Friday , April 19 2024

DNA Suceava a pierdut în dosarul „mafiei păcănelelor”. Interceptările telefonice nu au fost acceptate de judecători. Un inculpat care a stat patru luni în arest preventiv a fost achitat

Procurorii anticorupție suceveni au trimis în judecată  în februarie 2016 patru firme și opt persoane fizice, printre care inspectorul Ioan Teodorescu, de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava,  afaceriștii Costel Calistru, Stefan Dănuță și Silviu Spiridon,  polițistul Ionuț Stărică și avocata Aura Stărică, toți inculpați în dosarul “mafia păcănelelor”, sub acuzația de infracțiuni de corupție legate de organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Aceștia ar fi exploatat ilegal  sute de aparate „slot – machine” în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, prejudiciind statul român cu peste 5,2 milioane de lei. Săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel Suceava au desființat practic dosarul, constatând “nulitatea absolută a actelor procedurale prin care s-a pus în aplicare, în cauză, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice”. De asemenea, niciuna dintre cele opt condamnări date de judecătorii suceveni nu are legătură cu infracțiuni de competența DNA, ci cu fapte de fals și din legislația jocurilor de noroc 

Zilele trecute, Curtea de Apel Suceava a dat o primă pronunțare în dosarul „mafia păcănelelor”, trimis în judecată în februarie 2016 de DNA Suceava. Dosarul întocmit de procurorii anticorupție suceveni  a fost practic desființat, niciuna dintre cele opt condamnări date de judecătorii suceveni nu are legătură cu infracțiuni de competența DNA, ci cu fapte de fals și din legislația jocurilor de noroc.

Magistrații de la instanța suceveană au constatat „nulitatea absolută a actelor procedurale prin care s-a pus în aplicare, în cauză, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice, în baza mandatului nr. 00278/27.05.2014 emis de Înalta Curte de Casație și Justiție. Constată nulitatea absolută a transcrierilor convorbirilor telefonice interceptate în baza mandatului nr. 00278/27.05.2014 emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, aflate la vol. XIV – dosar urmărire penală (f 2 – 328) și a tuturor proceselor – verbale privind aceste transcrieri. Dispune distrugerea suporților optici conținând înregistrările convorbirilor telefonice în baza mandatului nr. 00278/27.05.2014 emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, îndepărtarea de la dosarul cauzei a înscrisurilor (în copie ori în original, după caz) reprezentând transcrierile convorbi­rilor telefonice interceptate în baza mandatului nr. 00278/27.05.2014 emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, aflate la vol. XIV – dosar urmărire penală (f 2 – 328), a tuturor proceselor – verbale privind aceste transcrieri, precum și înlăturarea acestora ca mijloace de probă, cu eliminarea redării conținutului convorbirilor și a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul din data de 02.02.2016 întocmit în dosarul nr. 4/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava și din rechizitoriul din data de 19.04.2017 întocmit în dosarul nr. 28/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava”.

Astfel, Curtea de Apel Suceava l-a achitat pe inculpatul Ioan Teodorescu pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, trafic de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul pu­blic a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizare a făptuitorului. Teodorescu a scăpat de acuzațiile ce i-au fost aduse, el fiind arestat preventiv în perioada 15 noiembrie 2015 – 11 martie 2016.

Inculpatul Costel Calistru a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc. Acesta a fost achitat pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru altul, de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

Inculpatul Ştefan Viorel Dănuță a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc. și Dănuță a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și dare de mită.

Inculpatul Silviu Spiridon a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale de 12.000 de lei, reprezentând echivalentul a 120 zile – amendă (100 lei ziua – amendă), pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc. Spiridon a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.

Judecătorii suceveni l-au achitat și pe inculpatul Dragoș Constantin Budeanu Pânzariu trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru altul, de foloase necuvenite.

Ioan Teodorescu, fost inspector cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava

Inculpatul Ionuț Stărică a fost achitat  pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în timp ce inculpata Aura Stărică a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de instigare la luare de mită.

Inculpatul Claudiu Bălăucă a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Individul a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Curtea de Apel Suceava a condamnat inculpata SC TRANS EXPRES SRL Botoșani, reprezentată legal de Corina Dănuță, la pedeapsa amenzii penale de 100.000 de lei, reprezentând echivalentul a 200 zile amendă (500 lei ziua – amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau auto­rizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, inculpata SC DV CONSULTING SRL Botoșani, reprezentată legal de Silviu Emanuiel Duduță, administrator judiciar CII Bordianu Liliana, a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale de 150.000 de lei, reprezentând echivalentul a 300 zile amendă (500 lei ziua – amendă), pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau auto­rizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Inculpata SC PANAYOTISS SRL Botoșani, reprezentată legal de Valerica Calistru, a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale de 60.000 lei, reprezentând echivalentul a 150 zile amendă (400 lei ziua – amendă), pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Inculpata SC MARSESI SRL Neamț, reprezentată legal de Alberto Spiridon, a primit și ea o amendă penală în ­va­loare de 60.000 de lei, reprezentând echivalentul a 150 zile amendă (400 lei ziua – amendă), pentru comiterea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Decizia magistraților suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Opt membri ai „mafiei păcănelelor” au fost acuzați de DNA că au păcălit statul cu 5,2 milioane de lei

La începutul anului 2016, procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe Ioan ­Teodo­rescu, inspector cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate ­pu­blicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizare a făptuitorului.

