Friday , December 9 2022

Deputatul Ioan Balan cere verificări pentru identificarea cauzelor care duc la infestarea pânzelor freatice și alterarea calității apei din fântâni

În cadrul unei interpelări adresate ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a atras atenția asupra faptului că, potrivit celor mai recente informații apărute în spațiul public, ca urmare a publicării Raportului privind starea mediului pentru anul 2021, 82% dintre fântânile analizate la nivelul județului Suceava au fost identificate ca fiind neconforme din punct de vedere microbiologic.

“Cei mai mulți experți în sănătate publică apreciază că apa din fântânile sucevene este în relație directă cu starea de sănătate a populației, în județul Suceava fiind depistate în anul 2021 un număr total 1.691 de cazuri de boli infecțioase și parazitare. Autoritățile administrației publice locale au luat deja măsuri concretizate în curățarea și dezinfectarea celei mai mari părți dintre fântâni. Cu toate acestea, rămâne însă de identificat cauza principală care determină alterarea calității apei din fântâni”, a semnalat deputatul liberal sucevean.

Acesta consideră că, chiar dacă la nivelul județului Suceava proiectele de alimentare a gospodăriilor cu apă potabilă sunt în plină derulare sau au fost finalizate, riscurile ca populația să consume din fântânile cu apă nepotabilă se mențin, cei mai expuși fiind copiii și persoanele vârstnice.

În acest sens, deputatul Ion Balan a solicitat ministrului Barna Tanczos să dispună verificări pentru identificarea cauzelor care determină infestarea pânzelor freatice și alterarea calității apei din fântânile situate pe teritoriul județului Suceava.

“Pe lângă măsurile deja implementate de către autoritățile administrației publice locale din județ, vă rog să precizați ce alte măsuri se impun, pe termen scurt și mediu, pentru creșterea siguranței utilizării apei din fântâni”, i-a mai cerut mi­nistrului Mediului deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

 

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …