Friday , April 19 2024

Din nou probleme la plata salariilor profesorilor din județ

Azi este zi de salariu pentru toți cei peste 10.600 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean, iar cei încadrați la plata cu ora au avut neplăcuta surpriză să constate, încă de ieri, când și-au primit statele de plată, că nu vor fi remunerați pentru munca depusă. ”În urma solicitării IŞJ, de luna trecută, de a se încadra în bugetele alocate, directorii au constatat că nu prea au soluții rapide și că pot umbla doar la plata cu ora. Astfel că au decis să nu mai plătească profesorii încadrati la plata cu ora și așa au considerat că rezolvă situația”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, care a precizat că, din cele peste 700 de unități de învățământ preuniversitar din județul Suceava, doar 10-12 se încadrează în bugetele alocate de Ministerul Educației 

Angajații din sistemul de învățământ încep semestrul doi al acestui an școlar cu stângul, din cauza problemelor privind plata drepturilor salariale aferente lunii decembrie din anul 2019. Dacă luna trecută au scăpat, pe muchie de cuțit, de blocarea salariilor, în această lună lipsa banilor din conturi a devenit o certitudine. Azi este zi de salariu pentru toți cei peste 10.600 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean, iar foarte mulți dintre aceștia au avut neplăcuta surpriză să constate, încă de ieri, când și-au primit statele de plată, că nu vor fi remunerați pentru munca depusă. Este vorba despre acele cadre didactice care sunt încadrate la plata cu ora, iar, conform sindicaliștilor, astfel de angajați există în mai toate unitățile școlare.

”O parte dintre colegii noștri au intrat în posesia fluturașilor azi (ieri, n.r.), iar cei care se încadrează la plata cu ora au constatat că nu și-au primit banii pentru munca prestată. Am primit astfel de semnale de la profesori din Suceava, Fălticeni, Câmpulung, Moldovița, Coșna. Am trimis în școli o machetă să aflăm exact câte cadre didactice nu vor fi plătite luna aceasta și urmează ca zilele următoare să centralizăm situația să vedem despre câte persoane este vorba. Cert este că există profesori plătiți cu ora în aproape fiecare unitate de învățământ din județ”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava. Acesta a explicat că s-a ajuns în această situație în urma solicitării înaintate de către Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava tuturor directorilor școlari să se încadreze în bugetele alocate, pentru ca Ministerul Educației să nu decidă, din nou, blocarea plății salariilor tuturor angajaților din sistem, cum s-a întâmplat luna trecută. ”În urma solicitării IŞJ, de luna trecută, de a se încadra în bugetele alocate, directorii au constatat că nu prea au soluții rapide și că pot umbla doar la plata cu ora. Astfel că au decis să nu mai plătească cadrele didactice încadrate la plata cu ora și așa au considerat că rezolvă situația”, a conchis președintele ASI Suceava.

Amintim că, luna trecută, Ministerul Educației a blocat plata salariilor angajaților din învățământ, preț de câteva zile, iar, în urma intervenției sindicaliștilor și a Prefecturii Suceava, aceștia și-au primit banii, însă, pentru personalul IŞJ, plata a fost condiționată de reducerea unui număr de 70 de norme didactice care nu se încadrau în alocarea bugetară. După tratativele purtate de reprezentanții IșJ Suceava cu cei ai ministerului de resort, au rămas doar 40 de norme pentru care trebuiau găsite soluții, astfel încât luna aceasta să nu se mai ajungă în situația blocării plății salariilor angajaților din învățământ.

Grigore Bocanci, seful ISJ Suceava

Potrivit sindicaliștilor, din cele peste 700 de unități de învățământ preuniversitar din județul Suceava, doar o duzină se încadrează în bugetele alocate de Ministerul Educației. ”Cred că sunt doar 10-12 școli care se încadrează în bugete, în rest sunt ­pro­bleme în toate unitățile școlare, fie ele mari sau mici, din mediul rural sau urban. Deja am stabilit o ședință cu liderii sindicali să discutăm pașii ce trebuie făcuți, iar, dacă nu recuperăm sumele restante, vom ajunge în instanță”, a explicat sindicalistul Giani Leonte, președintele ASI Suceava.

În cadrul Comisiei de dialog social organizată la Prefectura Suceava, de săptămâna trecută, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a dat asigurări că nu vor fi probleme cu plata salariilor în această lună, iar revizuirea numărului de norme se va face fără a fi afectate drepturile personalului care a prestat munca în luna decembrie. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

No comments

  1. Problema nu sunt cei încadrați la plata cu ora ci cei care sunt în prelungirea activității pensionarii, care au toate drepturile salariale, ore suplimentate, vreun coleg în medical sunt primii pe listă și altele de unde provin bani fără muncă doar semnatul în condica la zi.