Teodorescu era acuzat că a primit sume cuprinse între 50 și 3.000 de euro pentru ca în urma controalelor făcute la mai multe săli de jocuri mecanice din Botoșani, Neamț și Iași să nu constate abaterile ce au loc și de a nu aplica sancțiunile impuse de legislația din domeniul jocurilor de noroc, precum și pentru asigurarea unei protecții continue asupra activității de exploatare ilegală a jocurilor de noroc. Ioan Teodorescu a mai fost acuzat de procurorii anticorupție despre faptul că anunța administratorii unor săli de jocuri de noroc despre ziua în care vor avea lor controale efectuate de cei de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

În același dosar a mai fost trimis în judecată și Costel Calistru, administratorul de la SC ­Pana­yotiss SRL Botoșani, aflat în acel moment în arestul IPJ Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane  neautorizate la aceste informații, instigare la dare de mită, cumpărare de influență și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Costel Calistru era acuzat că i-a oferit în mai multe rânduri diverse sume de bani inculpatului Ioan Teodorescu pentru ca aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, referitor la constatarea și sancționarea contravențiilor în domeniul legislației jocurilor de noroc, ­asi­gurându-i astfel administratorului o protecție continuă a activității ilicite desfășurate la punctele de lucru unde erau amplasate aparate tip slot-machine fără licență/autorizație de funcționare, ori nedeclarate la ONJN.

Individul, prin prisma informațiilor oferite de inspectorul Teodorescu, și-ar fi anunțat amicii din branșă din alte județe când urmează să fie făcute controale de către funcționarii de la ONJN. Procurorii DNA au stabilit că Costel ­Ca­listru a exploatat ilegal șapte aparate de tip slot machine, prejudiciind statul cu suma de 1.080.278,50 de lei.

Polițist mituit de un afacerist pentru a-l scăpa de un interlop ce îl „teroriza”

Procurorii anticorupție suceveni l-au trimis în judecată și pe inculpatul Ştefan Viorel Dănuță, administratorul de la SC DV Consulting SRL Botoșani și SC Trans Expres SRL Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Dănuță era acuzat că i-a oferit inspectorului Teodorescu suma de 1.000 de lei pentru a nu constata unele abateri din domeniul activității jocurilor de noroc și sancționării acestora. Procurorii DNA au mai descoperit că afaceristul Dănuță i-a redus subcomisarului Ionuț Stărică de la Serviciul de Investigare a Criminalității din cadrul IPJ Botoșani la jumătate cheltuielile făcute cu personalul restaurantului Tex, de la 900 la 450, cu ocazia unui botez organizat la 14 iunie 2014, în restaurantul Club Tex.

Pentru acest favor, polițistul trebuia să obțină unele ordine de restricție făcute de Ştefan Viorel Dănuță împotriva lui Emanel Bogdan Horbovanu, un interlop ce îi provoca daune materiale afaceristului în localurile deținute pe raza municipiului Botoșani, prin provocarea unor scandaluri soldate cu bătăi și distrugeri, pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Prin activitatea sa ilegală, Dănuță a fost acuzat că a prejudiciat statul cu 2.967.458,9 lei.

Silviu Spiridon, administratorul de la SC Marsesi SRL Piatra Neamț, a fost trimis în judecată pentru dare de mită și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc, acesta fiind acuzat că a păgubit statul cu 92.595,30 de lei.

Dragoș Constantin Budeanu Pânzariu a fost trimis în judecată pentru complicitate la  folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, polițistul Ionuț Stărică pentru luare de mită, avocata Aura Stărică de la Baroul Botoșani pentru instigare la luare de mită, Claudiu Bălăucă, reprezentant convențional al SC Trans Expres SRL Botoșani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la dare de mită.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată și SC Trans Expres SRL Botoșani, SC DV Consulting Botoșani, SC Pananyotiss SRL Botoșani și SC Marsesi SRL Neamț pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau auto­rizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Prejudiciul total produs bugetului de stat a fost stabilit de procurorii DNA la suma de 5.220.611,20 lei. (O.S.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

No comments

  1. Nulitati Absolute

    Nulitatea absoluta a actelor?! Dar realitatea faptelor ce zice tovarasi judecatori? Apoi, la Suceava exista DNA? Exista procurori? In Suceava? Nu cred. Dar cred cu convingere, uitandu-ma la realitatea ultimilor 10 ani, ca la Suceava exista gasti mafiote in care se regasesc advocati, politruci, militieni, porcurori, sefi de institutii, primari, unii dintre interlopii sifon, si destui judecatori de la toate instantele si care se acopera unii pe altii. Astfel se explica foarte multe decizii FLAGRANT CONTRADICORII ale magistratilor suceveni din ultimii 10 ani. O intreaga mocirla, in ordinea nr. de pe tricouri la Falticeni, Radauti, Suceava, Dorna, C-lung si Humor. Prototipul lui Iuda a inundat toate aceste categorii sociale si profesionale care fac ca dreptatea sa umble in Suceava cu capul spart.

  2. Te apuca râsul cu titlurile astea bombastice . ” Justiția” are o aura de intangibilitate de te ia râsul rău de tot. ,”Independenții pamantului” protestează pentru pace, libertate, corupție putina, șpagă echitabila și nah, pensii de “servici”. Este nedrept să lovești zi de zi doctorii că iau șpagă dar te faci că nu vezi purcoiul de bani care îl primesc judecătorii ca o mica atenție. Medicii iiau câteva sute de euro pe operatie. Judecătorii iau până la 100 de mii de euro pe speță. La cat CAncer al corupției este în justiție, judecătorii mai au și tupeul să facă greva că nu li se mai dau “pensii de servici”.