Sunday , July 21 2024

Dialog între scriitoarea suceveană Raluca Georgiana Nicolae și prof. univ. dr. Brândușa Steiciuc despre importanța lucrurilor simple, simbolistică și „Pisica de Opal”

Vineri, 5 iulie 2024, în cadrul emisiunii  ”Prima Oră”, de la televiziunea INTERMEDIA, realizatoarea Adriana Dascălu Bulină le-a avut ca invitate pe Prof. univ. dr. Elena Brândușa Steiciuc și pe scriitoarea suceveană Raluca Georgiana Nicolae.

Prof. Steiciuc a prezentat cu această ocazie volumul ”The Opal Cat”, scris în limba engleză de Raluca Nicolae și publicat anul trecut de editura britanică ”Vanguard Press”.

”Cartea este scrisă într-o engleză admirabilă, perfectă, pentru că Georgiana este o foarte bună vorbitoare de engleză, este autor mai mult de limbă engleză. Este un foarte plăcut roman de aventură, de mister, un roman polițist pe alocuri, un roman al descoperirii de sine, al descoperirii modului în care universul știe să aranjeze lucrurile prin acea cheie misterioasă care se numește hazard”, a spus Prof. univ. dr. Elena Brândușa Steiciuc.

Aceasta a mai remarcat faptul că romanul are un mesaj multiplu, iar Raluca Georgiana Nicolae le reamintește celor care care citesc, care sunt în special tineri, despre importanța lucrurilor simple, despre forța vindecătoare a iubirii și despre credința în aceste energii deosebite ale universului pe care noi trebuie să le folosim.

Întrebată de când datează pasiunea pentru scris și de ce scrie în limba engleză, scriitoarea suceveană a explicat că pasiunea pentru scris și, în general, pentru creativitate a început încă de la o vârstă foarte fragedă. ”Țin minte că prima dată am încercat la vârsta de 10 ani să scriu anumite povești pentru copii, dar abia mai târziu, la vârsta de 23 de ani, am început să mă concentrez mult mai puternic pe acest aspect. Iar legat de limba engleză, trebuie să spun că în liceu am avut o profesoară care întotdeauna ne-a recomandat ca prima dată să gândim în engleză, după care în română, ca să putem învăța limba și am observat că în engleză mi-este mult mai ușor să mă exprim la nivel creativ. Limba română îmi este dragă, pentru că este limba mea maternă, dar ca proces creativ întotdeauna mi-a fost mai ușor să-mi exprim ideile în engleză. Mie personal mi se pare că engleza are o anumită melodicitate și-mi este mult mai ușor să-mi exprim în engleză anumite idei, spirituale sau creative”, a spus Raluca Nicolae.

Aceasta a mai declarat că până acum a publicat mai multe volume în limba engleză, dar, în curând urmează să publice o carte în limba română. ”Am început prima dată cu o carte pentru copii, care s-a numit ”Aventurile lui Ginger. Vulpea roșie” . La fel, este o o carte care încurajează copiii să respecte natura, să învețe importanța acesteia, cu elemente din psihologie și anumite simboluri și arhetipuri”, spus autoarea.

De asemenea, Raluca Nicolae a scris și trei cărți publicate de Amazon, în care a explicat că abordează foarte mult cultura japoneză. ”Am folosit foarte multe elemente din șintoism și din animism. Un subiect foarte pregnant în cărțile mele sunt referințele la simbolistica animalelor din diverse culturi. Cea japoneză, amerindiană, egipteană. De fapt, și pentru volumul ”Pisica de Opal” inspirația a venit din importanța pe care o aveau pisicile în cultura egipteană”, a declarat Raluca Nicolae.

Revenind la ”Pisica de Opal”, prof. Elena Brândușa Steiciuc a spus că ea consideră această carte o reușită etapă dintr-o evoluție. ”Raluca Georgiana este încă tânără, este abia la început. Ea trebuie să scrie, după părerea mea, și în limba română. Trebuie să stăpânească, asemenea altor autori, bilingvismul. Și părerea mea este că această carte poate ușor fi extinsă într-un roman de 200 de pagini, în care să adauge introspecție, monolog interior, discurs interior, acțiune. Această carte va fi cu siguranță continuată în următorii 50 de ani de altele”.

De asemenea, Raluca Georgiana Nicolae a divulgat câteva detalii legate de următoarea sa carte, în limba română, a cărei acțiune se petrece în America de Sud. ”Se numește «Jaguarul de malahit», la fel, o referință la simbolistica pietrelor semiprețioase și în același timp la cultura amerindiană, subiect care pe mine mă pasionează foarte mult. Va fi o carte cu tematică de aventură. Îndrăznesc să spun că un fel de ”Indiana Jones”, va duce în zona asta de descoperire de artefacte, de contact cu anumite triburi care încă trăiesc în junglă și care ne pot învăța foarte multe din punct de vedere al umanității și din punct de vedere spiritual și sper eu că această carte va fi cea mai lungă din ce am scris până acum și în același timp cea mai interesantă ca subiect”, a mărturisit tânăra scriitoare.

”Trebuie să le lansăm și aici, la Suceava, aceste cărți. Trebuie să fie cunoscute de publicul sucevean, trebuie să se găsească în librării. Nu este suficient să fie doar pe Amazon”, a încheiat prof. Steiciuc. (O.S.)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unui bărbat din Câmpulung care și-a lovit iubita

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.37, polițiștii din Câmpulung Moldovenesc au fost …