Sunday , December 4 2022

DNA: primarul din Pojorâta, suspect de dare de mită pentru aprobarea şi plata unor proiecte europene

 Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorâta şi Oana Mihaela Lehaci, managerul GAL Bucovina de Munte, au fost înştiinţaţi de procurorii DNA Suceava că au calitatea de suspecţi în dosarul de corupţie ce priveşte Asociaţia GAL Bucovina de Munte. In perioada 2014 – 2015, cei doi le-ar fi dat unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale şi ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Iaşi, foloase materiale în schimbul oferirii sprijinului pentru promovarea şi depunerea unor proiecte cu finanţare din bugetul Uniunii Europene, în numele GAL Bucovina de Munte, precum şi pentru acceptarea la plată a unor cereri, deşi nu erau îndeplinite cerinţele Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

Codreanu - primar Pojorata3_tn
Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorâta, ieri, la DNA Suceava

Ieri, procurorii DNA ai Serviciului Teritorial Suceava le-au adus la cunoştinţă lui Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorâta şi preşedinte al GAL Bucovina de Munte, şi Oanwi Mihaela Lehaci, manager al GAL Bucovina de Munte, calitatea de suspect, faptele pentru care sunt cercetaţi cu încadrările juridice aferente, precum şi drepturile şi obligaţiile procesuale.
Primarul Ioan Bogdan Codreanu este acuzat de comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită, în timp ce Oana Mihaela Lehaci este cercetată pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi dare de mită.
In perioada 2014 – 2015, cei doi suspecţi le-au remis unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale şi ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Iaşi, foloase materiale în schimbul oferirii sprijinului pentru promovarea şi depunerea unor proiecte cu finanţare din bugetul Uniunii Europene, în numele GAL Bucovina de Munte, precum şi pentru acceptarea la plată a unor cereri, deşi nu erau îndeplinite cerinţele Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, s-a prezentat ieri, în jurul orei 10.00, la sediul DNA Suceava pentru a da declaraţii în faţa procurorilor anticorupţie. După ce a stat timp de patru ore la DNA, atât primarul Codreanu cât şi managerul GAL Bucovina de Munte, Oana Mihaela Lehaci, au refuzat să declare ceva în faţa procurorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere. La intrarea în clădirea DNA, Codreanu a spus că nu se simte vinovat de nimic.
Aceştia urmează să se prezinte din nou săptămâna viitoare la DNA Suceava pentru a da declaraţii. Zilele viitoare, mai mulţi funcţionari de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale şi ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Iaşi vor fi convocaţi de procurorii DNA suceveni pentru audieri.
Amintim că miercuri, procurori din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut zece percheziţii într-un caz de corupţie privind posibile fraude cu fonduri europene, trei dintre acestea vizând Primăria comunei Pojorâta, sediul LEADER din cadrul Ministerului Agriculturii şi Centrul Regional de Investiţii Rurale din Iaşi.
Procurorii anticorupţie suceveni fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie sau asimilate celor de corupţie, comise în legătură cu utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2015, informează DNA.
Perchezitiile au vizat nu mai putin de 10 locatii, printre care sediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Iasi, Primaria Pojorata, sediul Grupului de Actiune Locala (GAL) Bucovina de Munte din judetul Suceava, Directia LEADER a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Bucuresti, precum si mai multe sedii ale unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice implicate in aceste fapte de coruptie.  Documente au fost ridicate inclusiv de la birourile mai multor angajati din cadrul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 1 Nord Est Iasi. Perchezitiile au vizat şi doi cunoscuţi oameni de afaceri suceveni.
Potrivit unor surse judiciare, recent au fost finanţate cinci proiecte in cadrul GAL “Bucovina de Munte”, cu o valoare de circa 200.000 euro, printre acestea numarandu-se investiţii la caminul cultural din satul Botus, amenajarea unui teren de sport, dotarea unor cămine culturale si a unei şcoli gimnaziale, precum si promovare turistică.
Procurorii menţionau miercuri că faptele ar avea legătură cu utilizarea frauduloasă a fondurilor europene accesate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pe teritoriul judeţului Suceava. Sediul GAL “Bucovina de Munte” este situat în comuna Pojorâta, iar preşedinte al acestei entităţi care verifică în primă instanţă toate dosarele beneficiarilor din comunele înscrise în GAL este chiar primarul Ioan Bogdan Codreanu. După aprobarea proiectelor în cadrul GAL, acestea sunt trimise la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru ca, avizul final să fie dat de Centrul Regional Nord Est. Fiecare GAL este format din mai multe comune, iar de fondurile totale de peste 2,2 milioane euro pot beneficia atât persoane fizice şi juridice din comunele respective, cât şi primăriile.  (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

O femeie de 33 de ani, ajunsă în stare gravă la spital, le-a spus medicilor că s-a înjunghiat din greșeală în burtă în timp ce se certa cu soțul

O femeie în vârstă de 33 de ani din municipiul Suceava a ajuns, sâmbătă după-amiază, …

2 comments

  1. iulica, asta-i dracu-n picioare.

  2. Bai, deci cate a facut primarul asta in Pojorata nu a facut nimeni de 2015 ani !!! Iar autoritatile romane in loc sa-i de-a o diploma pentru ca a reusit sa faca ce altii nu au facut… ce fac? Il iau la audieri. In Romania daca faci ceva pentru oameni si esti un model de om, esti luat la audieri, dar daca furi pe fata tot poporul cum fac astia din guvern… esti lasat in pace.
    Mda… mentalitate de kk.