Thursday , April 25 2024

Dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi, subiect deschis

primaria radauti [800x600]

In şedinţa de luni, consilierii PSD şi UNPR nu au votat procesele verbale aferente şedinţelor ordinare din aprilie şi mai, propuse spre asumare de către deliberativul local.  “Aceste documente nu puteau fi supuse la vot fiindcă nu conţineau toate elementele specifice unei şedinţe de consiliu local”, arată Tiberiu Maerean, consilier local rădăuţean din partea PSD

Statutul Consiliului Local Rădăuţi, ca entitate rezultată din alegerile locale desfăşurate în urmă cu doi ani rămâne în continuare incert. Luna trecută, prefectul judeţului, Florin Sinescu, a cerut în instanţă dizolvarea deliberativului sucevean, pentru că în lunile aprilie şi mai a.c. nu s-au ţinut şedinţe ale consiliului local, ceea ce, conform legii, duce la dizolvarea acestei structuri. Luni s-a desfăşurat prima şedinţă de Consiliu local la Rădăuţi, după o pauză de trei luni, dar nici cu acest prilej nu s-a stabilit un acord între putere şi opoziţie, pentru ca activitatea deliberativului rădăuţean să continue, până la următorul ciclu electoral. In şedinţa de luni au fost supuse aprobării consiliului local rădăuţean procesele verbale de şedinţă din lunile februarie şi martie a.c., care au fost aprobate.
Au fost propuse spre aprobare şi procese verbale ale şedinţelor din aprilie şi mai, care nu s-au ţinut iar majoritatea PSD din deliberativul rădăuţean a considerat că aceste documente nu pot fi supuse la vot fiindcă nu conţineau toate elementele specifice unei şedinţe de consiliu local, arată Tiberiu Maerean, consilier local rădăuţean din partea PSD. Concret, alegerea preşedintelui de şedinţă, constatarea existenţei cvorumului şi faptul că s-a constatat de către preşedintele de şedinţă faptul că cvorumul nu a fost îndeplinit, la şedinţele ordinare din aprilie şi mai, lipseau din procesul verbal care ar fi trebuit să consemneze în aceşti termeni încheierea şedinţei. In fapt, cele două şedinţe de consiliu local rădăuţean nu s-au ţinut nu pentru că nu au fost convocaţi aleşii locali, ci pentru că cei zece consilieri ai PDL şi aliaţii locali de la PPDD au decis să nu participe, PSD-ul rămânând în minoritate, cu tot cu consilierii UNPR, care sunt alături de puterea centrală în exerciţiu.
In data de 12 iunie a.c., prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu a trimis la Tribunalul Suceava, secţia de contencios administrativ, o adresă prin care s-a solicitat să se constate condiţiile pentru dizolvarea consiliului local al municipiului Rădăuţi. Instanţa urmează să stabilească dacă cererea prefectului este sau nu justificată.
Prefectul Florin Sinescu a arătat că în conformitate cu prevederile Legii 215/2001, articolul 55, alineat 1, litera a, dacă consiliul local nu se întruneşte în două şedinţe consecutive, acest fapt constituie temei pentru dizolvarea de drept al consiliului local. Pe de altă parte, în conformitate cu Legea 340/2004, instituţia prefectului exercită controlul de legalitate asupra tuturor actelor emise de autorităţile locale. Prefectura Suceava a constatat că în lunile aprilie şi mai 2014, nu s-au înaintat instituţiei prefectului din judeţul Suceava nicio hotărâre de consiliu local de la Rădăuţi. “In data de 6 iunie am solicitat primăriei Rădăuţi să ne comunice dacă au avut loc în lunile anterioare şedinţe de consiliu local şi dacă acestea s-au desfăşurat, de ce nu au fost transmise hotărârile luate pentru avizul de legalitate. In data de 10 iunie, primăria Rădăuţi a comunicat că în cele două luni anterioare au fost convocate în termen legal două şedinţe ordinare dar consiliul local nu s-a întrunit. Drept urmare, am înaintat către Tribunalul Suceava adresa prin care am solicitat să se constate condiţiile pentru dizolvarea consiliului local”, a arătat anterior prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
O eventuală dizolvare a consiliului local, ce ar urma să fie stabilită în instanţa de judecată, ar putea avea ca efect direct o mică rundă de alegeri locale în municipiul Rădăuţi. Lucrurile se complică după ce s-a aflat că primarul Aurel Olărean a devenit unul dintre eroii dosarului instrumentat de DNA Central, fiind cercetat penal în încurcata afacere a preluării de către afaceristul rădăuţean Constantin Babiuc a unei părţi din proprietatea dobândită de alt lider al afacerilor rădăuţene – Arcadie Plămadă, context în care a picat pe mâna procurorilor şi judecătorul Bogdan Bărbuţă, şi concubina acestuia, judecător Daniela Prandea, şi afaceristul Constantin Babiuc dar şi procurorul Dumitru Dîmbu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …