Wednesday , February 8 2023

Deputatul Ioan Balan îi solicită ministrului Daea situația terenurilor agricole cumpărate de cetățenii străini din 2012 încoace

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care solicită clarificări privind cumpărarea de terenuri agricole de către cetățenii străini, precum și măsurile luate de Ministerul Agriculturii pentru stimularea cetățenilor români pentru ca să nu mai înstrăineze terenurile agricole, ci să le lucreze și să beneficieze de ele.

Astfel, deputatul liberal sucevean aratră că, începând cu anul 2012, guvernele care s-au succedat la conducerea României au făcut nenumărate declarații “patriotice” potrivit cărora vor lua acele măsuri prin care terenurile agricole din România să nu mai fie înstrăinate atât de ușor și atât de ieftin, mai ales către cetățeni nerezidenți în România. Mai mult decât atât, prin Legea nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, statului român i s-a acordat dreptul de preemptor în situația în care un teren este supus vânzării: ”Înstrăi­na­rea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.”

Având în vedere că au trecut deja 5 ani de la promulgarea acestei legi, deputatul Ioan Balan îi solicită ministrului Daea să precizeze care era în anul 2012 suprafața totală a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar.

De asemenea, deputatul Balan solicită și situația, la data de 1 aprilie 2019, a suprafețelor totale a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar.

„Pentru perioada 2014-2019, în virtutea dreptului de preemptor pe care îl are Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției Domeniilor Statului, vă solicit să îmi prezentați o situație cu terenurile achiziționate de acesta în fiecare an și vă solicit să precizați ce măsuri concrete ați implementat, astfel încât să stimulați cetățenii români să nu mai înstrăineze terenurile agricole, ci să le lucreze și să beneficieze de ele”, se arată în interpelarea depusă de deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …