Wednesday , February 8 2023

Doar 37,5 % dintre candidaţii la definitivat au promovat examenul

La examenul de definitivat în învăţământ, deşi s-au înscris 387 de cadre didactice, au fost notate doar 264, dintre care doar 99 au obţinut note de trecere. La nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat două note de zece, dar şi una cuprinsă între doi şi trei

 Inspectoratul Scolar Suceava - martie 2015 - 000 [800x600]


In data 9 iulie 2015 la Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava, s-a desfăşurat proba scrisă a examenului de definitivat în învăţământ. Din cei 387 de candidaţi înscrişi în luna noiembrie 2014, 34 s-au retras pe parcursul anului şcolar, astfel că la proba ce s-a desfăşurat au participat 353 de candidaţi. Din cei 353 de profesori suceveni ce s-au înscris pentru a-şi da definitivatul în învăţământ, 26 au fost absenţi, iar unul eliminat, pe lângă aceştia, 62 de candidaţi s-au retras în timpul examenului din motive personale.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, candidatul eliminat, înscris la specializarea Psihopedagogie specială, a fost sancţionat pentru fraudă, fiind surprins cu fiţuici.
Potrivit ISJ Suceava, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 37,5%, astfel, din cei 264 de candidaţi care au obţinut note la examen, doar 99 au promovat, adică au avut note peste opt. Dintre cei 99 de candidaţi promovaţi, 78 au obţinut note cuprinse între opt şi nouă, 19, între nouă şi zece şi doar doi au obţinut nota zece. Cei doi candidaţi de zece sunt de la specializările Kinetoterapie şi Invăţământ preşcolar. De asemenea s-au mai înregistrat şi 50 de note cuprinse între şapte şi opt, dar şi note mai mici, precum: 19 note între patru şi cinci, şase note între trei şi patru, dar şi o notă cuprinsă între doi şi trei. Potrivit Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, “Eventualele contestaţii pot fi depuse la centrul de examen, astăzi (ieri n.r.) până la ora 21:00 şi mâine (astăzi n.r.) între orele 8:00 şi 15:00”.
Menţionăm că o parte dintre cadrele sucevene au mai susţinut examenul de definitivat în învăţământ şi în anii anteriori, însă fără succes. Obţinerea definitivatului este condiţie obligatorie pentru titularizarea în învăţământ.
Una din concluziile pertinente ar fi faptul că, nu ne putem aştepta să avem o promovabilitate bună la examenele naţionale din rândul elevilor şi nici performanţe şcolare, din moment ce dascălii suceveni nu sunt în stare să treacă un examen necesar profesiei pe care şi-au ales-o. Mai trebuie amintit şi faptul că, la nivel naţional, procentul de promovabilitate se situează la 46.2%. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Sucevean de 21 de ani, prins la volan drogat cu hașiș si amfetamină

În mașină, polițiștii au găsit și o țigară care probabil conținea marijuana. Luni, în jurul …