Wednesday , April 24 2024

Dispensarul din Todirești, într-un nou sediu modern

In urma eforturilor depuse de primarul, viceprimarul și de consilierii locali din Todirești, cu fonduri din bugetul local s-a reușit alinierea dispensarului medical la standarde europene. Anul viitor, toate gospodăriile din comună vor putea fi alimentate la rețeaua de apă. Administrația locală are pregătite mai multe proiecte, pentru care dorește să obțină finanțare și așteaptă deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Administratorii comunei speră să modernizeze infrastructura și să creeze condiții cât mai moderne pentru locuitorii din Todirești. Pe lângă importanța deosebită pe care o acordă nevoilor medicale ale localnicilor, administrația din Todirești pune accentul și pe partea de educație și continuă să investească în modernizarea unităților de învățământ de pe teritoriul comunei 

camin todiresti 1

Incepând din luna decembrie 2016, Dispensarul medical uman din comuna Todiresti își desfășoară activitatea într-o locație nouă, situată în incinta fostului Cămin de bătrâni, din comuna Todirești. Căminul de bătrâni a fost construit în anul 2005 cu 50% fonduri europene și 50% fonduri din bugetul local. Deși acesta și-a păstrat funcționalitatea de cămin de bătrâni, sala de ședințe și cabinetul medical au fost recompartimentate, construindu-se astfel o sală de tratamente și consultații. De asemenea, au fost mutate cabinetele a doi medici de familie care aveau dispensarul medical într-o clădire veche din lemn, construită în 1910, unde aceștia nu își mai puteau desfășura activitatea în condiții normale, clădirea nemaiputând fi modernizată

De asemenea, unul dintre medici a încheiat încă din 2012 un contract de voluntariat cu Primăria, astfel încât acesta îi consultă și pe localnicii care încă mai sunt în căminul de bătrâni.camin todiresti 2

Dispensarul uman care deservea toată populația comunei Todirești, de 5.800 de locuitori, acum s-a mutat într-o clădire nouă a Căminului de bătrâni, care este la standarde europene, având încălzire centrală și toate condițiile pe care trebuie să le aibă o astfel de  instituție la nivelul anului 2016.camin todiresti 4

Administrația din Todirești continuă să investească în modernizarea unităților de învățământ

In prezent, Primăria are în derulare un proiect de reabilitare, modernizare și dotare a Scolii cu clasele I-IV din So­loneț, unde funcționează și Căminul Cultural, care era mai demult sala de ma­ni­festări culturale și artistice a școlii, dar de fapt este Căminul Cultural  al satului Soloneț.

Primăria Todirești a primit anul trecut 2.400.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, pentru reabilitarea corpului de școală de la Soloneț, iar lucrările ar putea fi finalizate în toamna anului viitor, astfel încât copiii să se poată bucura cât mai repede de noile condiții create, printre care se numără și o sală de calculatoare.

Administrația din Todirești dorește să construiască o grădiniță nouă în Costâna. Grădinița veche a fost renovată în 2013, însă clădirea în care funcționează în prezent aceasta este una destul de veche. Astfel, administrația locală dorește să construiască o altă grădiniță care să pună la dispoziția celor care vor învăța acolo condiții moderne și speră să obțină cât mai curând finanțare din fonduri europene.

De asemenea, în perioada următoare vor fi reabilitate și celelalte patru școli din comună, pentru care au fost depuse deja proiectele de modernizare și reabi­litare. Valoarea lucrărilor la o singură școală este cuprinsă între 600.000 și 1.200.000 lei, în funcție de lucrările ce vor trebui realizate. Printre lucrările ce vor fi realizate la aceste patru unități de învățământ se numără dotarea cu grupuri sanitare, încălzire centrală.

