Friday , April 19 2024

Dezinteres privind controlul vaccinării la Direcția de Sănătate Publică Suceava

De la debutul epidemiei de rujeolă, la nivelul județului nostru s-au înregistrat 39 de cazuri, iar inspectorii DSP au verificat 33,3% dintre medicii vaccinatori dacă își fac sau nu treaba. Spre comparație, în județul Botoșani a fost confirmat un singur caz, iar inspectorii DSP Botoșani au verifcat medicii vaccinatori în procent de 100%

DSP-Suceava

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în Suceava, de la debutul epidemiei, este de 39 și, din fericire, la nivelul județului nostru nu s-a înregistrat niciun deces, la nivel național fiind 23 de decese. Totuși, numărul îmbolnăvirilor este destul de mare, dacă facem referire la faptul, că la nivelul municipiului București sunt 37 de cazuri, în județul Iași au fost luate în evidență 14 îmbolnăviri, iar în Prahova și Maramureș a fost doar câte un singur caz, la nivel național fiind confirmate până acum 5.119 cazuri, în 38 de județe. De menționat că micii pacienți suceveni diagnosticați cu rujeolă nu au fost vaccinați împotriva acestei boli, iar Ministerul Sănătății dorește coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an. Copiii neimunizați pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiționată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în școli, cât și în grădinițe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinții care refuză vaccinarea își asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate sunt expuși la risc toți copiii.

Dozele de vaccin împotriva rujeolei se vor administra de acum copiilor la vârstele de nouă luni, cinci ani, respectiv șapte ani. Imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situația în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă care duce des la complicații, dar cu toate acestea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică nu au fost foarte interesați să verifice medicii vaccinatori din județ dacă își fac treaba. Conform unui raport făcut public de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DNSP, inspectorii DSP Suceava au verificat, prin sondaj, doar 33,3% dintre medicii vaccinatori din județ, un procent destul de mic, dacă menționăm faptul că inspectorii din Botoșani, unde a fost confirmat un singur caz, au verificat medicii în procent de 100%. Si județele Alba, Bihor, Călărași și Ialomița și-au verificat toți medicii, iar în Iași au fost verificați 88,1% dintre medicii vaccinatori. Acest procent de 33,3% ne situează pe locul 27 la nivel național, mai slab decât noi stând județele Vaslui, cu un procent de 31,7%, Vrancea, cu 30,2%, față de Covasna cu 84,3% sau Tulcea cu 74,2%. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. In Suceava cei de la DSP nu isi dau de loc interesul. Au fost gradinite cu alte boli infectioase unde parintii si-au dat interesul iar pe ei i-au durut in dos. Raspunsul lor a fost ca trebuia sa fie peste 3 cazuri confirmate (de catre cine?) pentru a lua masuri. Hirtii scrise de acestia trimise la gradinite, fara a fi nominalizat cel care isi asuma acel raspuns. Isi bat joc de noi.