Saturday , April 20 2024

Deputatul liberal Mihalescul îi atrage atenția ministrului Finanțelor că dacă nu renunță la „split TVA”, România riscă declanșarea procedurii de infringement 

Deputatul PNL de Sucea­va Dumitru Mihalescul a a­dre­­sat o interpelare mi­nistrului Fi­nanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, prin care îi atrage acestuia atenția asupra faptului că dacă România nu va elimina mecanismul de plată defalcată a TVA riscăm declanșarea procedurii de infringement din partea Comi­siei Europene.

Parlamentarul  Liberal su­cevean reamintește că în data de 8 noiembrie 2018, Co­misia Europeană a constatat că implementarea de către Guvernul României a mecanismului de plată defalcată a TVA contravine în mod flagrant preve­derilor comunitare în materie, în special prevederilor Directivei 2006/112/CE a Consiliului) și libertății de a presta servicii prevăzute de articolul 56 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene. În a­ceeași zi, Comisia a notificat Guvernul asupra acestei decizii și a impus măsură privind renunțarea la acest mecanism, cunoscut în mediul de afaceri din România ca ”Split TVA”. Mai mult decât atât, introdu­cerea Split TVA în România nu a generat venituri mai mari la buget, ci doar costuri suplimentare pentru agenții economici. „Este și motivul pentru care, domnia voastră, înainte a fi învestit în funcția de ministru al finanțelor, nu susțineați această măsură birocratică, cu eficiență dovedidă a fi egală cu zero”, arată ­de­putatul Mihalescul.

Având în vedere faptul că acțiunile Comisiei Europene reprezintă doar demersuri premergătoare declanșării procedurii de infringement și luând în considerare că O.G. 23/2017 a fost deja adoptată de Parlament, în ciuda pro­testelor ­venite din partea opoziției, ­li­­be­ralul sucevean îi solicită ministrului Teodorovici să precizeze dacă, în vederea evitării procedurii de infringement, intenționează să elimine, începând cu data de 1 ianuarie 2019, mecanismul de plată defalcată a TVA.

De asemenea, Dumitru Mihalescul solicită precizări de la ministrul Finanțelor pri­vind  numărul agenților economici care au fost înrolați în acest mecanism în anul 2018 (voluntar sau ca efect al legii) și care au fost sumele suplimentare încasate la buget, „deși cunoaș­tem cu toții că este foarte greu de evidențiat în structura veniturilor buge­tare eventualul efect pozitiv”, arată parlamentarul liberal su­cevean. (C.A.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …