Thursday , April 25 2024

Dispensar medical, cămin cultural și grădiniță, toate noi și moderne, pentru locuitorii comunei Adâncata

Dispensarul uman găzduiește două cabinete de medicină de familie și un cabinet stomatologic cu doi medici, Căminul Cultural are capacitatea de a găzdui evenimente cu peste 100 de persoane, iar Grădinița cu Program Normal este destinată celor 70 de preșcolari din Adâncata. Obiectivele au fost recent finalizate, două dintre ele fiind deja la dispoziția cetățenilor, iar a treia, Grădinița cu Program Normal Adâncata, urmează să primească preșcolarii la jumătatea acestei luni, după ce va sosi mobilierul școlar. Investiția totală, pentru cele trei obiective, de care vor beneficia toți locuitorii comunei, de la mic la mare, se ridică la un total de aproape 1,4 milioane de euro 

Un bun exemplu de atragere a fondurilor pentru dezvoltarea comunei și îmbunătățirea condițiilor de trai a locuitorilor vine din partea administrației locale Adâncata. În această perioadă, au fost inaugurate trei mari obiective de investiții, de care vor beneficia, în cel mai scurt timp, locuitorii comunei, de la cel mai mic, la cel mai mare.

Prima și cea mai importantă investiție dintre cele trei, pentru că se adresează absolut tuturor localnicilor, este construcția Dispensarului medical uman, a cărei recepție finală a avut loc săptămâna trecută. În noua locație, modernă și dotată cu absolut toată aparatura medicală necesară desfășurării activității, vor funcționa două cabinete de medicină de familie și un cabinet stomatologic cu doi medici. Mai mult decât atât, primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a avut inedita idee de a amenaja la etajul clădirii un apartament spațios, pe care îl va mobila în perioada imediat următoare, care să fie pus la dispoziția medicilor, în caz de nevoie.

Am decis să facem acest apartament, pentru un medic și familia acestuia, și să le punem la dispoziție toate condițiile pentru a se putea muta aici. Momentan avem doi medici de familie din oraș, care nu au nevoie să locuiască aici.

Dar am gândit-o pe termen lung. Suntem o comună și medicii vin din alte părți aici, iar dacă se va întâmpla vreodată să aibă nevoie de locuință, noi o vom putea oferi, iar în acest fel localnicii să nu rămână fără asistență medicală”, a explicat primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu. Investiția totală a dispensarului uman este de 2 milioane de lei, obiectiv finanțat prin PNDL, din care 300.000 de lei reprezintă cofinanțare proprie.

Grădiniță ultra-modernă, cu spațiu de joacă în aer liber, pentru 70 de preșcolari

Un alt obiectiv care atrage atenția celor care trec prin comuna Adâncata este Grădinița cu Program Normal, a cărei corp de clădire arată ca ­des­prins din revistă. Nu doar spațiile interioare bucură ochii, amenajate cu materiale de calitate și de bun-gust, dotate cu absolut tot ce e nevoie pentru ca preșcolarii să desfășoare cursurile în condiții optime, ci și exteriorul clădirii, care a fost gândit astfel încât să fie cât mai prietenos pentru copii.

”Săptămâna viitoare va fi recepția finală a lucrărilor de la Grădinița cu Program Normal Adâncata, astfel încât, până la 15 octombrie să putem muta cei 70 de preșcolari în noua locație. Așteptăm mobilierul pentru grădiniță, a cărei comandă trebuie onorată în jur de 10 octombrie, în rest tot ce înseamnă dotări au venit, sunt pregătite. Sunt trei clase ultramo­derne, cu încălzire, apă curentă, două toalete și avem energie verde la grădiniță. Intenționăm să facem grădinița cu program prelungit în viitor, pentru că avem absolut toate condițiile”, a spus primarul Cucu. În acest caz, investiția s-a ridicat la suma de 1,8 milioane de lei, obiectiv finanțat prin PNDL, iar cofinanțarea proprie este de 200.000 de lei.

În fața clădirii, este în lucru spațiul de joacă destinat copilașilor care vor urma cursurile grădiniței, amplasat într-o curte generoasă, amenajată cu spațiu verde și trotuare noi. Ultimul pas, după recepția finală a lucrărilor la Grădinița cu Program Normal Adâncata, este obținerea autorizației ISU, care este condiționată de procesul verbal de după recepție. Potrivit primarului, în acest an școlar elevii au intrat la ore în școli cu autorizație ISU, toate cele patru unități școlare obținând acest aviz, la fel ca Dispensarul uman și Căminul cultural.

Cămin cultural modern, cu o capacitate de peste 100 de persoane

Un al treilea obiectiv de investiții finalizat este modernizarea Căminului Cultural Adâncata, o investiție de 600.000 de euro, din fonduri europene. Spațiul interior poate găzdui, în condiții optime, evenimente de orice fel, cu o capacitate de peste 100 de locuri pentru spectatori.

Mai mult decât atât, căminul are o scenă generoasă, sistem audio complet, reflectoare, videoproiector, scaune pentru public și toalete. Un plus de valoare aduce acestei investiții Muzeul amenajat în clădirea căminului cultural.

”Căminul este complet utilat, avem toate dotările, ceea ce înseamnă mobilier, sistem audio, costume populare, instrumente muzicale. Oricând putem găzdui un eveniment acolo, avem chiar și autorizație ISU. Am făcut un muzeu în cadrul Căminului Cultural, unde avem costumele tradiționale făcute de o firmă locală de la noi și am comandat și încălțăminte tradițională. Noi organizam Balul gospodarilor an de an, până vechiul cămin cultural se degradase atât de tare încât am fost nevoiți să renunțăm la el. Acum, căminul poate găzdui absolut orice fel de eveniment, fiind dotat cu tot ce trebuie”, a explicat primarul Cucu.

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a prezentat optimist și planurile de viitor, printre care se numără racordarea comunei la rețeaua de apă curentă, dar și la rețeaua de gaz. ”Lucrăm intens la documentațiile necesare pentru ­adu­cerea rețelelor de apă curentă și gaze naturale în comună, pentru toate cele trei localități – Adâncata, Fetești și Călugăreni. Cetățenii și-au exprimat dorința de a avea, în primul rând, apă curentă, pentru că seceta din ultimii ani i-a afectat, astfel că aceasta a devenit o prioritate pentru ei. Dacă în urmă cu câțiva ani cererea populației pentru apă curentă și gaz era undeva la 20-30%, acum a trecut de 80%. Sperăm ca, începând cu exercițiul bugetar 2021-2027, să finanțăm proiectul de apă în toate cele trei localități, iar în maxim doi ani să aducem rețeaua de apă în comună”, a punctat edilul comunei Adâncata. (Oana NUŢU)

secretarasite

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …