Thursday , April 25 2024

Dezastru in ceea ce priveste situatia creselor din judet

N la nivelul jude]ului exista numai dou\ cre[e, una `n Suceava, iar cealalt\ `n Vatra Dornei n cre[a din municipiul Suceava poate pune la dispozi]ie 104 locuri, cererea din partea popula]iei fiind de cel pu]in trei ori mai mare n `ntruc=t nu trebuie s\ pl\teasc\ dec=t masa, tariful pe care p\rin]ii trebuie s\-l achite lunar este de circa 130 de lei, sum\ v\zut\ ca o alternativ\ convenabil\ la serviciile unei bone sau babysitter

~n acest an, la nivel de ]ar\ s-a raportat un num\r de 400.000 de copii cu v=rste cuprinse `ntre unu [i patru ani, `n cre[ele din ]ar\ fiind doar 15.000.
Odat\ cu adoptarea Ordonan]ei de Urgen]\ a Guvernului, conform c\reia mamele pot alege s\ se `ntoarc\ mai devreme cu un an din concediu pentru cre[terea copilului, pentru a nu-[i pierde locul de munc\ sau pentru a nu r\m=ne `n urm\ fa]\ de nivelul impus de fiecare domeniu de activitate, apare problema `ngrijirii copilului, problem\ care necesit\ serviciile unei cre[e sau ale unei bone.
~n jude]ul Suceava exist\ numai dou\ cre[e iar la nivelul municipiului func]ioneaz\ una singur\, fa]\ de cinci c=te erau `nainte de 1989.
Cre[a nr. 1 din municipiul Suceava, aflat\ pe Aleea Nucului, pune la dispozi]ie un num\r de 104 locuri pentru copii cu v=rsta cuprins\ `ntre unu [i trei ani. Acest num\r nu sunt `ns\ suficiente `nc=t s\ acopere num\rul actual de solicit\ri venite din partea p\rin]ilor, pe listele de a[teptare afl=ndu-se peste 200 de cereri.
Daniela C=mpan, directoarea cre[ei din Suceava [i totodat\ pre[edinta Uniunii Cre[elor din Rom=nia ne-a explicat c\ nici m\car persoanele angajate pe post de bon\ sau babysitter nu pot rezolva aceast\ problem\ deoarece acele persoanele nu au o preg\tire profesional\ adecvat\, `n cele mai bune cazuri acestea urmeaz\ cursuri de preg\tire de circa [ase luni, f\r\ a sus]ine un examen psihologic final. Pe de alt\ parte, personalul din cre[\ sunt asisten]i de pediatrie, ocrotire [i `ngrijire, care au urmat cursuri postliceale timp de trei ani [i au f\cut practic\ profesional\ `n diverse unit\]i de profil. Practic, nu se poate face o compara]ie `ntre `ngrijirea unui copil de o bon\ [i `ngrijirea de care acesta poate beneficia `ntr-o cre[\, unde se urm\resc socializarea, comunicarea, dezvoltarea spiritului de lider [i de echip\, personalitatea. ~n cazul `n care un copil este supravegheat de un adult f\r\ preg\tire profesional\, copilul este mai degrab\ dresat, pentru c\ nu se reu[e[te o comunicare armonioas\ la nivelul capacit\]ii de `n]elegere a copilului, a[a cum se `nt=mpl\ `n mediul unei cre[e, unde cei mici comunic\ `ntre ei, concureaz\ [i se stimuleaz\ unul pe altul. De asemenea, `ntr-o cre[\, copiii pot fi supraveghea]i [i studia]i de un personal calificat, iar problemele de dezvoltare psihologic\ ale micu]ilor este controlat, cei timizi pot fi stimula]i, copiii mai violen]i pot fi tempera]i, toate acestea f\c=ndu-se dup\ un studiu zilnic. ~n acest tip de unit\]i exist\ de asemenea un logoped care poate sesiza probleme de limbaj, de vorbire [i pot interveni pentru corectarea acestora.
Toate aceste aspecte fac parte dintr-o anumit\ [tiin]\, numit\ puericultur\ [i care se ocup\ de ansamblul mijloacelor prin care se asigur\ cresterea [i dezvoltarea normal\ somatic\ [i psihic\ a copilului, precum [i ocrotirea sa de la na[tere pan\ la varsta adult\. Toate acestea sunt extrem de greu sau imposibil de realizat doar cu ajutorul unei persoane babysitter.
“~n unitatea noastr\, fiecare copil de]ine un dosar care monitorizeaz\ toate aspectele legate de acesta, vaccin\ri, epicrize, intern\ri, sesiz\ri legate de s\n\tate, analizele recoltate [i rezultatele acestora, toate aceste informa]ii fiind `mp\r]ite pe grupe de v=rst\. De asemenea se `ntocmesc studii medicale [i de ocrotire, monitoriz=ndu-se temperatura micu]ilor, num\rul de scaune, dezvoltarea psihomotorie (rade, vorbe[te, recit\, moduri de percep]ie) corespunz\toare v=rstei. Totodat\ copiilor bolnavi le este administrat\ medicamenta]ia [i este monitorizat pan\ se `ns\n\to[e[te.” a explicat Daniela C=mpan.
Deoarece trebuie s\ pl\teasc\ numai masa,tariful pe care p\rin]ii trebuie s\-l pl\teasc\ pentru un copil l\sat `n grija acestei unit\]i este de [ase lei pe zi, lunar ajung=ndu-se la suma de aproximativ 130 de lei. Din ace[ti bani, micu]ii primesc zilnic trei mese principale [i dou\ gust\ri, alimenta]ia fiind constituit\ din piept de pas\re, pulp\ m=nzat, pe[te, br=nz\, sm=nt=n\. Totodat\, pentru fiecare copila[ este `ntocmit\ o foaie de alimenta]ie care urm\re[te consumul de calorii, valorile de glucide, lipide, valoarea caloric\ a meniului, diversificarea alimenta]iei, pe grupe de v=rst\.
~n ceea ce prive[te personalul cre[ei, acesta este format dintr-un medic, 12 asistente, 12 infirmiere, dou\ ingrijitoare, o sp\l\toreas\ [i patru persoane la buc\t\rie. Pe l=ng\ ace[tia, unitatea mai are un administrator, un casier, un magazioner [i un contabil, finan]area fiind extrem de dificil\, banii `ncasa]i de c\tre cre[\ ajung=nd mai `nt=i la bugetul local, dup\ care se `ntorc `n unitate sub form\ de salarii [i investi]ii, din TVA-ul redistribuit [i cheltuielile materiale de la bugetul local.
Pe l=ng\ problemele de ordin financiar, cre[a mai `nt=mpin\ [i probleme organizatorice [i educa]ionale. ~n perioada anului 2008, spre exemplu, `n aceast\ unitate au fost patru educatori tineri, dar care au renun]at `n scurt\ vreme s\ mai vin\ pentru ca nu au suportat regimul, nu voiau s\ schimbe copiii, nu voiau s\-i hr\neasc\, ace[tia dorind numai s\ c=nte cu copiii [i s\ spun\ poezii, `ns\ copiii sunt prea mici pentru aceste activit\]i, ei nu sunt aten]i, la acest nivelul ante-pre[colar. Educatorii ace[tia temporari vin `n acest tip de unit\]i din cauz\ c\ `nv\]\m=ntul este restructurat [i nu sunt locuri de munc\, a[a c\ sunt `mpin[i spre acest domeniu, f\r\ `ns\ a avea o preg\tire specific\ sau m\car o informare complet\ asupra a ceea ce trebuie s\ fac\.
Directoarea cre[ei, Daniela C=mpan se arat\ extrem de `ngrijorat\ fa]\ de viitorul ce se prevede cre[elor [i a `ngrijirii ante-pre[colare, ar\t=nd obiectiv c\ un copil trebuie s\ urmeze anumite programe de dezvoltare psihomotorie, specifice v=rstei, cu ajutorul asistentelor de pediatrie, ocrotire [i `ngrijire care nu pot fi realizate numai cu ajutorul bonelor personale sau a persoanelor babysitter. (Cezar P|UN)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …

No comments

  1. Noua lege nu cred ca va mai aduce asa o ingramadeala la crese.Cum fetele lu “”tata”” nu fac copii deja o scadere si vor fi locuri.