Thursday , February 2 2023

Despăgubiri de 14.000 de euro pentru un sucevean bătut de poliţiştii gălăţeni

Liviu Samachişă, de 59 de ani, un cetăţean româno-american, care locuieşte în Fălticeni, va primi despăgubiri 14.000 de euro de la statul român, după ce în 2008 a fost bătut de poliţiştii gălăţeni care îl bănuiau că a fost implicat într-un accident rutier

justitie

Un sucevean va primi de la stat peste 14.000 de euro despăgubiri pentru că a fost bătut de poliţişti, iar plângerea sa nu a fost investigată corespunzător, potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Reclamantul, Liviu Samachişă, este un cetăţean americano – român, în vârstă de 59 de ani şi care locuieşte la Fălticeni. El s-a plâns că a fost atacat de poliţişti, pe 31 iulie 2008, când vizita un prieten la Galaţi. Când s-a întors la maşina sa, acesta spune că a găsit-o înconjurată de poliţişti şi maşini de poliţie, întrucât era suspectă de implicare într-un accident soldat cu rănirea unor pietoni.
Samachişă susţine că poliţiştii l-au imobilizat şi i-au pus cătuşe în mod violent şi pe drumul spre secţie au continuat să îl lovească cu pumnii până a leşinat. Eliberat în aceeaşi zi, bărbatul a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a fost diagnosticat cu o contuzie severă la nivelul toracelui şi al mandibulei, traumă cranio – cerebrală, zgârieturi şi vânătăi pe mâini, gât şi la nivelul claviculei.
Guvernul român a susţinut la CEDO că reclamantul a fost depistat de Poliţie conducând cu viteză, dar a refuzat să oprească. Când poliţiştii l-au ajuns, acesta a devenit agresiv, atât verbal, cât şi fizic, refuzând să se legitimeze. In aceste condiţii, agenţii de poliţie au folosit forţa pentru a-l duce la secţie.
La scurt timp după incident, Samachişă a făcut plângere împotriva poliţiştilor implicaţi, acuzându-i de manifestări violente. Procurorii au oprit ancheta în februarie 2009, ajungând la concluzia că poliţiştii nu se făceau vinovaţ de vreo infracţiune, întrucând fuseseră nevoiţi să folosească forţa pentru a-l imobiliza pe suspect. Concluzia procurorilor s-a bazat pe declaraţiile poliţiştilor, coroborate de cele ale unor martori oculari. Samachişă a reclamat la CEDO că reacţia violentă a poliţiştilor a fost nejustificată iar ancheta penală care a urmat a fost superficială şi ineficientă, nefiind identificaţi ofiţerii care l-au atacat.
Curtea a decis că a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante şi că faptele nu au fost investigate eficient. Reclamantul va primi de la statul român 2.400 de euro, ca prejudiciu material şi 11.700 de euro, cu titlu de daune morale, la care se adaugă 300 de euro cheltuieli judiciare. (Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …