Sunday , February 5 2023

Deputatul Pardău, acuzat că i-ar fi dat şpagă 22.500 de lei preşedintelui CJ Cluj

Seful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horia Uioreanu ar fi declarat celor de la DNA Cluj, că ar fi intermediat o şpagă de la deputatul liberal dornean Dumitru Pardău în favoarea unui afacerist din Cluj. Fapta s-ar fi petrecut în decembrie 2013, când, după ce s-a întâlnit cu Uioreanu la sediul CJ Cluj, Pardău i-ar fi dat acestuia, prin şeful de cabinet, “un plic cu suma de 22.500 de lei, în bancnote de 200 de lei” . Pardău susţine că nu îl cunoaşte pe şeful de cabinet al lui Horia Uiroreanu, despre care însă a spus că s-a întâlnit de mai multe ori la Cluj

pardau
Deputatul Dumitru Pardau (FOTO: a1.ro)
Vă mai amintiţi de deputatul sucevean Dumitru Pardău, aflat acum la al treilea mandat? Cei mai mulţi dintre suceveni probabil că nu mai ştiu absolut nimic despre acesta de la ultimele alegeri. Cei de la DNA însă, dacă nici ei nu ştiau până nu demult despre existenţa lui Pardău, cu siguranţă au aflat între timp de el. Cum pentru Suceava, Vatra Dornei, localitatea unde îşi are domiciliu, ori Dorna Candrenilor – localitatea unde îşi are obârşia şi unde e primar chiar tatăl său, Pardău nu face mai nimic, iată că DNA ne spune că deputatul sucevean ar fi tras ceva sfori pe la Cluj, pentru o firmă apropiată.
Conform unui recent articol al celor de la Evenimentul Zilei, numele deputatului PNL de Suceava, Dumitru Pardău apare în celebra agendă a şefului de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu. Seful de cabinet al lui Horia Uioreanu este Răzvan Pop şi el este principalul martor al acuzării. Acesta şi-a notat într-o agendă o listă cu nume ale celor care au dat şpăgi politicianului local. Conform celor de la EvZ, principalul martor al acuzării a declarat la DNA că şi deputatul PNL de Suceava, Dumitru Pardău, a venit să pună o pilă pentru un afacerist local. Sursa citată precizează că suma transmisă de Dumitru Pardău ar fi de 22.500 de lei. „In decembrie 2013, deputatul de Suceava, Pardău Dumitru s-a întâlnit cu preşedintele la sediul CJ Cluj, după finalizarea discuţiilor preşedintele mi-a cerut să-l însoţesc la maşina acestuia ce era parcată în apropiere, un Volvo XC 60 negru şi din maşină a scos un plic ce mi l-a înmânat, în el fiind suma de 22.500 lei, în bancnote de 200 de lei. Pardău Dumitru mi-a spus că voi fi căutat de reprezentantul unei firme de electrice, i-am dat numărul meu de telefon pentru contact. Reţin că, anterior la mapa preşedintelui se afla la semnat un act adiţional de prelungire a contractului de proiectare părţi electrice staţii transfer de la Centru de Management Integrat al Deşeurilor”, a declarat şeful de cabinet al lui Horia Uioreanu, citat de EvZ. Răzvan Pop le-a mai spus procurorilor că l-a trimis pe reprezentantul firmei pentru care a intervenit deputatul Dumitru Pardău la directorul Direcţiei de Investiţii al CJ Cluj, Mariana Raţiu. „L-am trimis la Mariana Raţiu pentru a încheia contractul de proiectare a unei reţele electrice îngropate la CMID. Nu am avut alte întâlniri cu acel Ionuţ”, se mai arată în sursa citată.
Contactat telefonic, în cursul zilei de ieri, Dumitru Pardău a spus, mirat, că nu are niciun amestec şi că nici nu îl cunoaşte pe Răzvan Pop. „Am fost în vizită la Horia Uioreanu de mai multe ori, dar nu am discutat despre astfel de probleme. Nu ştiu despre ce firmă este vorba”, ne-a declarat Dumitru Pardău. El a spus că nici nu a ştiut despre articolul din EvZ şi, la insistenţele noastre cu privire la suma dată ca mită pentru favorizarea unei firme din domeniul electricelor, din cele spuse de Răzvan Pop, deputatul liberal sucevean a continuat să susţină că nu îl cunoaşte pe şeful de cabinet la preşedintelui CJ Cluj. „Nici măcar nu îl cunosc pe Răzvan Pop. Erau mai multe persoane în preajmă la discuţiile purtate cu Horia Uioreanu”, a mai spus Dumitru Pardău.
In ce îl priveşte pe acesta, relaţiile sale cu cei din părţile Clujului sunt destul de vechi şi de notorietate, cel puţin pentru mediul politic şi de afaceri dornean. Nu se ferea nici el să recunoască faptul că are relaţii vechi pe la Cluj, încă din vremea studenţiei. O frumoasă pensiune ridicată la Poiana Negri cu finanţare europeană – Belavista – a fost făcută de familia Pardău cu un partener de afaceri din părţile Clujului. Cât priveşte implicarea sa în politică, el a candidat în 2004, din partea PNL, la funcţia de primar al municipiului Vatra Dornei, dar nu a câştigat alegerile, deşi a obţinut un scor electoral bun. A rămas în PNL şi a fost propulsat pe un loc eligibil de pe lista Alianţei Dreptate şi Adevăr, câştigând în noiembrie 2004 primul mandat de deputat. A plecat din PNL spre finele lui 2006, intrând în PLD şi a fost destul de activ politic, rămânând în continuare şi în nou înfiinţatul PDL. In toamna lui 2008 candidează uninominal pe colegiul din zona Dornelor şi câştigă alegerile cu peste 50%. In mandatul precedent a deţinut funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor. Debarcarea finului său Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de prim – ministru al României în urma moţiunii de cenzură din mai 2012 l-au cam pus pe gânduri cu privire la viitorul său politic alături de PDL, iar înfrângerea lui Gheorghe Flutur în cursa pentru şefia CJ Suceava l-au determinat să părăsească şi acest partid, pe fondul unor neînţelegeri tot mai pronunţate în PDL la toate nivelurile. E primit în PNL, dar nu îşi face intrarea la nivel de judeţ pentru că nu se înţelegea cu conducerea judeţeană, ci este trimis cu dedicaţie de conducerea centrală. Nu are mari probleme la nivel local, cei din zona Dornelor acceptându-l mai uşor pe Dumitru Padău. Nu se fereşte să recunoască în diverse medii politice că a revenit la PNL pentru că mai voia un mandat de parlamentar şi a simţit, mai ales în cel de-al doilea referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, că este greu să îl câştige fără a candida din partea USL. Işi vede visul împlinit: este susţinut de USL pentru un nou mandat de deputat în colegiul uninominal din zona Dornei şi fără probleme îl câştigă. In tot acest timp, numele său nu s-a legat de niciun scandal notoriu – până acum cu carneţelul şpăgilor de la Cluj, dar nici de vreo lege care să ajute simţitor populaţia. In schimb, a figurat printre cei care au votat pentru un proiect de lege care era favorabil proiectului minier „Roşia Montană”.
Practic, pe baza declaraţiilor lui Răzvan Pop, Dumitru Pardău a îngroşat rândurile celor care au dat bani lui Horia Uioreanu pentru a beneficia de diferite servicii. Conform celor de la http://www.presalocala.com sunt mai multe nume celebre la dosarul mitei pentru Horia Uiroreanu. Conform sursei citate, Răzvan Pop, ţinea evidenţa şpăgilor primite şi a cheltuielilor efectuate din aceste sume, precum şi a persoanelor care furnizau sumele de bani.
Primul nume de pe listă este cel al primarului comunei Mărişel, judeţul Cluj, Traian Mariş, care i-ar fi dat lui Pop suma de 15.000 de lei pentru obţinerea postului de director al Direcţiei Silvice Cluj. Directorul avea să fie arestat în 2013 pentru luare de mită.
Un alt nume care figurează pe această listă este cel al fratelui lui Gruia Stoica, Vasile Didilă. Pop menţionează că acesta a venit la Cluj unde a discutat cu Horea Uioreanu: „La final, Uioreanu m-a chemat şi mi-a cerut să-l însoţesc pe domnul respectiv la o discuţie… Individul a scos din buzunarul de la haină un plic mai gros, după care a ieşit din maşină fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă şi am constatat că acesta conţine suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine”. Alte două nume implicate sunt cele ale lui Ioan Bene, arestat în aceeaşi cauză, care ar fi dat 100.000 de lei pentru finanţarea campaniei electorale a fostei soţii a lui Uioreanu şi cel al lui Dorin Aşchilean, cel care deţine firma constructoare a Cluj Arena. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …

One comment

  1. Bravo dom Mitica. Te-ai facut cunoscut. Ai reusit. Bravo. Hai sa te mai votam odata !!!