Thursday , December 1 2022

UPDATE: Primarul de la Udesti, Savel Botezatu, RETINUT de DNA

savel la audier [800x600]

 
UPDATE: Primarul comunei Udesti, Savel Botezatu a fost retinut in aceasta seara de procurorii suceveni ai DNA. Alaturi de Botezatu a fost retinuta si Marilena Borza, o casiera la Primaria Udesti, presedinta Asociaţiei crescătorilor de animale din sat.
UPDATE: Primarul Savel Botezatu si Marilena Borza, o casiera la Primarie, au fost adusi in jurul pranzului la audieri, la DNA Suceava
Contactat de “Obiectiv”, primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a declarat că în acest caz privind subvenţiile încasate de la APIA pentru o suprafaţă de 806 hectare de păşune, până în anul 2013 acestea au fost încasate de Consiliul local şi folosite conform legii.
El a explicat că din 2013 toată activitatea a fost preluată de Asociaţia crescătorilor de animale Oadici, condusă de Marilena Borza, care este şi casieră la Primărie.
„După 2013, responsabilitatea aparţine asociaţiei”, a spus Săvel Botezatu.
El a menţionat că această asociaţie a folosit banii primiţi pentru plata redevenţei pe teren, pentru taxe şi impozite la Primărie.
Săvel Botezatu a menţionat că nu are nici o legătură cu preşedintele asociaţiei, aceasta fiind doar casier al Primăriei.
 
Asa cum OBIECTIV a dezvaluit in premiera, acum mai putin de o luna de zile, DNA a intrat pe firul afacerilor ilegale cu subventii APIA  de la Primaria Udesti. Astazi au  loc perchezitii la Primaria Udesti si inca in trei locatii. 
In aceasta dimineata au avut loc perchezitii in patru locatii din Udesti, printre care se numara si Primaria comunei. Conform unui comunicat oficial al DNA, “sunt efectuate percheziţii domiciliare la 4 locaţii situate în localitatea Udeşti, judeţul Suceava, dintre care două sunt instituţii publice şi două domicilii ale unor persoane fizice”. Acelasi comunicat precizeza ca “procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare al Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2014 şi infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei, comise în perioada octombrie – noiembrie 2014”. In cursul zilei de astazi urmeaza a fi aduse la audieri mai multe persoane, printre acestea aflandu-se, conform unor informatii, si primarul Savel Botezatu.
Obiectiv de Suceava a scris in data de 6 noiembrie  ca procurorii DNA Suceava au audiat mai mulţi ciobani, funcţionari din Primăria Udeşti şi consilieri locali într-un caz în care sunt suspiciuni de fraudă cu subvenţii APIA. Este vorba şi despre o asociaţie de crescători de animale, înfiinţată de câţiva angajaţi ai primăriei Udeşti, care ar fi primit ilegal în fiecare an subvenţii APIA ce ar fi ajuns şi până la 700.000 de lei. Suspiciuni ar fi şi asupra primarului comunei Udeşti, Săvel Botezatu, şi viceprimarului Cristea Ostrovan, cum că ar fi implicaţi în constituirea asociaţiei respective care să fie paravan pentru subvenţii.

CITITI  AICI articolul publicat de OBIECTIV in 6 noiembrie 2014: Consilieri locali şi funcţionari din Primăria Udeşti, audiaţi de DNA pentru o posibilă fraudă de 700.000 de lei cu subvenţii APIA

Asociaţia ar fi primit prin încredinţare directă de la Consiliul Local Udeşti peste 800 de hectare de păşune în anul 2013, după ce până atunci subvenţiile erau virate la Consiliul Local Udeşti, existând suspiciuni de fraudă şi pe perioada 2009 – 2013. In acea perioadă, susţin sursele respective, subvenţia a fost încasată la început fără probleme de autoritatea locală, după care au urmat câteva procese, într-un an APIA pierzând procesul iar în alt an câştigându-l. O variantă similată a susţinut şi primarul, el explicând că în 2008 şi 2009 nu au fost probleme cu accesarea subvenţiilor de către Consiliul Local Udeşti, în 2010 a fost un proces cu APIA pierdut de Consiliul Local iar în 2011 un alt proces, tot pe subvenţii, a fost câştigat. In 2012, după cum a explicat primarul, Consiliul Local a încasat ultima dată subvenţia pentru ca din 2013 aceasta să fie încasată de asociaţia respectivă.
Ei bine, abia de aici încep suspiciuni tot mai mari faţă de primar şi chiar faţă de viceprimar – sursele respective spunând că şi el ar fi umblat la un moment dat să convingă oameni din sat să se înscrie în asociaţie. Asta în condiţiile în care, iniţial, din asociaţie nu făceau parte crescători de animale, ci doar cele patru persoane din care două casiere la Primăria Udeşti. Ulterior, pentru a acoperi mai bine urmele, au fost atraşi în asociaţie o parte din ciobanii din Udeşti.

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …

One comment

  1. sa intre DNA si la Ipotesti sal bage pe Corjuc la puscarie cit o furat…