 Anul viitor, toate gospodăriile din Todirești vor fi alimentate cu apă

Un alt proiect important pentru comuna Todirești, care a fost deja realizat în proporție de 75%, este cel privind sistemul de alimentare cu apă, proiect finanțat din fondurile Ministerului Dezvoltării. Anul viitor, după finalizarea lucrărilor, gospodăriile din Todirești vor fi alimentate cu apă din sursele proprii ale comunei. Proiectul a presupus fo­rarea a șase puțuri de alimentare, la o adâncime de 100 de metri, construirea lângă aceste puțuri a unui rezervor cu o capacitate de 80 de metri cubi care să stocheze apa din cele șase puțuri. Din rezervor, prin intermediul a două pompe, apa va fi trimisă în cel mai înalt punct din comună, la 544 de metri înălțime, unde au fost montate două rezervoare, cu o capacitate de 200 de metri cubi fiecare. De acolo, prin cădere liberă, pentru ca locuitorii comunei să nu fie nevoiți să plătească un preț prea mare al metrului cub de apă, se va realiza alimentarea cu apă a tuturor gospodăriilor de pe raza comunei Todirești. Pentru a veni în completarea sistemului de alimentare cu apă și a furniza locuitorilor din comună și servicii de canalizare, administrația din Todirești dorește să pună la punct și sistemul de canalizare, astfel încât să poată fi autorizat și sistemul de alimentare cu apă. Intrucât Primăria și unii localnici dispun de sisteme de vidanjare, sistemul de alimentare cu apă va putea fi folosit de cetățenii din Todirești chiar și fără existența unui sistem de cana­lizare.

Drumurile, prioritatea administrației din Todirești: “De amenajarea celor 5 km de drumuri agricole ar beneficia și șase asociații și cooperative care lucrează cele 2.400 de hectare de teren agricol ale locuitorilor din comună”

In ceea ce privește partea de infrastructură, administrația locală a modernizat, în anul 2013, prin asfaltare, 7.153 de metri de tronsoane de drumuri comunale, lucrări care au fost finanțate din fonduri europene. De asemenea, în perioada următoare, speră să obțină finan­țare europeană pentru modernizarea altor 8 km de drumuri comunale, dar și pentru realizarea lucrărilor de amenajare a 5 km de drumuri de interes agricol, proiect ca­re cuprinde și construirea unui pod peste pârâul Soloneț.

De amenajarea celor 5 km de drumuri agricole ar beneficia și șase asociații și cooperative agricole care lu­crează cele 2.400 de hectare de teren agricol ale locuitorilor din comună. Realizarea acestor porțiuni de drum agricol ar ușura accesul spre toate lucrările campaniilor agricole pe terenurile respective.

Comuna Todirești este străbătută de 126 de kilometri de drumuri, dintre care 97 de kilometri sunt drumuri comunale. Acestea au fost reabilitate în proporție de 27%.

Proiecte realizate din bugetul local: centrul civic, Dispensarul Costâna, poduri și podețe

Utilizând fonduri proprii, administrația din Todirești a reabilitat dispensarul din Costâna, dar și centrul civic din comună. De asemenea, au fost realizate lucrări la partea exterioară a școlilor, fiind pavate aleile, trotuarele și realizate lucrări la îngrădirea curții instituțiilor de învățământ din comună. Au fost construite și mai multe poduri și podețe spre drumuri agricole, a căror valoare a permis finanțarea din bugetul local.

O altă realizare importantă este faptul că Primăria a menținut din fonduri proprii Căminul de bătrâni. Bătrânii cazați în această unitate pot contribui cu 60% din veniturile proprii, însă acestea nu acoperă decât o mică parte din cheltuielile lunare, restul costurilor fiind suportate de administrația locală.

In urma eforturilor depuse de către primarul, viceprimarul și consilierii locali din Todirești, cu fonduri din bugetul local s-a reușit alinierea dispensarului medical la standarde europene. De asemenea, administrația locală are pregătite mai multe proiecte, pentru care dorește să obțină finanțare și așteaptă deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Ei speră să reușească să modernizeze infrastructura comunei și să creeze condiții cât mai moderne pentru locuitorii din Todirești. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …