Thursday , April 25 2024

Deputatul Mihalescul cere măsuri de sprijin și monitorizarea copiilor aflați în risc de abandon școlar

Chiar dacă la nivelul județului Suceava rata de abandon școlar este mult sub media înregistrată la nivel național, provocările suplimentare generate de criza sanitară Sars-Cov2, precum și dificultățile tehnice și economice generate de învăță­mântul la distanță/online (pentru localitățile aflate în scenariu galben sau roșu) produc reale îngrijorări cu privire la creșterea abandonului școlar timpuriu, în special pentru copiii care provin din familii cu o situație economică defavorizată, a arătat deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescu într-o interpelare adresată ministrului Educației, Monica Anisie.

„Trebuie spus faptul că apreciez foarte mult eforturile domniei voastre și ale echipei din Ministerul Educației și Cercetării pentru a asigura continuarea procesului de învățământ, chiar și în context pandemic, însă, consider că pentru a diminua la maximum riscul de abandon școlar în rândul copiilor din familiile defavorizate, ar trebui să implementăm cât mai curând o politică integrată pro-activă”, susține parlamentarul liberal sucevean.

Având în vedere faptul că de succesul politicilor din educație de astăzi depinde viitorul unei întregi generații, deputatul liberal sucevean i-a solicitat ministrului Anisie să precizeze dacă are în vedere să instituie un mecanism de monitorizare, în timp real, a înmatriculării în învă­țământul obligatoriu pentru toți copiii cu vârstă școlară.

De asemenea, Dumitru Mihalescul a cerut precizări privind elaborarea unui mecanism mult mai eficient și mai rapid pentru identificarea elevilor și a factorilor de risc  care generează abandon școlar, în special în rândul copiilor din mediul rural, mecanism care ar putea fi rea­lizat de Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile din subordinea acestuia.

O altă problemă ridicată de libe­ralul sucevean se referă la generarea unor pachete sociale de sprijin pentru copiii din medii defavorizate, corelate cu prezența zilnică a acestora la cursurile școlare, pachete de sprijin care pot fi susținute prin multitudinea de linii de finanțare din fonduri europene nerambursabile special destinate grupurilor vulnerabile. (O.S.)

secretarasite

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …