Thursday , April 18 2024

DGASPC Suceava a facilitat găzduirea în România pe termen lung a 42 de persoane cu dizabilități din regiunea Donbas

În primă fază, s-a apelat la ajutorul direcțiilor din țară, astfel încât o parte din persoanele cu dizabilități au fost preluate de DGASPC Vaslui, iar pentru 19 persoane cu dizabilități, împreună cu 4 însoțitori și 4 minori (copiii a doi dintre însoțitori) s-a amenajat un spațiu în cadrul centrului de la Sasca Mică. Având în vedere că centrele pentru adulți din cadrul DGASPC Suceava se află în plin proces de restructurare, s-au căutat soluții de durată pentru persoanele rămase în județul nostru. Ajutorul a venit din partea Asociației ”Provita” Prahova, datorită căreia s-a reușit unificarea grupului de refugiați din Suceava cu cel din Vaslui, beneficiarii refugiați cu dizabilități fiind transferați la locațiile puse la dispoziție de către asociație.

Activitatea din săptămâna dinaintea sărbătorilor pascale nu a mai fost la fel de intensă în Vama Siret, datorită scăderii fluxului de refugiați care au trecut granița în țara noastră. Chiar dacă numărul mamelor și copiilor consiliați de angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava în perioada respectivă a scăzut la jumătate față de săptămâna anterioară raportării, provocările au fost la ordinea zilei.

Potrivit instituției, în data de 15 aprilie, un grup de 42 de persoane cu dizabilități instituționalizate, plus 4 însoțitori, din regiunea Donbas, au trecut prin Vama Siret și au solicitat găzduire și îngrijire pe termen lung pe teritoriul României. Au fost preluați temporar într-un camping pentru refugiați din Voroneț, iar apoi o echipă de specialiști din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilități Sasca Mică a evaluat situația persoanelor refugiate. În urma consultării conducerii Grupului operativ de la nivel județean cu președintele ANPDPD, s-a apelat la ajutorul direcțiilor din țară, astfel încât o parte din persoanele cu dizabilități au fost preluate de DGASPC Vaslui, iar pentru 19 persoane cu dizabilități, împreună cu 4 însoțitori și 4 minori (copiii a doi dintre însoțitori) s-a amenajat un spațiu în cadrul centrului de la Sasca Mică.

Având în vedere că centrele pentru adulți din cadrul DGASPC Suceava se află în plin proces de restructurare, s-au căutat soluții de durată pentru persoanele rămase în județul nostru. Ajutorul a venit din partea Asociației ”Provita” Prahova, datorită căreia s-a reușit unificarea grupului de refugiați din Suceava cu cel din Vaslui. Drept urmare, joi, 21 aprilie, cu sprijinul ISU Suceava s-a procedat la transferul beneficiarilor refugiați cu dizabilități la locațiile puse la dispozitie de către Asociația ”Provita”.

DGASPC Suceava a informat că în perioada 15-21 aprilie a.c. alte 56 de mame și 100 de copii au beneficiat de servicii sociale la Centrul Blue Dot din Vama Siret (consiliere, suport emoțional, respiro, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare). De asemenea, 66 de minori neînsoțiți care au trecut granița în județul nostru au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. De la începutul conflictului armat în Ucraina, 37 de minori ucraineni neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență la Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți. (Oana NUȚU)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …