Wednesday , October 5 2022

Derusificarea bibliotecilor în Cernăuți: Literatura rusă – la maculatură!

Literatura rusă – atât cât se găsește în bibliotecile din regiunea Cernăuți – este catalogată deșeu de hârtie iar asta face parte dintr-o campanie de derusificare masivă în bibliotecile în Bucovina. De altfel, titlul campaniei este cât se poate de sugestiv: „De-rusifică-ți biblioteca”.

Campania „De-Rusifică-ți biblioteca” a fost inițiată de voluntarii Centrului Goncearenco din Cernăuți la începutul lunii iulie, Deviza „Literatura rusă – la maculatură!” (în ucraineană titlul devizei «російську літературу – на макулатуру!» rimează) este la fel de explicită cum este și titlul campaniei. Până ieri nu mai puțin de 710 kg de literatură rusă au fost predate ca și când ar fi deșeuri de hârtie. Din încasări au fost cumpărate 19 cărți noi ucrainene.

Campaniei s-au alăturat editura de artă pentru copii „Oaia Neagră” și Editura 21, care au donat 71 de cărți, precum și locuitori din Cernăuți. În același timp, 305 publicații în ucraineană și engleză – 205 cărți și 100 de reviste și almanahuri – au fost colectate și transferate la biblioteca satului Drăcineț, situat la vest de orașul Cernăuți. (D.P.)

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …