Tuesday , April 23 2024

“Detectorul de contrabandişti” de la Vama Siret s-a stricat

vama siret [800x600]

La doar câteva luni de la punerea în funcţiune, programul care gestiona intrările în ţară a celor care fac mic trafic de frontieră s-a dereglat, astfel încât vameşii au trebuit ieri să ia declaraţii “la mână” de la românii ce s-au întors din Ucraina, cum că nu deţin mărfuri pentru vânzare ulterioară. Vama Siret nu s-a mai blocat, ca acum câteva luni, petru simplul motiv că siretenii şi cei din localităţile învecinate s-au lăsat păgubaţi să mai cumpere mălai, ulei ori alte produse din ţara vecină, nemaimeritând efortul

La mai puţin de 5 luni de la punerea în aplicare a unui ordin al preşedintelui ANAF privind înregistrarea tuturor cetăţenilor români care se întorc din Ucraina cu privire la mărfurile pe care le introduc în ţară, într-o bază de date gestionată de Direcţia Generală a Vămilor, programul pritocit timp de jumătate de an de informaticienii entităţii de stat ce verifică mărfurile ce intră în ţară s-a defectat, astfel încât ieri, pentru a păstra spiritul actului normativ, vameşii de la Siret au trebuit să completeze de mână declaraţiile care altcumva trebuiau să fie procesate de calculator. Reîntoarcerea la “plaivaţ” a vameşilor români, până când vor fi făcute reparaţiile necesare la sofisticatul program de calculator pentru înregistrarea prezumptivilor contrabandişti, nu a avut însă darul de a bloca circulaţia prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret pentru că de pe 15 februarie şi până în prezent, siretenii şi cei din localităţile învecinate, care se ocupau anterior cu micul trafic de frontieră au abandonat în bună parte, această sursă modestă de venit, apreciată de cei de la ANAF, începând cu luna septembrie anul trecut, o principală sursă de evaziune fiscală.
După mai multe amânări, ordinul preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră şi-a restrâns aplicabilitatea în luna februarie a acestui an doar la graniţa cu Ucraina şi stabileşte per ansamblu, o limită maximă a valorii mărfurilor care vor putea fi introduse în România prin vămile Siret, Sighet şi Halmeu la 300 de euro.
Incepând cu 15 februarie a.c. s-au luat măsuri specifice de selecţie pentru efectuarea controlului vamal asupra bagajelor personale la birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu şi Siret, Demersul a fost iniţiat acum un an printr-o fază pilot implementată iniţial la nivelul biroului vamal Sighet. Potrivit constatărilor autorităţii vamale, au fost înregistrate cazuri în care călătorii introduc prin birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu şi Siret cantităţi de combustibili (motorină sau benzină), produse din tutun, alcool, zahăr, sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 300 de euro, peste uzul personal, aceste introduceri neavând caracter ocazional şi neîndeplinind condiţiile de scutire prevazute de reglementările comunitare şi legislaţia naţională.
Incepând cu data amintită anterior fiecare persoană care intr pe teritoriul ţării din Ucraina a trebuit să completeze o “Declaraţie de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie de birourile vamale, în care să consemneze cantităţile din mărfurile supuse restricţiilor pe care le achiziţionaseră din ţările vecine respectiv produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Conform acelui ordin, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, o singură dată pe săptămână, două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr ori 15 kilograme de făină sau tărâţe. Punerea iniţială în aplicare, în noiembrie anul trecut al acestui ordin a devenit imposibilă pentru că fiecare persoană trebuia să fie trecută într-o nouă bază de date şi cum în vama Siret erau numai două calculatorare pe care se procesau informaţiile, blocajul a venit imediat. S-a amânat implementarea programului peste trei luni, când programul şi calculatorarele din Vama Siret păreau că meg şnur. La mai puţin de cinci luni, acest program s-a defectat însă şi vameşii, pentru a respecta cu acurateţe ordinul care a produs bulversarea din vămi, au trebuit să se întoarcă la declaraţiile de mână. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …