Friday , March 29 2024

UPDATE: Scandalul APIA Suceava. Functionari si medici veterinari audiati. Ioan Crap, seful IPJ Suceava, inlocuit

Procurori şi cagulişti au descins in aceasta dimineaţă la sediul APIA Suceava, după ce au aflat că funcţionari ai acestei instituţii, coordonaţi de directoarea adjunctă au falsificat date pentru acordarea de subvenţii din bani europeni unor parohii şi mănăstiri, dar şi altor fermieri.  Valoarea prejudiciului estimat este de peste 5 milioane de lei

Moldoveanu delia [1280x768]
Delia Moldoveanu, directorul adjunct al APIA Suceava, considerata capul gruparii infractionale
UPDATE: Crap Ioan, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, în prezent cu atribuţii de inspector şef al IPJ Suceava, este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, potrivit DNA.
Anchetatorii au stabilit că „în 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I. P. J. Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcție de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA Suceava) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”. Comisarul-sef Ioan Crap a declarat pentru “Obiectiv de Suceava” ca este complet nevinovat: “In viata mea nu am intervenit pentru absolut nimeni. Am primit zeci de telefoane in cursul carierei mele pentru a interveni in favoarea unor persoane, dar nicioadata nu am facut acest lucru.  Imi voi dovedi nevinovatia in instanta”.
Pe de alta parte, IGPR a decis astazi inlocuirea lui Ioan Crap de la conducerea IPJ Suceava, urmand ca in cursul zilei sa se faca o noua numire.
In aceasta dimineaţă, procurorii Serviciului Teritorial Suceava DNA asistaţi de cagulişti, au descins la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură (APIA) Suceava. Intrarea in instituţie a fost sigilată funcţionarilor veniţi la serviciu nepermiţându-li-se accesul in birouri. Au fost ridicate in vederea efectuării de percheziţii informatice unităţile de calculatoare ce conţin bazele de date ale unităţii.

Cititi AICI si AICI ce a scris OBIECTIV despre subventiile acordate
de APIA lacaselor de cult din judetul Suceava

Mihaela Mihai, procurorul şef al DNA Suceava, a declarat că acţiunea iniţiată de procurorii anticorupţie suceveni vizează, pe lângă Suceava şi unităţi APIA si persoane din judeţele Dâmboviţa, Iaşi dar şi APIA structura centrală, din Bucureşti. “La nivelul APIA Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat compus din funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţii şi care au admis la plată  cereri de acordare a subvenţiilor financiare din fondurile europene pe zootehnie şi exploataţii agricole. Acestea s-au acordat parohiilor şi mănăstirilor din Suceava dar şi altor fermieri. Astfel, in anul 2012 s-au aprobat 193 subvenţii nelegale parohiilor şi mănăstirilor iar in 2013,  au fost aprobate alte 203 dosare de subvenţii pentru aceeaşi categorie de beneficiari. La acestea se adaugă alte 246 de dosare aprobate altor fermieri, pentru zootehnie şi exploataţii agricole. Pe lângă funcţionari APIA, sunt implicaţi şi funcţionari de la DSVSA dar şi medici veterinari. Grupul infracţional a fost condus de directoarea adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu, cu sprijinul necondiţionat al directorului general APIA Central Bucureşti şi viza obţinerea fondurilor in mopd fraudulos intrându-se in baza de date centrală, unde s-au introdus date falsificate, operaţiune ce se făcea chiar de la Suceava”, a explicat procurorul şef.  Mihaela Mihai a mai arătat că toate calculatoarele instituţiei vor fi sigilate şi supuse percheziţiei informatice.

Urmează să se pună in mişcare acţiunea penală iar pe parcursul acestei zile vor fi aduse la sediul DNA Suceava, pentru audieri, 15 persoane, funcţionari publici şi medici veterinari din judeţul nostru şi cinci persoane suspecte de la Bucureşti, inclusiv directorul general al APIA. Deja sunt la audieri  Nicoleta Chelaru, Lya Chiriac, Ionela Melania Blanaru – functionare din cadrul APIA Suceava. De la DSV a fost adus la audieri medicul  Lucian Ciobanu, alti medici veterinari din judet. Alaturi acestia, s-a inceput urmarirea penala si impotriva lui Ioan Piticari, presedintele a Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, fost consilier local al municipiului Campulung Moldovenesc, in dosar fiind cercetat si fostul primar al localitatii, Constantin Gabriel Serban, care ar fi intermediat obtinerea de subventii necuvenite de catre fermierul campulungean de la APIA Suceava. De asemenea, in dosar s-a inceput urmarirea penala si impotriva avocatului Anca Popovici, membra a Baroului de avocati Suceava, pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, fiind in relatii cu functionarii publici de la APIA cercetati in dosar. Prima persoana care a ajuns la audieri in cursul zilei de ieri a fost Ioan Piticari, iar dupa-amiaza urmand a fi adusi la audieri functionari de la APIA Suceava, urmand ca spre seara sa ajunga la Parchetul sucevean si echipa de suspecti de la Bucuresti, in frunte cu seful APIA central, Gheorghe Benu.
Surse judiciare au precizat că din documentele anchetatorilor rezultă că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, I. F. Piticari Ioan şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Suceava documente cu date nereale. Astfel, cu sprijinul funcţionarilor APIA, au fost acordate ilegat subvenţii acestor asociaţii, cuantumul sumelor plătite fiind de peste 785.000 de lei.
De asemenea, Ioan Piticari, care la data faptelor avea calitatea de consilier local, ar fi fost sprijinit şi de primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Şerban, care a eliberat adrese pentru obţinerea acestor subvenţii şi a lăsat în posesia asociaţiei, până la 18 mai 2012, suprafaţa de 165,79 de hectare, fără să existe o hotărâre de consiliu local în acest sens, fără să organizeze o licitaţie, să fie încheiat vreun contract de arendă şi fără să se perceapă arenda corespunzătoare, au precizat sursele citate.
Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.
Surse judiciare au declarat că 59 de exploataţii au fost înfiinţate fictiv de către un medic pentru obţinerea ilegală de sprijin financiar de la APIA Suceava. Verificarea, gestionarea şi aprobarea plăţilor în cazul celor 59 de dosare, pentru care APIA Suceava a estimat un prejudiciu de peste 483.000 de lei, a fost oprită ca urmare a verificărilor iniţiate şi solicitate de DNA Suceava, şi nu, ca urmare a constatărilor proprii ale angajaţilor APIA.
Din documentele anchetatorilor mai rezultă că 40 de exploataţii au fost înfiinţate retroactiv, iar pentru 67 au fost depuse cereri pentru subvenţii de către alte persoane decât fermierii care le deţin. De asemenea, la 127 de exploataţii s-a constatat, la controlul efectuat în teren şi în Baza Naţională de Date, respectiv SNIIA, la care aveau acces şi funcţionarii APIA Suceava, că nu existau sau nu erau înregistrate animale.
Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.
Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care “a avut sprijinul necondiţionat” al directorului general al APIA central.
În urma percheziţiilor făcute miercuri vor fi aduse cu mandat la audieri, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava – funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.
Prejudiciul estimat este, la o primă ochire, de peste 5 milioane de lei, la care s-ar putea adăuga alte sume, după percheziţiile informatice ce se vor face.
Procurorul şef Mihaela Mihai a mai arătat că activitatea infracţională a grupului condus de directoarea adjunctă a APIA Suceava a fost continuată chiar şi in condiţiile in care Comisia Europeană a emis de curând o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României in privinţa subvenţiilor agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, ceea ce conduce la o problemă de siguranţă naţională foarte gravă, punându-se in pericol alocarea  de fonduri europene pentru ţara noastră. Intreaga actiune a fost realizata cu sprijinul SRI Suceava, a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Suceava iar in aducere la audieri a suspectilor  Serviciul Teritorial Suceava al DNA a beneficiat de sprijinul Serviciilor judetene Anticoruptie din Suceava si Botosani.  (Neculai ROSCA)
 
 

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …