Friday , March 29 2024

Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta nu au fost testate pentru cancer de col uterin nici măcar jumătate din numărul estimat de femei

Pe fondul crizei medicale provocate de coronavirus, femeile au acces din ce în ce mai greu la testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin. Ministerul Sănătății a redus la mai mult de jumătate și fondurile alocate derulării acestui program. După estimările medicilor suceveni, până în luna decembrie a acestui an, ar trebui testate 2.800 de femei n din datele statistice ale DSP reiese că până acum au fost testate 1.020 de paciente. 96 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer de col uterin

Pe fondul crizei medicale provocate de coronavirus, sucevencele au acces din ce în ce mai greu, la testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin și acest fapt are efecte îngrozitoarea asupra sănătății lor. Dacă în tot cursul anul trecut, au fost diagnosticate cu această maladie, 77 de sucevence, din care 24 în mediul urban și 53 în mediul rural iar 38 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei maladii, în perioada ianuarie-septembrie 2020, 96 de paciente au primit diagnosticul de cancer de col uterin iar 52 de femei au murit de la începutul anului, după o luptă cu acest tip de cancer. La sfîrșitul anului 2019, în evidențele oncologice erau 923 de sucevence  cu acest diagnostic, iar acum numărul femeilor diagnosticate, depășește 1.000 de cazuri.

Ministerul Sănătății a redus la mai mult de jumătate, fondurile alocate derulării acestui program. Dacă în anul 2019, județului nostru i-a fost alocată suma de 247.000 de lei, anul acesta, Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit doar 81.091 de lei pentru testare Babeș-Papanicolau. Reducerea drastică a bugetului se vede și în numărul de testari. La începutul anului, medicii suceveni estimau că vor testa aproximativ 2.800 de femei, dar până în luna septembrie, au fost testate doar 1.020 de paciente.

Reprezentanții DSP au ținut să precizeze că acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile cu vîrsta între 25 și 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială. La nivelul județului nostru există două rețele de screening, una organizată de Spitalul Județean Suceava și cealaltă de Spitalul Municipal Fălticeni. Din rețelele de screening fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din zonele Cîmpulung Moldovensc și Vatra Dornei, dar accesul pacientelor devine tot mai greoi o dată cu creșterea numărul de cazuri de Covid 19. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …