Wednesday , May 29 2024

Din cauza comasării olimpiadelor naţionale într-o singură săptămână, mai mulţi elevi de la “Stefan” şi “Petru“ nu pot participa la toate disciplinele la care s-au calificat

Acest fapt a stârnit nemulţumirea elevilor, a părinţilor, dar şi a profesorilor îndrumători. Multe olimpiade naţionale ori sunt în aceeaşi zi, ori sunt una după cealaltă, în oraşe diferite, la câteva sute de kilometri distanţă. In aceste condiţii, cel puţin patru elevi de la «Stefan» şi trei de la «Petru» au fost nevoiţi să renunţe la participarea la unele faze naţionale la care s-au calificat şi la care ar fi avut tot dreptul să participe olimpiade-2

Mai mulţi elevi suceveni sunt nemulţumiţi de modul în care a fost stabilit calendarul olim­­piadelor şcolare naţionale în acest an. Practic, toate competi­ţiile au fost programate în intervalul 1-8 aprilie, ceea ce li­mi­­tează dreptul elevilor de a participa la mai multe concursuri, fapt care a stârnit atât nemulţumirea părinţilor, a elevilor, cât şi a cadrelor didactice îndrumătoare. Potrivit MEN, sunt 100 de olimpiade şi concursuri şcolare, 80 pentru toate disciplinele şi 20 de concursuri şcolare sportive. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spuneau la începutul săptămânii că structura anului şcolar, în care este cuprins şi calendarul olimpiadelor, a fost stabilită în februarie 2017, în urma consultării federaţiilor sindicale din învăţământ, respectiv a asocia­ţiilor de părinţi şi de elevi, iar acum calendarul nu mai poate fi mo­di­ficat. Totuşi, situaţia nedreaptă în care au ajuns elevii care au pro­­mo­vat toate fazele concursurilor şcolare şi care nu pot să participe la mai multe olimpiade din faza naţională pentru că toate concursurile au fost comasate într-o săptămână, ceea ce înseamnă că în aceeaşi zi au loc mai multe olimpiade naţionale în oraşe diferite, i-a determinat pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei să reconfigureze calendarul olimpiadelor naţionale la Matematică, Fizică, Chimie, Biologie şi Informatică şi să aprobe suplimentarea locurilor cu 10%. „Având în vedere rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele la nivel naţional şi internaţional la disciplinele Matematică, Fizică, Chimie, Biologie şi Informatică, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat suplimentarea locurilor cu 10% din numărul total de locuri atribuite iniţial pentru etapa naţională la fiecare dintre disciplinele ­menţio­nate”, susţin reprezentanţii MEN. “Aceste locuri vor fi ocupate în baza ordinii punctajelor totale la nivel naţional obţinute de către primii elevi care nu s-au calificat, pe clase, pe locurile repartizate iniţial conform algoritmului şi care îndeplinesc condiţiile de punctaj minim specific fiecărei discipline”, au completat cei de la minister.

Cu toate că acest calendar al olimpiadelor naţionale a fost uşor modificat, pe ultima sută de metri, mulţi elevi suceveni cu rezultate deosebite la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare s-au văzut nevoiţi să aleagă o disciplină în detrimentul alteia. “Multe olimpiade naţio­nale ori sunt în aceeaşi zi, ori sunt una după cealaltă, în oraşe dife­rite, la câteva sute de kilometri distanţă. Din păcate pentru noi, cei mai buni olimpici la Matematică au renunţat în favoarea Informaticii, considerând-o mult mai atractivă”, ne-a explicat profesorul de Matematică Dan Popescu, director al Colegiului Naţional “Stefan cel Mare” Suceava. Olimpicul “ştefanist” David Turtureanu, elev în clasa a IX-a la renumitul colegiu sucevean, s-a calificat la patru olimpiade naţionale, şi anume la Fizică, Chimie, Informatică şi Astrofizică, dar din cauză că sunt programate una după cealaltă s-a văzut nevoit să renunţe la Chimie, fiind prea obositor să călătorească în capătul celălalt de ţară după un concurs pentru ca a doua zi să fie apt pentru un alt concurs naţional, la o altă disciplină. “Am renunţat la Chimie pentru că era exact în ziua următoare după Informatică şi nu m-am simţit fizic în stare să fac faţă”, ne-a povestit David Turtureanu, elev la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare”. In situaţia lui mai sunt încă cel puţin alţi trei elevi care nu se vor prezenta la toate olimpiadele naţionale la care s-au calificat.

Cu această situaţie se confruntă şi trei elevi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ din Suceava. “Aceşti elevi au optat pentru disciplina pe care vor să o studieze mai departe. De exemplu, cei care vor să dea la Medicină au ales să participe la olimpiada de Biologie”, ne-a explicat profesoara Daniela Dungeanu, director la Colegiul Naţional “Petru Rareş“.

Pentru competiţiile şcolare care vor avea loc în 2018/2019, Ministerul Educaţiei Naţionale va elabora un nou regulament de organizare şi desfăşurare până la sfârşitul lunii mai 2018. (Cristina RUSTI)

 

 

 

Vezi si

2.676.184 de buletine de vot pentru alegerile din 9 iunie au ajuns la Suceava

Marți, 28 mai 2024, buletinele de vot pentru alegerile locale din data de 9 iunie …