Friday , May 14 2021

Discuții între Primăria Suceava, Universitate și 12 școli sucevene privind proiectele europene care vor fi accesate în următorii ani

Primarul Ion Lungu a avut întâlniri în această săptămână cu reprezentanți ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava, reprezentată de rectorul Valentin Popa si reprezentanți ai 12 unităților de învățământ preuniversitar – liceal și gimnazial – pentru pregătirea de proiecte pe fonduri europene finanțate prin PNRR – Planul Național de Redresare si Reziliență și prin Programul Operațional Regional.

„La nivelul universității vrem sa fim parteneri în realizarea proiectului Campus Universitar Moara în cadrul planului de reziliență, Pilonul III – România Educată – Învățământ dual, tehnic și profesional, pe Zona Urbană Funcțională Suceava din carte face parte și comuna Moara”, a precizat, de la început, primarul de Suceava. Ion Lungu însă a specificat și alte posibile direcții de acțiune în vederea accesării de fonduri europene care să includă și USV. „De asemenea ne asociem cu Universitatea și Consiliul Județean pentru proiectul „Tehno Parc Bucovina – Parc industrial zona Termica”, proiect care poate fi promovat pe Programul Operational Regional – Axa nr 1 – O regiune mai competitivă, mai inovativă, pe Clusterul pe care îl avem înființat împreună Universitatea și Consiliul Județean”, a mai spus Ion Lungu.

În ceea ce privește colaborarea administrației publice locale cu unitățile de învățământ pe partea de accesare a fondurilor europene, Ion Lungu a spus că la nivelul unităților de învățământ preuniversitar vrea să depună proiecte pentru reabilitarea termică a clădirilor, după modelul pe care l-a aplicat cu reabilitarea termică a clădirii Primăriei. Dosarele de finanțare a proiectelor respective ar urma să fie depuse în cadrul POR, pe Axa prioritară nr.5 – „O regiune educată”. De asemenea, proiectele vor include monitorizarea energetică.

Totodată, va fi depus și un proiect pe componenta de digitalizare pe PNRR, respectiv achiziționare de table electronice, cataloage electronice, carnete de elev electronice etc. „ Toate aceste proiecte vor fi prinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) actualizată a municipiului Suceava la nivelul Zonei Urbane Funcționale la care lucrăm în parteneriat cu Banca Mondială și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Ne propunem ca până la 30.06 2021 să avem finalizată această strategie, să putem depune proiecte.”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

Flutur anunță traseul final al Autostrăzii A7 pe teritoriul județului Suceava

Conform președintelui CJ Suceava, segmentul din A7 care va străbate județul nostru va trece trece …