Friday , April 19 2024

Direcţia de Sănătate Publică a demarat Campania de Vaccinare Poliomielitică

vaccin

De la începutul lunii au fost vaccinaţi 69 de copii din cei 1.410 copii din judeţ restanţieri cu vaccinul anti polio u Centrul Regional de Sănătate Iaşi a verificat zilele trecute modul în care se desfăşoară această campanie. La nivelul judeţului Suceava sunt necesare un număr de 1.450 de doze. Sunt copii care au omis mai mult de o doză de vaccin din cele patru necesare

Direcţia de Sănătate Publică Suceava desfăşoară până în luna decembrie a acestui an o campanie de vaccinare antipolio pentru cazurile restante. Sunt copii care au omis mai mult de o doză din cele patru necesare, la nivelul judeţului descoperindu-se de către medicii de familie un număr de 1.410 copii, iar necesarul de doze de vaccin este de 1.450. De pe data de 1 iulie, când a demarat această campanie, au fost vaccinaţi 69 de copii. “Tinând cont că perioada de vaccinare durează până în luna decembrie, considerăm că este un început bun. Ne dorim asigurarea vaccinării poliomielitice de rutină şi recupe-rarea restanţierilor”, a declarat doctor Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
In data de 5 mai a acestui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat răspândirea la nivel internaţional a virusului poliomielitic sălbatic, ca fiind urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională. Poliomielita este o boală infecto-contagioasă care afectează sistemul nervos central, putând determina chiar şi paralizii. Această boală se poate manifesta începând cu deficienţe la nivel respirator şi digestiv până la îmbolnăviri severe, encefalite sau meningoencefalite cu paralizii şi tulburări respiratorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a impus imediat măsuri pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăviri cu acest virus. In primul rând, vaccinarea tuturor copiilor cu 4 doze VPI, conform calendarului de vaccinare, la vârsta de 2, 4, 6 şi 12 luni şi vaccinarea copiilor de clasa a III-a, în campaniile şcolare. Vaccinul antipoliomielită, VPI, a fost trimis şi la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care, până la data de 15 decembrie 2014, trebuie să se asigure că toţi copiii au făcute vaccinurile, conform vârstei. Din data de 30 mai a acestui an, se desfăşoară la nivel internaţional o campanie ”Catch up”, care are ca activitate vaccinarea selectivă pentru completarea numărului de copii vaccinaţi. Fiecare cabinet medical a fost nevoit ca până pe data de 30 mai 2014, sa facă verificări şi să trimită la DSP o statistică cu numărul vaccinurilor făcute până la acea dată copiilor cu vârsta între 13 şi 23 de luni, dar şi cu necesarul de doze. Deşi în România nu s-a depistat în ultimii ani nici o infectare cu acest virus poliomielitic, Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia ca vaccinarile să fie făcute, iar orice caz suspect de poliomielită să fie imediat raportat, pentru a se putea lua măsurile de prevenţie a răspândirii acestui virus contagios.
In cursul săptămânii trecute, DSP Suceava a avut un control de la Centrul Regional de Sănătate Iaşi pentru a vedea dacă se respectă planul de măsuri stabilit de către Ministerul Sănătăţii. “Am primit recomandarea să acordăm o atenţie deosebită Centrului de Imigranţi de la Rădăuţi, unde am trimis deja 152 de doze de vaccin. Pentru persoanele din Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria, care intră pe teritoriul ţării noastre cu statutul de refugiat se recomandă vaccinarea anti polio în cazul în care nu au primit vaccinul când au părăsit ţara de origine. Pentru adulţi se va administra o doză, iar copiii vor fi vaccinaţi conform vârstei lor”, a completat dr. Cătălina Zorescu. DSP Suceava nu a primit încă nici o solicitare de vaccinare anti polio de la Centrul pentru Imigranţi Rădăuţi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …