Thursday , March 28 2024

Din ce în ce mai multe familii de suceveni vor să adopte un copil

In cursul anului trecut, aproape 40 de copii au fost adoptaţi în judeţul Suceava. In prezent, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului sunt 50 de copii adoptabili. 26 dintre ei au vârste cuprinse între zero şi trei ani

copilas

Tot mai multe familii aleg să adopte un copil în Suceava. Infertilitatea şi faptul că multe familii în ziua de astăzi se chinuiesc să aibă un copil şi, până la urmă, eşuează în demersul lor sunt cele mai commune motive ale creşterii numărului adopţiilor. Nu este o regulă însă. Sunt familii adoptatoare care iau un suflet lângă ele chiar dacă au deja un copil biologic. Oricum, numărul adopţiilor este în creştere în judeţul Suceava. Anul trecut au fost adoptaţi 40 de copii, în timp ce în cursul anului 2016 au fost adoptaţi 38 de copii. In cursul anului 2014 s-au deschis proceduri de adopţie pentru 58 de copii, dar au fost încredinţaţi în vederea adopţiei doar 29 de copii, iar în cursul anului 2015 s-a deschis procedură de adopţie pentru 42 de copii, fiind încredinţaţi în vederea adopţiei 35 de copii.

In prezent, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt 50 de copii adoptabili a căror procedură de adopţie este încă valabilă. Este vorba despre 22 de băieţi şi 28 de fete, printre aceşti copii fiind şi patru grupe a câte doi fraţi. Cei mai mulţi copii au vârsta cuprinsă între zero şi trei ani, în această grupă de vârstă fiind 26 de micuţi. Urmează grupa de vârstă de patru – şase ani, cu 16 copii, dintre care patru au un grad de handicap. Tot printre copiii adoptabili sunt şi zece copii cu vârsta cuprinsă între şapte şi zece ani, la care se mai adaugă alţi doi cu vârsta de 11 ani. Se pare că vârsta mare a unui copil face mai dificilă găsirea unei familii care să-l adopte. Pe lângă vârstă, mai este un aspect, şi anume că sunt grupe de fraţi care îşi doresc să crească împreună şi să nu fie despărţiţi.

Majoritatea celor care vor să adopte invocă termenul foarte lung, legislaţia greoaie, pentru că ei vin deja după o lungă perioadă de aşteptare în care nu au putut să aibă un copil biologic. Noile reglementări aduse Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, în august 2016, sunt premisele creşterii numărului de adopţii. Aceste modificări vizează introducerea unor dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil ­adop­tabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor şi potrivirea cu copilul adoptabil, precum şi acordarea unui concediu de acomodare şi a unei indemnizaţii lunare pe perioada acestui concediu oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit. Toate aceste modificări legislative referitoare la adopţie sporesc şansele copiilor părăsiţi de a creşte alături de familii iubitoare. Cele mai importante schimbări au vizat scurtarea perioadei pentru demararea procedurii de adopţie, precum reducerea de la un an la şase luni a perioadei în care sunt căutate rudele copilului pentru a declara dacă vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. ­Va­labilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi a fost prelungită de la un an la doi ani, iar termenul de doi ani stabilit pentru valabi­litatea statutului de copil adoptabil a fost eliminat. Copilul păstrează acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …