Wednesday , May 18 2022

Dezvoltarea unei rețele de îngrijire la domiciliu și demararea unui program de burse, o parte dintre prioritățile acestui an la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

 Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întrunit sâmbătă, 22 ianuarie 2022, în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2021, precum și prioritățile anului în curs.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba Sfintei Liturghii și la cea de Te-Deum, săvârșite în biserica mare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

În Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele generale ale sectoarelor administrației eparhiale. În acest fel, a fost evidențiată activitatea desfășurată, pe parcursul anului trecut, dedicat de Biserica Ortodoxă Română pastorației românilor din afara Românieidar și celor adormiți în Domnul, în toate domeniile de manifestare a vieții bisericești, stabilindu-se totodată obiectivele pentru anul 2022.

Dintre prioritățile anului în curs, s-a evidențiat începerea lucrărilor de construcție a unui schit la Vadu Negrilesei, în apropierea locului de nevoință pustnicească a părintelui arhimandrit Cleopa Ilie. Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române face demersurile pentru canonizarea marelui duhovnic în anul 2025, așezământul monahal va fi închinat părintelui Cleopa.

Se mai urmărește demararea unui program de burse la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și lansarea unei platforme digitale pentru profesorii de religie și pentru toți cei implicați în câmpul educației creștine în cuprinsul eparhiei, prin intermediul căreia să fie puse la dispoziție resurse utile, necesare pentru îmbunătățirea activității didactice la disciplina religie.

De asemenea, se dorește realizarea unor publicații de prezentare a parohiilor, mănăstirilor și schiturilor, în formatele pliant, broșură și album, și a unui site de prezentare a acestora, precum și organizarea taberelor tematice în cadrul cărora se vor desfășura ateliere biblice și catehetice.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților mai are în atenție dezvoltarea rețelei de îngrijire la domiciliu la nivelul fiecărui oraș din județul Suceava, precum și înființarea unei asociații având drept obiective incluziunea socială, egalitatea de șanse și combaterea violenței în familie.

Totodată, o prioritate pentru anul acesta reprezintă și demararea Proiectului de Reabilitare și Consolidare a Mănăstirii „Sfântul Ioan Cel Nou”, dar și continuarea construirii Centrului Eparhial „Dositei Episcopul”, și a sediului administrativ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.

Nu în ultimul rând, se intenționează realizarea unei racle noi pentru moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, și pregătirea aniversării a 500 de ani de la sfințirea ansamblului monastic Sfântul Ioan cel Nou.

Alături de Părintele Arhiepiscop, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, reprezentanții Cabinetului și Cancelariei Eparhiale, membrii comisiilor Adunării Eparhiale, consilierii Centrului Eparhial și reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim pe Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, Gheorghe Alexandru Moldovan, prefectul Județului Suceava, Petru Tănase, secretar, reprezentant al Consiliului Județean Suceava, și Grigore Bocanci, Inspectorul Școlar General al Județului Suceava.

Primarul Ion Lungu a adresat un cuvânt de mulțumire, punctând ajutorul acordat de instituția pe care o reprezintă Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și a subliniat impactul procesiunilor prin județ cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, fiind vizibilă reducerea numărului de îmbolnăviri în această perioadă de pandemie. „Avem statistici, mărturii ale oamenilor care s-au vindecat sau a căror stare s-a îmbunătățit ca urmare a trecerii cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou prin curtea spitalelor sau prin apropiere. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar în măsura în care va fi nevoie, vom apela la dumneavoastră, să mai facem un pelerinaj cu Sfântul prin oraș și prin județ.”

În continuare, prefectul Județului Suceava, Gheorghe Alexandru Moldovan, a subliniat importanța cultivării solidarității, unității și a credinței, atât de necesară în contextul actual. Totodată, domnia sa și-a manifestat dorința ca toate cele 114 unități administrative teritoriale din județul nostru să se implice într-un mod activ în susținerea unor astfel de proiecte benefice pentru întreaga comunitate.

Discursul  lui Petru Tănase a început cu transmiterea gândului de mulțumire din partea domnului ing. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Membrii Consiliului Eparhial au fost felicitați pentru activitatea desfășurată, dar și pentru întocmirea laborioasă a raportului de activitate.

Au mai luat cuvântul Grigore Bocanci, Inspectorul Școlar General al Județului Suceava, profesor Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, după care a urmat aprobarea rapoartelor de activitate.

În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus prinos de recunoștință celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrării Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 2021 și a subliniat că toate aceste realizări constituie rezultatul strădaniei tuturor. „Toată această activitate, înregimentată în paginile volumului pe care l-ați primit în dar, nu s-a făcut de către un singur om, ci este vorba de o împreună-lucrare. Din acest motiv, aș vrea să mulțumesc părinților consilieri, părinților protopopi, preacuvioșilor părinți exarhi și stareți, preacuvioaselor maici starețe, părinților din parohii și mănăstiri, monahilor și monahiilor care ostenesc în sfintele noastre mănăstiri și schituri, autorităților centrale, județene și locale, conducerii diferitelor instituții și tuturor celor care au sprijinit activitățile și lucrarea Bisericii din Bucovina, precum și credincioșilor și credincioaselor din arhiepiscopia noastră. Un gând de recunoștință se cuvine și celor care nu mai sunt, strămutându-se dureros de neașteptat la cele veșnice, dar care s-au ostenit alături de noi în anul ce a trecut.”

O sinteză a prezentării lucrărilor sectoarelor Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 2021 poate fi citită AICI.

FOTO: arhiepiscopiasucevei.ro

Vezi si

 Primarul Sucevei își cere scuze pentru întreruperea furnizării apei calde

În conferința de presă de miercuri, 18 mai, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și-a cerut …