Friday , February 3 2023

Discuții pentru reluarea lucrărilor la Centrul de Radioterapie Oncologică de la Spitalul Județean

S-a estimat că lucrările vor fi gata în această primăvară, dar de la începutul anului șantierul a stat pe loc. După cum reiese din declarațiile managerului spitalului sucevean, Vasile Rîmbu, firma care realizează acest proiect a avut probleme de finanțare, rezolvate în prezent. Reprezentanții SC RT Lotus Center Cluj-Napoca au comunicat că în cursul zilei de mâine, 19 iulie, vor veni la Suceava pentru a discuta cu constructorul detaliile privind reluarea lucrărilor. De construcția acestui centru oncologic se ocupă firma General Construct u valoarea totală a proiectului este de aproximativ 14 milioane de euro  centru radioterapie

Deși se preconizase că lu­crările la Centrul de Radioterapie de la Spitalul Jude­țean Suceava se vor finaliza în a­ceastă primăvară, de mai bine de șase luni șantierul a”înghețat”. Se pare că reprezentanții firmei RT Lotus Center Cluj-Napoca au avut unele probleme financiare și au preferat să se axeze pe achiziția de aparatură. Cert este că lucrările nu au mai fost reluate la finalul iernii, iar șantierul este închis din luna noiembrie a anului trecut. “Ei s-au concentrat mai mult pe achiziția de aparatură, iar acum trebuie să se înțeleagă cu constructorul în ceea ce privește reluarea lucrărilor. Probabil se va modifica și contractul inițial din cauza majorărilor de prețuri din ultima perioadă. Am discutat cu ambele părți, iar cei de la Lotus Center mi-au spus că vor fi joi în Suceava și vor încerca să ajungă la o înțelegere cu firma care se ocupă de lucrări”, a explicat managerul spitalului sucevean, economistul Vasile Rîmbu.

Reamintim că printre argumentele care au stat la baza acestui proiect se află numărul crescut al incidentelor oncologice, dar și accesul extrem de limitat al pacienților la tratamente performante. Din datele statistice ale Spitalului Județean Suceava reiese că în anul 2015 erau 9.959 de pacienți diagnosticați cu cancer, un an mai târziu numărul acestora a crescut la 10.354, pentru ca acum să fie peste 10.500 de suceveni diagnosticați cu această maladie. Proiectul acestui centru a demarat în noiembrie 2015, când s-a semnat contractul de concesionare a terenului cu investitorul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, iar în martie 2016 s-a obținut certificatul de urbanism și până în septembrie anul trecut s-a finalizat proiectul, s-au selectat antreprenorul general și subantreprenorii. Datorită existenței unei rețele subterane care nu apărea pe niciun plan, proiectul a necesitat rectificări, avize, noi proiecte, fapt ce a condus la întârzierea evoluției acestuia cu mai bine de un an.

Valoarea lucrărilor, în prima fază, este de aproximativ șase milioane de euro, în acești bani intrând finalizarea construcției și instalarea echipamentelor RT și CT, pentru ca în faza a doua să se mai achiziționeze echipamente medicale în valoare de aproximativ opt milioane de euro, valoarea întregului proiect ajungând astfel la suma de 13-14 milioane de euro.

Lucrările pentru clădirea centrului au început între pavilioanele care aparțin secțiilor de Oncologie și Dermatologie, suprafața parcelei fiind de 1.000 de metri pătrați, din care jumătate este destinată construcției, pe jumătatea cealaltă urmând să se amenajeze o parcare și o zonă cu bănci pentru pacienți. Clădirea va avea două niveluri la subsol plus parter și etaj, cu înălțime totală de aproximativ zece metri. Executantul lucrării este firma suceveană General Construct.

Se estimează că în primul an de activitate, în acest centru vor lucra 13 persoane, după cum a explicat Antoaneta Roca, reprezentantul firmei Medist, importator al echipamentelor necesare dotării Centrului de Diagnostic și Tratament Oncologic Suceava, și anume cinci medici radiote­rapeuți și fizicieni, patru asistenți și tehnicieni, plus personalul administrativ. Centrul de Radioterapie și Diagnostic Precoce se va adresa nu doar sucevenilor bolnavi de cancer, ci și pacienților din județele limitrofe și chiar vecinilor din Ucraina și Republica Moldova. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …