Friday , March 29 2024

Despăgubiri pentru proprietarii garajelor construite pe terenurile Primăriei Suceava și care vor fi demolate pentru a fi realizate parcări auto și o grădiniță

Consilierii locali suceveni au aprobat în ședința de joi, 25 martie, mai multe proiecte de hotărâre în vederea amenajării ulterioare pe terenurile respective a unei grădinițe și a trei parcări auto iar asta presupunea declararea de utilitate publică a unor suprafețe de teren ocupate în prezent de garaje. Potrivit proiectelor de hotărâre, este vorba de un teren de 3.020 mp limitrof străzilor Duzilor și Corneliu Coposu și unul de 1.538 mp între străzile Mesteacănului, Duzilor și Corneliu Coposu, din Obcini – în condițiile în care pe un teren în suprafață de 1.666 de metri pătrați între străzile Duzilor și Mesteacănului din cartierul Obcini, unde va fi construită o grădiniță – precum și un teren de 4.512 mp, pe strada Şefan Tomșa, în spatele Primăriei Suceava, acolo unde vor fi amenajate parcări supraterane. Pe aceasta din urmă deține un garaj și liderul consilierilor PSD, Dan Ioan Cușnir.

Potrivit hotărârilor adoptate, contractele încheiate de Primăria Suceava în acele zone nu vor mai fi reînnoite iar garajele urmează a fi demolate. Lucrările de demolare și de realizare a grădiniței și parcărilor auto se vor face în condițiile în care Municipiul Suceava va proceda la despăgubirea proprietarilor de garaje.

Asta deși acele garaje au fost edificate cu foarte mulți ani în urmă – multe cu nerespectarea legislației și nu doar în cazurile mai sus menționate, ci și în alte locuri de pe raza Sucevei iar abia în primul și în cel de-al doilea mandat al primarului Ion Lungu s-a făcut o așa numită „intrare în legalitate” prin concesiune și/sau prin dreptul de superficie. Despăgubiri ar putea primi chiar și cei pentru care contractul de concesiune va înceta de drept (până) la finele anului.

Abordarea este oarecum ambiguă pentru că, pe de o parte, s-a spus în cursul ședinței că nu sunt sume prevăzute expres pentru demolarea sau desființarea garajelor respective, dar pe de altă parte edilul a recunoscut că se va putea apela la fondul de rezervă unde este o sumă de trei milioane de lei pentru a fi acordate „despăgubiri, conform legii”.

Ei bine, de fapt aici este situația cea mai delicată deoarece, cel puțin în cazul acelor garaje care „au intrat în legalitate” prin concesionarea de către Primărie a terenului, legislația aplicabilă nu este cea de la momentul actual – prevederi cu privire la concesionarea bunurilor existând în Codul administrativ, ci este cea de la data la care s-a făcut așa numita „intrare în legalitate”, respectiv Legea 219/1998 cu modificările și completările ulterioare conform căreia „la expirarea termenului de concesiune concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat, inclusiv investițiile realizate”.

Desigur, contractul trebuie să prevadă însă care sunt „bunurile de retur care revin de plin drept, gratuit și libere de orice sarcini concedentului, la expirarea contractului de concesiune”, „bunurile de preluare care, la expirarea contractului de concesiune, pot reveni concedentului” și „bunurile proprii care, la expirarea contractului de concesiune, rămân în proprietatea concesionarului”. În funcție de cele prevăzute în contracte, discuțiile și problemele se pot comprima sau extinde.

Indiferent care va fi urmarea – de altfel, pe fondul acestei ambiguități, consilierii Pro-România s-au abținut de la vot – primarul Ion Lungu a insistat că a venit momentul să dea dovadă de curaj și să facă ordine în orașul pe care îl reprezintă. „Singura soluție să facem o grădiniță în Obcini este să demolăm garajele, care sunt fel de fel de dughene, magazii, ateliere de reparații, spații de crescut păsări, etc. La fel vom proceda și în alte zone, unde este vorba de o necesitate publică”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …

4 comments

  1. Mi se pare strigător la cer ce se întâplă. După toate că numai cei cu pile și relații au reușit să “prindă” loc pentru garaj iar pe acele locuri nu puteau fi ridicate decât construcții demontabile, mi se impune mie și “prostimii” din acest târg să plătim despăgubiri. Aceasta este CEA MAI MARE SFIDARE LA ADRESA CONTRIBUABILULI CINSTIT. Dacă s-ar face o analiză a deținătorilor de garaje, ne-am “cruci” la constatarea că cei mai mulți nu plătesc impozit pe venit, majoritatea fentând statul la acest capitol. Foarte multe garaje sunt deja vândute sau închiriate, “proprietarii” acestora scoțându-și înzecit investiția făcută. Poate că stimații consilieri au vrut să voteze o hotărâre prin care cei care dețin construcții nedemontabile, să suporte cheltuielile de demolare.

  2. Bine spune Gigi in comentariul sau.De ce sa platim garajele care potrivit contractelor trebuie sa elibereze terenurile ocupate de acestea la expirarea contractului ! Care este baza legala in care Primaria Suceava sa cumpere garaje pe care apoi sa le demoleze ? Daca tot este deschisa activitatea de recuperare a terenurilor municipiului ocupate de garaje si redarea lor in folosinta colectiva a cetatenilor va sugerez sa luati in calcul si desfiintarea tuturor garajelor din fata blocurilor ce se construiesc pe str. Alexandru cel Bun.

  3. Auzi “my friend”, tu stii ca “desteptii” astia strica si doua spatii de joaca pentru copii care se afla momentan pe langa garajele alea din Obcini pardon citez (“dughene, magazii, ateliere de reparații, spații de crescut păsări, etc.”)? Unde ar trebui sa se joaca copiii nostri ? In casa pe PS4 sau intre betoanele propuse de Primaria Suceava? Nu am nici o problema cu demolarea garajelor, am o mare problema cu proiectul Primariei Suceava in sine care nu e ok. Din cele doua spatii de joaca existente macar unul trebuia sa ramana si in acelasi timp sa aiba in vedere si conservarea unor spatii verzi pe langa blocurile limitrofe. Altfel o sa avem in locul garajelor alte betoane gri care vor arata ca naiba in cativa ani!!

  4. Sa îintre în acțiune curtea de conturi. De ce să plătim despăgubiri pt garajele a căror contracte vor fi expirate!?? La terminarea contractelor proprietarii trebuie sa predea terenul la fel cum era cand l- au primit în folosință, adică gol, fara nimic pe el, pe cheltuiala lor nu a primăriei.