dentişti sunt structurate astfel: medic dentist: urban- 907 lei, rural – 1.361 lei, medic specialist: urban – 1.134 lei, rural – 1.701 lei şi medic primar: urban – 1.361 lei, rural – 2.042 lei. “Criteriile după care se stabilesc sumele alocate medicilor dentişti, conform Normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru, aflat în vigoare la această dată, repartizarea fondurilor pentru asistenţa stomatologică se face în funcţie de numărul de medici care intră în relaţii cu CAS, de gradul profesional al medicului dentist (pentru medicul primar, suma stabilită se majorează cu 20%, iar pentru medicul care nu a obţinut un grad professional această sumă se diminuează cu 20%), de programul de activitate, dar şi de mediul unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, rural sau urban). Suma contractată se defalchează pe trimestre şi luni”, a declarat Anda Sălăgeanu, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.
Reprezentantul CAS a mai spus că suma orientativă pentru un medic specialist pe lună, la nivel naţional este de 1.050 lei, corespunzătoare unui program de trei ore pe zi la cabinet. Casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale de medicină dentară pentru un program de lucru pentru un medic de trei ore pe zi la cabinet, cu obligativitatea medicilor de a asigura serviciile medicale de urgenţă de medicină dentară pe tot parcursul programului de lucru al cabinetului.
Bugetul alocat medicilor dentişti în anul 2012 a fost în valoare de 1.245.000 lei. (Georgiana GROZA)
 

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …