Tuesday , October 4 2022

Deputatul Maricela Cobuz: Măsurile adoptate săptămâna trecută de Guvern vor contribui la dezvoltarea Romââniei, garantâând creșterea nivelului de trai

Deputatul PSD de Suceava Mari­cela Cobuz anunță că Guvernul Ro­mâ­niei a adoptat în ședința de vineri, 7 decembrie 2018, mai multe proiecte sociale importante pentru români.

“În ultima perioadă s-a lansat în spațiul public informații care anunțau înghețarea salariului din sectorul bugetar și a voucherelor de vacanță pentru anul 2019.

Astfel, Guvernul României va majora, începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajații cu studii superioare și o vechime de cel puțin un an  în domeniul acestor studii”, arată deputatul social – demicrat sucevean.

Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creștere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare reprezintă o creștere de 23,68%.

În anul 2019 salariile și pensiile  vor continua să crească potrivit Legii salarizării unitare adoptată de Parlamentul României și a Legii sistemului unitar de pensii publice.

Cu alte cuvinte, salariile și pensiile nu vor fi înghețate, ci vor crește semnificativ conform Programului de Guvernare, explică deputatul Maricela Cobuz.

De asemenea, pentru următorii doi ani, 2019-2020, se vor acorda voucherele de vacanță angajaților din sistemul public la valoarea de 1.450 de lei, pentru stimularea și dezvoltarea turismului românesc. Anul acesta, peste 1,2 milioane de persoane au primit aceste vouchere de vacanță pe care le-au utilizat în unități de cazare din România. Această măsură a dus la o creștere cu peste 5% a numărului de turiști români care au ales să petreacă concediul în țară.

Se va continua în anul 2019 finanțarea Programului Start-Up Nation, dar într-o formă mai simplificată pentru tinerii care vor să înființeze o afacere în România. Astfel, se va oferi un sprijin financiar pentru 10.000 de proiecte în valoare de 200.000 de lei fiecare. Acordarea unei atenții mai mari dezvoltării afacerilor în zonelor unde numărul întreprinderilor mici și mijlocii este mai scăzut, precum și o susținere mai puternică a antreprenorilor, prin eliminarea unor proceduri administrative și acordarea unor sume de finanțare sub formă de avans, va contribui la dezvoltarea zonelor slab dezvoltate economic și la crearea de noi locuri de muncă.

Sectorul agricol va beneficia de creșterea subvenției pentru motorină cu 67 de milioane de lei, ajungând la suma totală de 487 de milioane de lei, iar sectorul zootehnic va beneficia de creșteri substanțiale pentru subvenții, ajungând la suma de 486 de milioane de lei.

România s-a angajat să asigure toate măsurile de urgență în vederea combaterii pestei porcine africane. În acest sens, Comisia Europeană a anunțat că i se va acorda țării noastre un grant în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând 75% din costurile eligibile.

Tot în ședința de vineri, s-au luat mai multe măsuri prin care se vor acorda fondurile necesare pentru serviciile sociale destinate categoriilor vulnerabile și pentru sprijinirea autorităților locale. Astfel, se va continua acordarea unui ajutor financiar veteranilor de război și văduvelor veteranilor de război, majorat de astăzi la 400 de lei, în vederea acoperirii unor cheltuieli cu energia termică și energia electrică. Acest sprijin financiar va fi distribuit odată cu pensia din luna decembrie. Autoritățile locale vor primit sumele necesare pentru susținerea centrelor în care sunt îngrijiți copiii aflați în sistemul de protecție socială și persoanele cu dizabilități.

“Măsurile adoptate vor contribui la dezvoltarea României, garantând creșterea nivelului de trai”, a declarat deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz. (O.S.).

 

 

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …